Хармоникаш Ђорђе Перић наступао у далекој Кини

Млади виртоуз на хармоници Ђорђе Перић из Бијељине наступао је у Кини на фестивалу Прољеће у Шангају , а његове изведбе чуло је 56.000.000 људи, што је на понос цијелој Републици Српској. Гостујући у Јутарњем прпограму БН ТВ Ђорђе и његов ментор најавили су неке нове наступе, као и 16. Дане хармонике у Бијељини.

Република Српска 15.04.2024 | 12:59
Хармоникаш Ђорђе Перић наступао у далекој Кини

Ђорђе Перић био је најмлађи учесник на шангајском фестивалу хармонике који се сврстава у ред  највећих фестивала тог типа у свијету. Тамо је отишао на позив Кинеске асоцијације акордеониста, а публика у Кини остала је одушевљена изведбама овог младог вируоза. Занимљива је чињеница да је овај млади виртоуз наступио пред 56. милиона људи са цијеле планете.

“Публици се свидио мој наступ и то ми је најважније. Кинези воле да чују своју музику да је неко стран свира. Њима је то необично кад виде некога из Европе како свира кинеску музику. Свирао сам  и класичну, балканску музику, српске обраде и свидјело се кинеској публици.”, прича Ђорђе.  

У Кини је хармоника доживјела максималну експанзију, каже његов ментор који је уједно и директор Основне музичке школе  “Корнелије Станковић”, Славиша Перић.  

“Кинези улажу много у образовање младих у промовисање правих, здравих вриједности и због тога сам заиста поносан што Ђорђе својим наступом може да буде примјер свим младима који се баве музиком.”, рекао је Славиша Перић.

Док се Ђорђе спрема да одговори на бројне позиве за наступе у иностранству, нека од највећих свјетских имена долазе у његов град. 16-ти Дани хармонике одржаће се у Бијељини од 18. до 22. априла.

“Фестивал Дани хармонике ове године окупљају учеснике из око 15 земаља свијета. Интересантно је и то да су Дани хармонике једини фестивал са простора Балкана који је званично увршен у календар Свјетске асоцијације акордеониста, заиста велики успјех.”, додао је Перић.

Од прошле године Бијељина је препозната на свјетској мапи као један од градова организатора Свјетског купа хармонике. Наш град је расадник талената, што потврђује Ђорђе Перић, али и мјесто у које радо долазе највећи свјетски виртуозе на хармоници.

(БН) Фото: БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Сколски друг

15.04.2024 13:48

Ђоле је културан,лијепо васпитан и добар дјечак. Његови успјеси превазилазе ове територије и плод су посвецености његових родитеља којима скидамо капу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

15.04.2024 14:06

Браво децко. Само се надам да цете хармонику вратити хармоници, тј. свирати старе народне песме, а не некакве стране песме, доказујуци како и то мозе да се свира на хармоници. Зна се ста је хармоника и на ста асоцира....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

15.04.2024 15:22

Драги наш дјечаче, све најљепше ти желим. Ти си наш понос. Срећнооо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст

15.04.2024 18:09

Дјордје! Срецно и благословено у даљим успјесима....

ОДГОВОРИТЕ