Nakon vrućina, temperatura pada i za 20 stepeni

Poslije najtoplije zime u istoriji mjerenja u Republici Srpskoj meteorolozi bilježe rekordno visoke temperature u aprilu. Živa na termometru osiciliraće u tri dana za više od 20 stepeni Celzijusa, kažu prognoze. Posljedice na zdravlje neminovne.

Republika Srpska 15.04.2024 | 19:56
Nakon vrućina, temperatura pada i za 20 stepeni

Živa na termometru skočila je na rekordnih 32 stepena u Bijeljini, Banjaluci, Doboju, Prijedoru… što su novi apsolutni rekordi za april, od 1961. godine, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske. Slijedi nagla promjena vremena. 

U izjavi za BN meteorolog Milica Đorđević, kaže da već sutra stiže nagli pad temeprature.

”Očekuju nas kiša, olujni udari vjetra, a ono što djeluje skoro nevjerovatno jeste da će utorak uveče na brdsko planinskim predjelima kiša preći u susnježicu i snijeg, a u srijedu se očekuje između 20 i 40 litara kiše. U srijedu će maksimalna temepratura biti ispod 10 stepeni.”

U tri dana temepratura vazduha osciliraće za više od 20 Celzijusa, navodi Đorđevićeva.

Temperaturni ekstremi donose neizostavne reakcije na ljudski organizam. Smatra se da čak 30%  zdravih osoba ima različite reakcije na vremenske oscilacije, a najviše se odražavaju na respiratorne bolesnike, kaže za BN dr Biljana Radulović, internista angiolog u Bolnici “Sveti Vračevi” u Bijeljini.

“Krvni pritisak varira, javljaju se glavobolje, nesanice, razdražljivost, bolovi u zglobovima. Sve to uglavnom pogađa hronične bolesnike koji od ranije imaju svoju redovnu terapiju i preporuka je da redovno uzimaju terapiju.”

Doktorica preporučuje svima da smanje fizičke aktivnosti, ukoliko nisu neophodne, da povedu računa o zdravoj ishrani, o dovoljnom broju sati sna te redovnom unosu vode. 

Klimatske promjene postaju sve izraženije, što zahtijeva prilagođavanje svih nas kako bismo rizike zbog onoga što se dešava u atmosferi sveli na minimum", zaključuje doktorica Radulović.

(BN) Foto: BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Micko

15.04.2024 22:19

Posledice na zdravlje mogu imati samo oni koji nisu u vinklu. Nama ostalima su dani kao i svaki drugi...

ODGOVORITE
Name

re

16.04.2024 07:22

Dragi Micko, niko od nas, lično, ne zna da li je u vinklu. Ne prepoznajemo mi to na sebi...... Samo Bože, daj nam zdravlja.