Најављене оштрије контроле за фарме пред празнике

“Одштета за свиње које буду еутаназиране због афричке куге свиња, а које нису обиљежене, неће бити исплаћена”, закључак је састанка градског Кризног штаба и представника Министарства пољопривреде,  главног ветеринарског инспектора Републике Српске и Полицијске управе у Бијељини. Најављене су оштре инспекцијске контроле пред празнике.

Република Српска 15.04.2024 | 19:49
Најављене оштрије контроле за фарме пред празнике

Ветеринарске инспекције наставиће појачане инспекцијске контроле промета животиња али и намирница и прерађевина свињског поријекла ради сузбијања и санкционисања нелегалног промета животиња, поготово у свјетлу предстојећих празника. 

“Министарство пољопривреде заједно са Републичком управом за инспекцијске послове и локалном ветеринарском инспекцијом у претходном периоду је обавило контроле 36 субјеката. Код 25 субјеката су евидентиране неправилности да се животиње кољу у објектима који нису регистровани, нису под надзором овлашћеног ветеринара и животиње нису идентификоване”, објашњава Негослав Лукић, помоћник министра пољопривреде за ветеринарство.

Владимир Милијевић, главни ветеринарски инспкетор Републике Српске подсјећа да се свињско месо, печење и производи од меса не могу добављати из објеката који нису одобрени. 

“Да би се неки објекат бавио прометом свињског меса и прерађевина мора бити одобрен од стране Министарства пољопривреде. Надамо се да ће сви објекти који нису одобрени, а баве се нелегалним радњама, бити затворени у наредном периоду. 

Желимо помоћ становништва, да нам грађани јаве гдје постоје таквим објекти. Контролисаћемо намирнице животињског поријекла и промет у угоститељским објектима, те фарме, пријем и отпреме животиња”, рекао је Милијевић.

“Урадићемо маркетиншку кампању са плакатима и обавјештењима на којима ће бити јасно истакнут број телефона на који ће наши домаћини моћи да пријаве сумњу на нелегално кретање свиња, дакле на шверц, а та пријава ће бити анонимна”, најавио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

Локални Кризни штаб ће Министарству пољопривреде послати списак локација на којима је вршен укоп еутаназираних свиња, а чини је власник Град или Република Српска, којих је негдје око 15 на територији Бијељине, рекао је Петровић.

“Разматрали смо могућност да, имајући у виду да трошкови које је Град у прошлој години поднио на процесу укопавања еутаназираних животиња износи преко 500.000 КМ, да ресорно министарсво не рефундира те трошкове него да их усмјери у обиљежавање и адекватно поступање са наведеним локацијама да би се створиле претпоставке да те локације постану сточна гробља”, навео је градоначелник Бијељине.
 
Он је додао да ће Градска управа Бијељина додијелити додатне количине дезинфекционих средстава ветеринарским организацијама које ће их, у складу са потребама, подијелити семберским фармерима с циљем смањења ризика од ширења заразе афричке куге свиња.

(БН) Фото: БН

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Крме

15.04.2024 20:25

Ако купим свињу 10 км од куце,од човјека који продаје своје,могу ли да превезем до куце?? БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуфна

15.04.2024 22:53

Може ако имаш намјенско возило за превоз живе стоке уз обавезну најаву сатнице и путање кретања. И доставити списак лица која ће јести прасетину.

Name

А

16.04.2024 08:03

Боже сачувај нас оваквих паметњаковића...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма дај

16.04.2024 08:47

Ено га у Дворовима и сви га знају увози преко Дрине 30 година свиње коње овце и шверцује за Херцеговину. Није Глобус.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

16.04.2024 08:53

Које месо ћемо јести у следећој години кад побију прасиће? Цјене ће сигурно отићи у небо јер људи на селу неће товити свиње ни за личне потребе нити за продају. Телетине и онако има све мање а све скупља. Пилеће бјело са 5 км већ стигло на 14 км. Остају нам свјетске робне резерве старе десетине година и евентуално вишак свињског меса из Холандије и Белгије.

ОДГОВОРИТЕ