Gutereš: Bliski istok se nalazi na ivici sukoba

- Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je večeras da se Bliski istok nalazi "na ivici" sukoba punih razmera i pozvao sve aktere na maksimalnu uzdržanost.

Svijet 14.04.2024 | 22:34
Gutereš: Bliski istok se nalazi na ivici sukoba

"Bliski istok je na ivici. Žitelji tog regiona suočavaju se sa realnom opasnošću od razornog konflikta pune razmere. Sada je vreme za deeskalaciju", rekao je Gutereš na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom iranskog napada na Izrael, prenosi Rojters. 

On je rekao da međunarodna zajednica ima zajedničku odgovornost za obezbeđivanje momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

"Imamo zajedničku odgovornost da obezbedimo trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi, bezuslovno oslobađanje svih talaca i nesmetanu isporuku humanitarne pomoći“, rekao je Gutereš.

On je ukazao i na zajedničku odgovornost za okončanje nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali i obnavljanje bezbedne plovidbe u Crvenom moru. 

"Imamo zajedničku odgovornost da radimo za mir. Ni region ni svet ne mogu sebi da priušte nove ratove“, naglasio je on.

Sednica Saveta bezbednosti UN održava se na zahtev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu u znak odmazde zbog izraelskog napada diplomatsku misiju Irana u Damasku.

(Tanjug) Foto: AA

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ipe

14.04.2024 22:50

To što već pola godine ubijaju djecu u Palestini,nije "ivica katastrofe".Nego par "kosilica" lansiran prema Izraelu.BAGRO

ODGOVORITE
Name

Savet bezbjednosti

14.04.2024 22:53

Vi ste tome krivi i doprinjeli tom stanju rasformiraj te UN , ujedinjene nacije svakako ne služe svojoj svrsi sa vama i nato alijansom upravlja duboka država i satanisti.

ODGOVORITE
Name

Tuzlak

15.04.2024 06:59

Okrenimo se jedni drugima,barem mi ovdje u BiH.Ovi ce opet da poturaju nasa ledja da bi svoje gu...e bogatili. Uvjek bilo sirotinja daje sinove a bogati topove. Zivio mir. Pozdrav iz Tuzle.

ODGOVORITE
Name

Tako je

15.04.2024 09:53

.

Name

Miroslav

15.04.2024 14:30

Ziveo mir! Ako moze ovaj put bez nas, nama nije do rata, dosta je bilo, a vi se mlatite do mile volje, daleko od naseg praga, kad ste zlotviri.

Name

Shvatite već jednom

15.04.2024 14:51

Svet je na ivici sukoba planeta zbog vašeg igara i podvala.

ODGOVORITE
Name

Ne, nego zbog

15.04.2024 16:53

Tog novog "poretka'. Gdje jači napada slabijeg i mijenja granice, osvaja.

Name

Nije to vise savjet

15.04.2024 22:28

Bezbjednosti nego uzrocnik svakoga zla i nebezbjednosti u svijetu. Nisu vise u pitanju dupli arsini, selektivne pravde i slobode nego jedno od mjesta za izrugivanje svemu tome, najvise zrtvama sto sotona i njihovi vazali jako dugo cine u kontinuitetu.....

ODGOVORITE