Za Tomićem još nisu raspisali ni potjernicu

Za Milenkom Tomićem (62), koji je pobjegao dva dana prije nego što je u Okružnom sudu u Bijeljini osuđen na 12 godina zatvora po optužbama da je obljubio četrnaestogodišnjakinju, još nije raspisana potjernica, iako je on u bjekstvu već više od dvije sedmice, otkrivaju "Nezavisne novine".

Republika Srpska 13.04.2024 | 08:44
Za Tomićem još nisu raspisali ni potjernicu

Ovaj slučaj, maltene, iz dana u dan dobija sve nevjerovatnije obrise, ali iz postupajućeg suda imaju objašnjenje i za ovu situaciju.

"Potjernica za M.T. nije raspisana. U toku su radnje koje je neophodno preduzeti da bi bili stvoreni zakonski preduslovi za raspisivanje. Naime, između ostalog je potrebno da rješenje o određivanju pritvora osuđenom postane pravosnažno, što još nije, jer je potrebno proticanje zakonskog roka računajući od momenta njegovog oglašavanja. Rješenje o određivanju pritvora je oglašeno i sada teče rok nakon kojeg se donosi naredba o njegovoj pravosnažnosti", tvrde iz Okružnog suda u Bijeljini, u izjavi za "Nezavisne novine".

Međutim, postavlja se pitanje da li je sud imao mehanizam da potjernicu ipak raspiše. Zakon o krivičnom postupku (ZKP) Republike Srpske  je jasan.

"Izdavanje potjernice može se narediti kada se osumnjičeni, odnosno optuženi protiv kojeg je pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna nalazi u bjekstvu, a postoji naredba za njegovo dovođenje ili rješenje o određivanju pritvora", stoji u ZKP-u.

Tomić je, treba podsjetiti, osuđen 29. marta, a prethodno je bio u kućnom pritvoru, u kojem ga je policija obilazila dva puta dnevno. Međutim, 27. marta u večernjim satima policija utvrđuje da on nije na kućnoj adresi.

Iz Policijske uprave Bijeljina su za "Nezavisne novine" rekli da je, nakon što je utvrđeno da on nije na adresi, o tome "bez odlaganja obaviješten Okružni sud u Bijeljini".

"Ako je sudu 27. marta javljeno da on prilikom policijske provjere nije bio kod svoje kuće, sud je trebalo za 29. mart da izda naredbu za dovođenje na objavu presude", ističe Tatjana Savić, advokatica koja zastupa žrtvu i njenu porodicu.

Ona, dakle, poručuje da je sud, da je bilo volje, potjernicu već mogao raspisati.

"Sud je mogao izdati naredbu za dovođenje i na osnovu toga raspisati potjernicu", ističe Savićeva u izjavi za "Nezavisne novine".

Ovaj slučaj već duže vrijeme izaziva kontroverze, ali i bijes javnosti. Predsjednik Sudskog vijeća u predmetu "Tomić" je bila sutkinja Milena Zorić, a članovi su sudije Zoran Džida (predsjednik suda) i Elbisa Muharemović Karić.

Treba podsjetiti da je suđenje Tomiću trajalo duže od dvije godine, zbog čega su iz Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina izrazili sumnju da je riječ o odugovlačenju.

Kada su dvije godine prošle, sud, po slovu zakona, više nije imao pravo da produžuje pritvor Tomiću i poslao ga je u kućni pritvor, iz kojeg je on pobjegao 27. marta.

Dva dana kasnije, Okružni sud u Bijeljini ga nepravosnažno osuđuje na 12 godina, te tad već odbjeglom Tomiću određuje pritvor.

Indikativno je što, pritom, sud u svojoj presudi nije dosudio naknadu štete maloljetnici, što podrazumijeva njenu novu retraumatizaciju kroz vođenje parničnog postupka.

Međutim, i parnični postupak, kao i drugostepeni postupak, na dugom su štapu. Naime, drugostepeni postupak protiv Tomića ne može ni biti vođen dok mu ne bude uručena prvostepena presuda. A on je u bjekstvu.

Ali ni to nije sve, jer Okružni sud u Bijeljini uopšte nije odlučivao ni o zahtjevu da "zaledi", odnosno privremeno blokira imovinu Tomića. Advokatica Savić je, naime, tražila da se njemu blokira imovina kako je ne bi mogao prodati ili pokloniti do momenta dok se žrtvi ne plati šteta, ali je sud taj zahtjev ignorisao.

