Da li Iran i Izrael imaju oružje za masovno uništenje?!

Nuklearne tenzije porasle su na Bliskom istoku nakon direktnog sukoba Irana i Izraela, ali i izveštaja da je iranski režim možda svega nekoliko dana udaljen od atomskih sposobnosti.

Svijet 15.04.2024 | 08:14
Da li Iran i Izrael imaju oružje za masovno uništenje?!

Nad Evropom je već nadvijen preteći oblak nuklearne opasnosti, otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu i stalni napadi na elektranu u Zaporožju – najveću nuklearku kontinenta. Sada je region Bliskog istoka zahvaćen spiralom nasilja od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, u stanju uzbune zbog osvetničkog udara Irana na Izrael – i onoga što bi moglo da usledi.

Iran je u subotu uveče lansirao baraž sa preko 300 dronova i krstarećih i balističkih projektila kao odmazdu za izraelski napad na njihov konzulat u Siriji, u kojem je poginulo sedam oficira Revolucionarne garde (IRGC). Napad se završio bez ozbiljnih posledica po Izrael, nakon što je velika većina njih presretnuta i oborena.

U poruci isporučenoj preko svoje misije u Ujedinjenim nacijama, Teheran je rekao da se nakon napada odmazde ova “stvar može smatrati zaključenom”.

“U slučaju da izraelski režim napravi još jednu grešku, odgovor Irana će biti mnogo oštriji”, rekla je iranska misija pri UN na mreži “X”.

"Netanjahu bi voleo da uništi iranska nuklearna postrojenja"

Izraelski mediji, međutim, pišu da se može očekivati odgovor Izraela, čiji je premijer Benjamin Netanjahu je u međuvremenu sazvao ratni kabinet, koji će da odluči o tome. “Gardijan” piše da su i Iranci veoma svesni da bi Netanjahu – u idealnom slučaju – želeo da uništi iranska nuklearna postrojenja, koja dugo vidi kao egzistencijalnu pretnju Izraelu.

- U Izraelu se pažnja sada pomerila na procenu štete i posledične odluke o odgovoru bezbednosnog kabineta. Dok nacija već operiše u ratnom režimu zbog tekućeg sukoba u Gazi, mnogi će verovatno navoditi da to predstavlja priliku za Izrael da uzvrati udarac na iranskom tlu, potencijalno gađajući ključne vojne, energetske i nuklearne instalacije. Ukoliko bi prevladala ova linija rezonovanja, katastrofalni rat bio bi gotovo neizbežan – rekao je Masud Mostadžabi, zamenik direktora Bliskoističnog programa u Atlantskom savetu.

Procene su da Izraelci u zalihama imaju od 80-400 nuklearnih bojevih glava koje može da isporuči na više načina – avionima, krstarećim raketama lansiranih iz podmornica ili balističkim projektilima “jerihon”.

Da li Iran ima nuklearno oružje?

Dok se Izrael smatra "nedeklarisanom silom sa nuklearnim oružjem", kako je to opisao “Volstrit žurnal”, iranski nuklearni program je napredan, ali im manjka kapaciteta za nuklearno oružje.

Iran je značajno unapredio svoj nuklearni program otkako je administracija Donalda Trampa povukla sad iz sporazuma JCPOA iz 2015, naširoko kritikovanog da nije dovoljno strog u ograničavanju iranskih ambicija. Deluje da je Iran ohrabren svojom sve većom alijansom sa Rusijom, posebno nakon njene invazije na Ukrajinu, piše Allisrael.com.

Jedina je zemlja bez nuklearnog oružja koja proizvodi 60 odsto obogaćenog uranijuma i ima dovoljno nuklearnog goriva za oko tri bombe. Kako piše “Tajms of Izrael”, Iran trenutno ima 150 kilograma uranijuma obogaćenog na 60 odsto, što je dovoljno za toliko.

To bi zahtevalo dodatni korak prečišćavanja i izgradnju specijalizovanih naprava za detonaciju, ali se smatra da to nije značajan izazov za Iran, koji je već pokazao svoju sposobnost da izbegne zapadne sankcije koje ciljaju da ometu razvoj oružja.

