Да ли Иран и Израел имају оружје за масовно уништење?!

Нуклеарне тензије порасле су на Блиском истоку након директног сукоба Ирана и Израела, али и извештаја да је ирански режим можда свега неколико дана удаљен од атомских способности.

Свијет 15.04.2024 | 08:14
Да ли Иран и Израел имају оружје за масовно уништење?!

Над Европом је већ надвијен претећи облак нуклеарне опасности, откако је почела руска инвазија на Украјину и стални напади на електрану у Запорожју – највећу нуклеарку континента. Сада је регион Блиског истока захваћен спиралом насиља од напада Хамаса на Израел 7. октобра, у стању узбуне због осветничког удара Ирана на Израел – и онога што би могло да уследи.

Иран је у суботу увече лансирао бараж са преко 300 дронова и крстарећих и балистичких пројектила као одмазду за израелски напад на њихов конзулат у Сирији, у којем је погинуло седам официра Револуционарне гарде (ИРГЦ). Напад се завршио без озбиљних последица по Израел, након што је велика већина њих пресретнута и оборена.

У поруци испорученој преко своје мисије у Уједињеним нацијама, Техеран је рекао да се након напада одмазде ова “ствар може сматрати закљученом”.

“У случају да израелски режим направи још једну грешку, одговор Ирана ће бити много оштрији”, рекла је иранска мисија при УН на мрежи “X”.

"Нетањаху би волео да уништи иранска нуклеарна постројења"

Израелски медији, међутим, пишу да се може очекивати одговор Израела, чији је премијер Бењамин Нетањаху је у међувремену сазвао ратни кабинет, који ће да одлучи о томе. “Гардијан” пише да су и Иранци веома свесни да би Нетањаху – у идеалном случају – желео да уништи иранска нуклеарна постројења, која дуго види као егзистенцијалну претњу Израелу.

- У Израелу се пажња сада померила на процену штете и последичне одлуке о одговору безбедносног кабинета. Док нација већ оперише у ратном режиму због текућег сукоба у Гази, многи ће вероватно наводити да то представља прилику за Израел да узврати ударац на иранском тлу, потенцијално гађајући кључне војне, енергетске и нуклеарне инсталације. Уколико би превладала ова линија резоновања, катастрофални рат био би готово неизбежан – рекао је Масуд Мостаџаби, заменик директора Блискоистичног програма у Атлантском савету.

Процене су да Израелци у залихама имају од 80-400 нуклеарних бојевих глава које може да испоручи на више начина – авионима, крстарећим ракетама лансираних из подморница или балистичким пројектилима “јерихон”.

Да ли Иран има нуклеарно оружје?

Док се Израел сматра "недекларисаном силом са нуклеарним оружјем", како је то описао “Волстрит журнал”, ирански нуклеарни програм је напредан, али им мањка капацитета за нуклеарно оружје.

Иран је значајно унапредио свој нуклеарни програм откако је администрација Доналда Трампа повукла сад из споразума ЈЦПОА из 2015, нашироко критикованог да није довољно строг у ограничавању иранских амбиција. Делује да је Иран охрабрен својом све већом алијансом са Русијом, посебно након њене инвазије на Украјину, пише Аллисраел.цом.

Једина је земља без нуклеарног оружја која производи 60 одсто обогаћеног уранијума и има довољно нуклеарног горива за око три бомбе. Како пише “Тајмс оф Израел”, Иран тренутно има 150 килограма уранијума обогаћеног на 60 одсто, што је довољно за толико.

То би захтевало додатни корак пречишћавања и изградњу специјализованих направа за детонацију, али се сматра да то није значајан изазов за Иран, који је већ показао своју способност да избегне западне санкције које циљају да омету развој оружја.

Амерички обавештајни извештај

ли, амерички обавештајни извештаји, укључујући годишњу процену из марта, наводе да нема доказа да је Иран наставио рад на производњи нуклеарне ракете коју је покушавао да направи деведесетих и раних 2000-их.

Према извештају из марта, ирански напредни нуклеарни програм још није произвео оружје. Иран тренутно не предузима кључне активности развоја нуклеарног оружја неопходних за производњу нуклеарног уређаја за тестирање. Али, упозорава се да је Техеран убрзао производњу и рад центрифуга за обогаћивање уранијума, горива које се користи и за бомбе и за нуклеарну електрану. Земља је такође ограничила могућност ИАЕА да надзире неке кључне објекте. Такође је проширила свој конвенционални и неконвенционални војни арсенал – укључујући балистичке пројектиле и дронове – као и способности за сајбер нападе.

Иран ће остати претња Израелу и америчким савезницима и интересима у региону добрано након сукоба у Гази, закључује се у извештају.

"Данима удаљен од нуклеарног оружја"

Према “Вашингтон посту”, ирански режим је можда данима удаљен од тога да задобије довољно материјала за нуклеарно оружје.

У извештају – који се ослања на последњу инспекцију ИАЕА иранских постројења у фебруару – указује се на “индикације алармантних промена”. Конкретно, како се наводи, инспектори су били сведоци обновљених, ужурбаних активности на главној локацији за нуклеарни развој у Ирану, а оно што их је највише забринуло је то да је Иран повећао производњу високо обогаћеног уранијума, преноси Аллисраел.цом.

