За Томићем још нису расписали ни потјерницу

За Миленком Томићем (62), који је побјегао два дана прије него што је у Окружном суду у Бијељини осуђен на 12 година затвора по оптужбама да је обљубио четрнаестогодишњакињу, још није расписана потјерница, иако је он у бјекству већ више од двије седмице, откривају "Независне новине".

Република Српска 13.04.2024 | 08:44
За Томићем још нису расписали ни потјерницу

Овај случај, малтене, из дана у дан добија све невјероватније обрисе, али из поступајућег суда имају објашњење и за ову ситуацију.

"Потјерница за М.Т. није расписана. У току су радње које је неопходно предузети да би били створени законски предуслови за расписивање. Наиме, између осталог је потребно да рјешење о одређивању притвора осуђеном постане правоснажно, што још није, јер је потребно протицање законског рока рачунајући од момента његовог оглашавања. Рјешење о одређивању притвора је оглашено и сада тече рок након којег се доноси наредба о његовој правоснажности", тврде из Окружног суда у Бијељини, у изјави за "Независне новине".

Међутим, поставља се питање да ли је суд имао механизам да потјерницу ипак распише. Закон о кривичном поступку (ЗКП) Републике Српске  је јасан.

"Издавање потјернице може се наредити када се осумњичени, односно оптужени против којег је покренут кривични поступак због кривичног дјела за које се по закону може изрећи казна затвора од три године или тежа казна налази у бјекству, а постоји наредба за његово довођење или рјешење о одређивању притвора", стоји у ЗКП-у.

Томић је, треба подсјетити, осуђен 29. марта, а претходно је био у кућном притвору, у којем га је полиција обилазила два пута дневно. Међутим, 27. марта у вечерњим сатима полиција утврђује да он није на кућној адреси.

Из Полицијске управе Бијељина су за "Независне новине" рекли да је, након што је утврђено да он није на адреси, о томе "без одлагања обавијештен Окружни суд у Бијељини".

"Ако је суду 27. марта јављено да он приликом полицијске провјере није био код своје куће, суд је требало за 29. март да изда наредбу за довођење на објаву пресуде", истиче Татјана Савић, адвокатица која заступа жртву и њену породицу.

Она, дакле, поручује да је суд, да је било воље, потјерницу већ могао расписати.

"Суд је могао издати наредбу за довођење и на основу тога расписати потјерницу", истиче Савићева у изјави за "Независне новине".

Овај случај већ дуже вријеме изазива контроверзе, али и бијес јавности. Предсједник Судског вијећа у предмету "Томић" је била суткиња Милена Зорић, а чланови су судије Зоран Џида (предсједник суда) и Елбиса Мухаремовић Карић.

Треба подсјетити да је суђење Томићу трајало дуже од двије године, због чега су из Окружног јавног тужилаштва Бијељина изразили сумњу да је ријеч о одуговлачењу.

Када су двије године прошле, суд, по слову закона, више није имао право да продужује притвор Томићу и послао га је у кућни притвор, из којег је он побјегао 27. марта.

Два дана касније, Окружни суд у Бијељини га неправоснажно осуђује на 12 година, те тад већ одбјеглом Томићу одређује притвор.

Индикативно је што, притом, суд у својој пресуди није досудио накнаду штете малољетници, што подразумијева њену нову ретрауматизацију кроз вођење парничног поступка.

Међутим, и парнични поступак, као и другостепени поступак, на дугом су штапу. Наиме, другостепени поступак против Томића не може ни бити вођен док му не буде уручена првостепена пресуда. А он је у бјекству.

Али ни то није све, јер Окружни суд у Бијељини уопште није одлучивао ни о захтјеву да "заледи", односно привремено блокира имовину Томића. Адвокатица Савић је, наиме, тражила да се њему блокира имовина како је не би могао продати или поклонити до момента док се жртви не плати штета, али је суд тај захтјев игнорисао.