Američki obaveštajni izveštaj

li, američki obaveštajni izveštaji, uključujući godišnju procenu iz marta, navode da nema dokaza da je Iran nastavio rad na proizvodnji nuklearne rakete koju je pokušavao da napravi devedesetih i ranih 2000-ih.

Prema izveštaju iz marta, iranski napredni nuklearni program još nije proizveo oružje. Iran trenutno ne preduzima ključne aktivnosti razvoja nuklearnog oružja neophodnih za proizvodnju nuklearnog uređaja za testiranje. Ali, upozorava se da je Teheran ubrzao proizvodnju i rad centrifuga za obogaćivanje uranijuma, goriva koje se koristi i za bombe i za nuklearnu elektranu. Zemlja je takođe ograničila mogućnost IAEA da nadzire neke ključne objekte. Takođe je proširila svoj konvencionalni i nekonvencionalni vojni arsenal – uključujući balističke projektile i dronove – kao i sposobnosti za sajber napade.

Iran će ostati pretnja Izraelu i američkim saveznicima i interesima u regionu dobrano nakon sukoba u Gazi, zaključuje se u izveštaju.

"Danima udaljen od nuklearnog oružja"

Prema “Vašington postu”, iranski režim je možda danima udaljen od toga da zadobije dovoljno materijala za nuklearno oružje.

U izveštaju – koji se oslanja na poslednju inspekciju IAEA iranskih postrojenja u februaru – ukazuje se na “indikacije alarmantnih promena”. Konkretno, kako se navodi, inspektori su bili svedoci obnovljenih, užurbanih aktivnosti na glavnoj lokaciji za nuklearni razvoj u Iranu, a ono što ih je najviše zabrinulo je to da je Iran povećao proizvodnju visoko obogaćenog uranijuma, prenosi Allisrael.com.

Iako ovaj uranijum nije adekvatan za upotrebu u oružju, značajno je čistiji od nivoa potrebnog za civilnu upotrebu nuklearne energije. Mogao bi da se preradi u materijal za oružje za svega nekoliko dana, navodi portal.

Nakon napada u Siriji, visoki iranski zvaničnici pozvali su vrhovnog vođu, ajatolaha Alija Hamneja, da uradi upravo to – pojača aktivnosti na obogaćivanju uranijuma i sklopi nuklearno oružje. Hamnei tehnički smatra fetvu – islamsku pravnu presudu – protivnu sklapanju nuklearnog oružja jer je u suprotnosti sa “duhom islama”, kako piše “Times of Izrael”.

Stoga su pozivi ajatolahu da ukine fetvu – uključujući onaj glavnog imama režima – privukli pažnju Zapada. Takvi pozivi izazvali su sumnju da Hamnei priprema teren za upravo takvu odluku, pozivajući se na domaće “pritiske”.

"Lakše je napraviti bombu nego držati taj uranijum"

Takođe, Mahmud Reza Agamir, kancelar Univerziteta Šahid Behesti u Teheranu, rekao je u intervjuu na iranskoj televiziji da ajatolah svakako može da povuče svoju fetvu. Agamir, profesor nuklearne fizike za kojeg se smatra da je dobro povezan sa režimom, rekao je da bi u trenutnoj fazi nuklearnog programa “bilo mnogo lakše napraviti bombu nego držati toliko obogaćenog uranijuma na visokim nivoima”.

- Ne radi se o proizvodnji atomske bombe. Kad imate visoke sposobnosti, to znači moć – rekao je on, dodajući da “čak i francuski ciklus nuklearnog goriva nije završen, ali naš jeste”.

Dok neki iranski stručnjaci tvrde da ajatolah nikad nije objavio zvaničnu fetvu, kako piše “Jerusalim post” portparol Irana u UN odbio je da obezbedi kopiju navodne fetve protiv nuklearnog oružja. Ajelet Savjon, direktor projekta iranskih medijskih studija instituta MEMRI, rekao je prošle godine da “Hamnejeva fetva o zabrani nuklearnog oružja… nikad nije objavljena i ne postoji”.