Иако овај уранијум није адекватан за употребу у оружју, значајно је чистији од нивоа потребног за цивилну употребу нуклеарне енергије. Могао би да се преради у материјал за оружје за свега неколико дана, наводи портал.

Након напада у Сирији, високи ирански званичници позвали су врховног вођу, ајатолаха Алија Хамнеја, да уради управо то – појача активности на обогаћивању уранијума и склопи нуклеарно оружје. Хамнеи технички сматра фетву – исламску правну пресуду – противну склапању нуклеарног оружја јер је у супротности са “духом ислама”, како пише “Тимес оф Израел”.

Стога су позиви ајатолаху да укине фетву – укључујући онај главног имама режима – привукли пажњу Запада. Такви позиви изазвали су сумњу да Хамнеи припрема терен за управо такву одлуку, позивајући се на домаће “притиске”.

"Лакше је направити бомбу него држати тај уранијум"

Такође, Махмуд Реза Агамир, канцелар Универзитета Шахид Бехести у Техерану, рекао је у интервјуу на иранској телевизији да ајатолах свакако може да повуче своју фетву. Агамир, професор нуклеарне физике за којег се сматра да је добро повезан са режимом, рекао је да би у тренутној фази нуклеарног програма “било много лакше направити бомбу него држати толико обогаћеног уранијума на високим нивоима”.

- Не ради се о производњи атомске бомбе. Кад имате високе способности, то значи моћ – рекао је он, додајући да “чак и француски циклус нуклеарног горива није завршен, али наш јесте”.

Док неки ирански стручњаци тврде да ајатолах никад није објавио званичну фетву, како пише “Јерусалим пост” портпарол Ирана у УН одбио је да обезбеди копију наводне фетве против нуклеарног оружја. Ајелет Савјон, директор пројекта иранских медијских студија института МЕМРИ, рекао је прошле године да “Хамнејева фетва о забрани нуклеарног оружја… никад није објављена и не постоји”.

(Блиц) Фото: ТСАФРИР АБАYОВ, ЕПА/ АБЕДИН ТАХЕРКЕНАРЕХ, СХУТТЕРСТОЦК/ЗЕФ АРТ / ТАЊУГ/АП

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Оливера

15.04.2024 08:45

Иран је постигао велики успјех . Понизио је Израелску протуваздусну одбрану.Неке холивудске пво працке и куполе и патриоте .Иран је цак најавио гдје це послати ракете.Сто је Иран хтио то је и унистио и просле су оне ракете које је Иран и хтио да продју .А оне које није хтио да продју оставио је Израелу Америци и Французима да се играју обарања. Иранске ракете су просле и погодиле циљ тј војни аеродром у Израелу .Израел није застицен из зрака колико је холивудски лагао .Иран је дорастао противник и Израел треба да то постује и да се висе не игра ватром..Иран се само брани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре оливер

15.04.2024 09:23

Никад Иран неце напаст израел нити Америка Иран.Иран је кукавицје јаје у арапском свијету.Колико је ракета послано а нигдје зртава све су то димне бомбе због Газе и представа за јавност

Name

Сташа

15.04.2024 09:59

Америка је највеће зло, иза свих сукоба и ратова стоје управо они и њихов интерес да владају свијетом, пљацкају ресурсе других , забадају друге да се измедју себе кољу, подржавају директно Израел и геноцид у Палестини, направили рат у Украјини.....оног момента кад нестану САД тј.свака држава постане независна , тек це тад мир завладати, земље Блиског истога и далеког истока , Русије и бивших совјетских република имају страховите потенцијале и богатства цега зеле да се домогну, кад тад це им се обити о главу у властитој куци која це се распасти као кула од карата, ста су урадили од Сирије, Ирака, Египта, Линије гдје су људи јели злато и имали све бесплатно, посадили зло и сјеме мржње измедју православаца који се убијају измедју себе, муслимана који се мрзе измедју себе и убијају због цега и кога то ?? Бог зна ста нас цека, ми цемо бити на Балкану колатерална стета на крају

Name

Ми на

15.04.2024 11:44

На овим птосторима не смијемо себи дозволити "луду куцу". Памет у главу.

Name

ми смо стока

15.04.2024 08:46

и требају нам сваки дан на главе падати бомбе...кад незнамо да живимо живот како је бог оставио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Примите ка знању

15.04.2024 09:44

Русија има 50 тона и мозе да произведе јос преко 14 000, струцњаци о томе говоре, прогуглајте....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

15.04.2024 11:42

На мети могу бити и НАТО базе, зато се оградјују од истовремено напада и на Сирију и на Иран а заједно су органитатори тога, као у тероризму у Москви, десавања у Украјини, итд....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Памела

15.04.2024 11:54

Надамо се да Иран вец има нуклеарно орузје. .Иран је противтеза онима који се силе по свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ибро

15.04.2024 15:58

Оно сто су могли Американци израелци са попуном нуклеарним главама, Руси и Иранци су вјероватно су исто то урадили јос за Трамповог мандата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економија

16.04.2024 09:10

Каубоји сваки дан стањцају 6 милијарди долара сто се зна. Није довољно рат у Украјини, исцрпљивање Европе цак ни на Б. Истоку, све је то недовољно за похлепу... . Презадузени су имају огромне расходе у Васингтону и немају намјеру да врате дугове. Ратова це јос много бити ....

ОДГОВОРИТЕ