Najavljene oštrije kontrole za farme pred praznike

“Odšteta za svinje koje budu eutanazirane zbog afričke kuge svinja, a koje nisu obilježene, neće biti isplaćena”, zaključak je sastanka gradskog Kriznog štaba i predstavnika Ministarstva poljoprivrede,  glavnog veterinarskog inspektora Republike Srpske i Policijske uprave u Bijeljini. Najavljene su oštre inspekcijske kontrole pred praznike.

Republika Srpska 15.04.2024 | 19:49
Najavljene oštrije kontrole za farme pred praznike

Veterinarske inspekcije nastaviće pojačane inspekcijske kontrole prometa životinja ali i namirnica i prerađevina svinjskog porijekla radi suzbijanja i sankcionisanja nelegalnog prometa životinja, pogotovo u svjetlu predstojećih praznika. 

“Ministarstvo poljoprivrede zajedno sa Republičkom upravom za inspekcijske poslove i lokalnom veterinarskom inspekcijom u prethodnom periodu je obavilo kontrole 36 subjekata. Kod 25 subjekata su evidentirane nepravilnosti da se životinje kolju u objektima koji nisu registrovani, nisu pod nadzorom ovlašćenog veterinara i životinje nisu identifikovane”, objašnjava Negoslav Lukić, pomoćnik ministra poljoprivrede za veterinarstvo.

Vladimir Milijević, glavni veterinarski inspketor Republike Srpske podsjeća da se svinjsko meso, pečenje i proizvodi od mesa ne mogu dobavljati iz objekata koji nisu odobreni. 

“Da bi se neki objekat bavio prometom svinjskog mesa i prerađevina mora biti odobren od strane Ministarstva poljoprivrede. Nadamo se da će svi objekti koji nisu odobreni, a bave se nelegalnim radnjama, biti zatvoreni u narednom periodu. 

Želimo pomoć stanovništva, da nam građani jave gdje postoje takvim objekti. Kontrolisaćemo namirnice životinjskog porijekla i promet u ugostiteljskim objektima, te farme, prijem i otpreme životinja”, rekao je Milijević.

“Uradićemo marketinšku kampanju sa plakatima i obavještenjima na kojima će biti jasno istaknut broj telefona na koji će naši domaćini moći da prijave sumnju na nelegalno kretanje svinja, dakle na šverc, a ta prijava će biti anonimna”, najavio je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Lokalni Krizni štab će Ministarstvu poljoprivrede poslati spisak lokacija na kojima je vršen ukop eutanaziranih svinja, a čini je vlasnik Grad ili Republika Srpska, kojih je negdje oko 15 na teritoriji Bijeljine, rekao je Petrović.

“Razmatrali smo mogućnost da, imajući u vidu da troškovi koje je Grad u prošloj godini podnio na procesu ukopavanja eutanaziranih životinja iznosi preko 500.000 KM, da resorno ministarsvo ne refundira te troškove nego da ih usmjeri u obilježavanje i adekvatno postupanje sa navedenim lokacijama da bi se stvorile pretpostavke da te lokacije postanu stočna groblja”, naveo je gradonačelnik Bijeljine.
 
On je dodao da će Gradska uprava Bijeljina dodijeliti dodatne količine dezinfekcionih sredstava veterinarskim organizacijama koje će ih, u skladu sa potrebama, podijeliti semberskim farmerima s ciljem smanjenja rizika od širenja zaraze afričke kuge svinja.

(BN) Foto: BN

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Krme

15.04.2024 20:25

Ako kupim svinju 10 km od kuce,od čovjeka koji prodaje svoje,mogu li da prevezem do kuce?? BL

ODGOVORITE
Name

Pufna

15.04.2024 22:53

Može ako imaš namjensko vozilo za prevoz žive stoke uz obaveznu najavu satnice i putanje kretanja. I dostaviti spisak lica koja će jesti prasetinu.

Name

A

16.04.2024 08:03

Bože sačuvaj nas ovakvih pametnjakovića...

ODGOVORITE
Name

Ma daj

16.04.2024 08:47

Eno ga u Dvorovima i svi ga znaju uvozi preko Drine 30 godina svinje konje ovce i švercuje za Hercegovinu. Nije Globus.

ODGOVORITE
Name

hercegovac

16.04.2024 08:53

Koje meso ćemo jesti u sledećoj godini kad pobiju prasiće? Cjene će sigurno otići u nebo jer ljudi na selu neće toviti svinje ni za lične potrebe niti za prodaju. Teletine i onako ima sve manje a sve skuplja. Pileće bjelo sa 5 km već stiglo na 14 km. Ostaju nam svjetske robne rezerve stare desetine godina i eventualno višak svinjskog mesa iz Holandije i Belgije.

ODGOVORITE