(Nezavisne) Foto: Nezavisne

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

+

13.04.2024 08:50

Kakva je to udružena banda. Samo Vukan i Pravda. Običan čovjek.

ODGOVORITE
Name

Aa

13.04.2024 11:49

A možda je Šmit krivac

Name

Mare

13.04.2024 09:07

Najvece leglo prevara, korupcije , kriminala i lopovluka je u pravosudju RS. Strasno, sramota kakva opravdanja iznose u javnost , kakvi su kriminalci na slobodi, ko je sve oslobodjen optuzbi. Pogledajte samo sudjenja Obrenu Petrovicu, korona nabavke, ubistvo Dragicevica i sva ostala ponizavanja i lopovluke tuzioca i sudija. Ponizavaju narod RS, prave nas budalama, osobadjaju teske silovatelje, ubice, lopove, privredni kriminal je na vrhuncu, otimaju, pljackaju, kradu, sve pod pokroviteljstvom SNSD, DODIKA I politicke vrhuske u RS. Jadan smo mi narod kada neznamo izaci na ulice i motikama otjerati lopove sa vlasti i spakovati ih u zatvore. Sramota.

ODGOVORITE
Name

Jaran

13.04.2024 09:49

Nije mi jasno pobjego on pobjegao onaj iz banja luke.sto radi sudska policija....i ostale sud. Institucije....

Name

Kažem

13.04.2024 10:00

A šta ako je sve laž? Onako kao što je narod pisao da je malu Danku prodala majka za novac, javnost osuđuje nekoga, a konkretno - javnost nema pojma šta je tačno bilo.

ODGOVORITE
Name

Micko

13.04.2024 10:55

Pa valjda se poternica pise odmah sutradan, kakve zakonske procedure. Vi dok raspisete poternicu, on je vec u Dominikanskoj republici....

ODGOVORITE
Name

hahaha

13.04.2024 11:14

Kakva poternica puste coveka da pobegne sto dalje na sigurno pa ce ko fol onda razpisati poternicu i na kraju nemaga nigde pojede li vuk magare.

ODGOVORITE
Name

MARRE

13.04.2024 11:18

TAKO TO I IDE NIJE RASPISANA OMOGUCENO MU JE BJEKSTVO, LEGALNO , NA PUMPI U GRADISCI SAM SIPAO GORIVO KADA JE ZELJKOVIC UHAPSEN ISPRED MENE U KOLONI JE PROSAO SA AUTOMOBILOM NIKO GA NA BIH STRANI GRANICI NIJE ZAUSTAVIO A KAMOLI UZEO DOKUMENTE DOK SU HRVATI MU UZIMALI PASOS, TAKO DA JE SVAKI KOMENTAR SUVISAN SAMO PRESJEO U DRUGI AUTOMOBIL.

ODGOVORITE
Name

Gogi Sa

13.04.2024 11:22

Nema šta bježati ode u Srbiju preko Drine i može ovamo isplaziti jezik niko mu ništa neće. Mustre su napravile sebin zakon ....

ODGOVORITE
Name

Arsa

13.04.2024 11:28

Treba izvršiti veliko pospremanje u sudovima jer su tamo mnogi korumpirana počev od predsednika sudova pa sudija i tužilaca i rade u sprezi sa advokatima.Ništa nema dok se vlast ne promijeni jer to rade uz njihovo odobrenje a u nekim slučajevima i po njihovom naređenju.

ODGOVORITE
Name

Julija

13.04.2024 11:30

Nerade BAŠ NIŠTA,nisu u stanju da se jave na službeni tel-fiksni u kancelariji a kamoli da rade na nekom predmetu,cilj im je da svi predmeti ZASTARE

ODGOVORITE
Name

Da su

13.04.2024 11:42

Ga mislil strpati tamo gdje mu je mjesto nebi mu ni dozvolili da pobjegne,drzali bi ga ja ,,lancu,,kao i ostale koji kaljaju ugled drzave al je kod nas isplatnije biti lopov,pedofil ,kriminalac nego posten i cestit gradanin

ODGOVORITE
Name

Posten

13.04.2024 11:55

Ovo je izgleda postal praksa da se pedofile pusta da pobjegnu prvo onaj u B. Luci sad ovaj nesto je tu cudno

ODGOVORITE
Name

Tnt

13.04.2024 12:40

Vukane dođi na vlast da ovu bandu pohapsimo!

ODGOVORITE