(Blic) Foto: TSAFRIR ABAYOV, EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH, SHUTTERSTOCK/ZEF ART / TANJUG/AP

 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Olivera

15.04.2024 08:45

Iran je postigao veliki uspjeh . Ponizio je Izraelsku protuvazdusnu odbranu.Neke holivudske pvo pracke i kupole i patriote .Iran je cak najavio gdje ce poslati rakete.Sto je Iran htio to je i unistio i prosle su one rakete koje je Iran i htio da prodju .A one koje nije htio da prodju ostavio je Izraelu Americi i Francuzima da se igraju obaranja. Iranske rakete su prosle i pogodile cilj tj vojni aerodrom u Izraelu .Izrael nije zasticen iz zraka koliko je holivudski lagao .Iran je dorastao protivnik i Izrael treba da to postuje i da se vise ne igra vatrom..Iran se samo brani

ODGOVORITE
Name

Re oliver

15.04.2024 09:23

Nikad Iran nece napast izrael niti Amerika Iran.Iran je kukavicje jaje u arapskom svijetu.Koliko je raketa poslano a nigdje zrtava sve su to dimne bombe zbog Gaze i predstava za javnost

Name

Staša

15.04.2024 09:59

Amerika je najveće zlo, iza svih sukoba i ratova stoje upravo oni i njihov interes da vladaju svijetom, pljackaju resurse drugih , zabadaju druge da se izmedju sebe kolju, podržavaju direktno Izrael i genocid u Palestini, napravili rat u Ukrajini.....onog momenta kad nestanu SAD tj.svaka država postane nezavisna , tek ce tad mir zavladati, zemlje Bliskog istoga i dalekog istoka , Rusije i bivših sovjetskih republika imaju strahovite potencijale i bogatstva cega zele da se domognu, kad tad ce im se obiti o glavu u vlastitoj kuci koja ce se raspasti kao kula od karata, sta su uradili od Sirije, Iraka, Egipta, Linije gdje su ljudi jeli zlato i imali sve besplatno, posadili zlo i sjeme mržnje izmedju pravoslavaca koji se ubijaju izmedju sebe, muslimana koji se mrze izmedju sebe i ubijaju zbog cega i koga to ?? Bog zna sta nas ceka, mi cemo biti na Balkanu kolateralna steta na kraju

Name

Mi na

15.04.2024 11:44

Na ovim ptostorima ne smijemo sebi dozvoliti "ludu kucu". Pamet u glavu.

Name

mi smo stoka

15.04.2024 08:46

i trebaju nam svaki dan na glave padati bombe...kad neznamo da živimo život kako je bog ostavio

ODGOVORITE
Name

Primite ka znanju

15.04.2024 09:44

Rusija ima 50 tona i moze da proizvede jos preko 14 000, strucnjaci o tome govore, proguglajte....

ODGOVORITE
Name

Naravno

15.04.2024 11:42

Na meti mogu biti i NATO baze, zato se ogradjuju od istovremeno napada i na Siriju i na Iran a zajedno su organitatori toga, kao u terorizmu u Moskvi, desavanja u Ukrajini, itd....

ODGOVORITE
Name

Pamela

15.04.2024 11:54

Nadamo se da Iran vec ima nuklearno oruzje. .Iran je protivteza onima koji se sile po svijetu.

ODGOVORITE
Name

Ibro

15.04.2024 15:58

Ono sto su mogli Amerikanci izraelci sa popunom nuklearnim glavama, Rusi i Iranci su vjerovatno su isto to uradili jos za Trampovog mandata.

ODGOVORITE
Name

Ekonomija

16.04.2024 09:10

Kauboji svaki dan stanjcaju 6 milijardi dolara sto se zna. Nije dovoljno rat u Ukrajini, iscrpljivanje Evrope cak ni na B. Istoku, sve je to nedovoljno za pohlepu... . Prezaduzeni su imaju ogromne rashode u Vasingtonu i nemaju namjeru da vrate dugove. Ratova ce jos mnogo biti ....

ODGOVORITE