(Независне) Фото: Независне

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

+

13.04.2024 08:50

Каква је то удружена банда. Само Вукан и Правда. Обичан човјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

13.04.2024 11:49

А можда је Шмит кривац

Name

Маре

13.04.2024 09:07

Највеце легло превара, корупције , криминала и лоповлука је у правосудју РС. Страсно, срамота каква оправдања износе у јавност , какви су криминалци на слободи, ко је све ослободјен оптузби. Погледајте само судјења Обрену Петровицу, корона набавке, убиство Драгицевица и сва остала понизавања и лоповлуке тузиоца и судија. Понизавају народ РС, праве нас будалама, особадјају теске силоватеље, убице, лопове, привредни криминал је на врхунцу, отимају, пљацкају, краду, све под покровитељством СНСД, ДОДИКА И политицке врхуске у РС. Јадан смо ми народ када незнамо изаци на улице и мотикама отјерати лопове са власти и спаковати их у затворе. Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаран

13.04.2024 09:49

Није ми јасно побјего он побјегао онај из бања луке.сто ради судска полиција....и остале суд. Институције....

Name

Кажем

13.04.2024 10:00

А шта ако је све лаж? Онако као што је народ писао да је малу Данку продала мајка за новац, јавност осуђује некога, а конкретно - јавност нема појма шта је тачно било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

13.04.2024 10:55

Па ваљда се потерница писе одмах сутрадан, какве законске процедуре. Ви док расписете потерницу, он је вец у Доминиканској републици....

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

13.04.2024 11:14

Каква потерница пусте цовека да побегне сто даље на сигурно па це ко фол онда разписати потерницу и на крају немага нигде поједе ли вук магаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАРРЕ

13.04.2024 11:18

ТАКО ТО И ИДЕ НИЈЕ РАСПИСАНА ОМОГУЦЕНО МУ ЈЕ БЈЕКСТВО, ЛЕГАЛНО , НА ПУМПИ У ГРАДИСЦИ САМ СИПАО ГОРИВО КАДА ЈЕ ЗЕЉКОВИЦ УХАПСЕН ИСПРЕД МЕНЕ У КОЛОНИ ЈЕ ПРОСАО СА АУТОМОБИЛОМ НИКО ГА НА БИХ СТРАНИ ГРАНИЦИ НИЈЕ ЗАУСТАВИО А КАМОЛИ УЗЕО ДОКУМЕНТЕ ДОК СУ ХРВАТИ МУ УЗИМАЛИ ПАСОС, ТАКО ДА ЈЕ СВАКИ КОМЕНТАР СУВИСАН САМО ПРЕСЈЕО У ДРУГИ АУТОМОБИЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги Са

13.04.2024 11:22

Нема шта бјежати оде у Србију преко Дрине и може овамо исплазити језик нико му ништа неће. Мустре су направиле себин закон ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

13.04.2024 11:28

Треба извршити велико поспремање у судовима јер су тамо многи корумпирана почев од председника судова па судија и тужилаца и раде у спрези са адвокатима.Ништа нема док се власт не промијени јер то раде уз њихово одобрење а у неким случајевима и по њиховом наређењу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јулија

13.04.2024 11:30

Нераде БАШ НИШТА,нису у стању да се јаве на службени тел-фиксни у канцеларији а камоли да раде на неком предмету,циљ им је да сви предмети ЗАСТАРЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да су

13.04.2024 11:42

Га мислил стрпати тамо гдје му је мјесто неби му ни дозволили да побјегне,дрзали би га ја ,,ланцу,,као и остале који каљају углед дрзаве ал је код нас исплатније бити лопов,педофил ,криминалац него постен и цестит граданин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

13.04.2024 11:55

Ово је изгледа постал пракса да се педофиле пуста да побјегну прво онај у Б. Луци сад овај несто је ту цудно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тнт

13.04.2024 12:40

Вукане дођи на власт да ову банду похапсимо!

ОДГОВОРИТЕ