Гутереш: Блиски исток се налази на ивици сукоба

- Генерални секретар УН Антонио Гутереш упозорио је вечерас да се Блиски исток налази "на ивици" сукоба пуних размера и позвао све актере на максималну уздржаност.

Свијет 14.04.2024 | 22:34
Гутереш: Блиски исток се налази на ивици сукоба

"Блиски исток је на ивици. Житељи тог региона суочавају се са реалном опасношћу од разорног конфликта пуне размере. Сада је време за деескалацију", рекао је Гутереш на хитној седници Савета безбедности УН поводом иранског напада на Израел, преноси Ројтерс. 

Он је рекао да међународна заједница има заједничку одговорност за обезбеђивање моменталног прекида ватре у Појасу Газе.

"Имамо заједничку одговорност да обезбедимо тренутни хуманитарни прекид ватре у Гази, безусловно ослобађање свих талаца и несметану испоруку хуманитарне помоћи“, рекао је Гутереш.

Он је указао и на заједничку одговорност за окончање насиља на окупираној Западној обали и обнављање безбедне пловидбе у Црвеном мору. 

"Имамо заједничку одговорност да радимо за мир. Ни регион ни свет не могу себи да приуште нове ратове“, нагласио је он.

Седница Савета безбедности УН одржава се на захтев Израела, након што је у ноћи између суботе и недеље Иран лансирао више стотина дронова и пројектила ка Израелу у знак одмазде због израелског напада дипломатску мисију Ирана у Дамаску.

(Тањуг) Фото: АА

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ипе

14.04.2024 22:50

То што већ пола године убијају дјецу у Палестини,није "ивица катастрофе".Него пар "косилица" лансиран према Израелу.БАГРО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савет безбједности

14.04.2024 22:53

Ви сте томе криви и доприњели том стању расформирај те УН , уједињене нације свакако не служе својој сврси са вама и нато алијансом управља дубока држава и сатанисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузлак

15.04.2024 06:59

Окренимо се једни другима,барем ми овдје у БиХ.Ови це опет да потурају наса ледја да би своје гу...е богатили. Увјек било сиротиња даје синове а богати топове. Зивио мир. Поздрав из Тузле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је

15.04.2024 09:53

.

Name

Мирослав

15.04.2024 14:30

Зивео мир! Ако мозе овај пут без нас, нама није до рата, доста је било, а ви се млатите до миле воље, далеко од насег прага, кад сте злотвири.

Name

Схватите већ једном

15.04.2024 14:51

Свет је на ивици сукоба планета због вашег игара и подвала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не, него због

15.04.2024 16:53

Тог новог "поретка'. Гдје јачи напада слабијег и мијења границе, осваја.

Name

Није то висе савјет

15.04.2024 22:28

Безбједности него узроцник свакога зла и небезбједности у свијету. Нису висе у питању дупли арсини, селективне правде и слободе него једно од мјеста за изругивање свему томе, највисе зртвама сто сотона и њихови вазали јако дуго цине у континуитету.....

ОДГОВОРИТЕ