Општина Берковићи нема никакву помоћ од Владе

Општина Берковићи опстаје захваљујући пројектима које реализује уз помоћ донаторских организација без икакве помоћи Владе Републике Српске, која јој чак ни у вријеме разорних земљотреса није помогла, поручио је гостујући у Јутарњем програму БН ТВ замјеник начелника те општине Бојан Самарџић.

Република Српска 11.04.2024 | 11:40
Општина Берковићи нема никакву помоћ од Владе

Општина Берковићи, иако спада у ред изразито неразвијених локалних заједница у овом тренутку никоме ништа не дугује и уредно сервисира све своје обавезе, рекао је Самарџић. Конкуришу за разне пројекте како би нашли начин да преживе. У области пољопривреде тренутно реализују пет пројеката. 

“Сад смо у једном пројекту који се реализује из средстава Свјетске банке. Биће око 1.500.000 КМ. Формирали смо и инвестициони фонд од 100.000 КМ за покретање привредне активности у Берковићима уз учешће дијапсоре.”

На питање да ли имају подршку Владе Републике Српске одговара: 

“Ако бих рекао да је та подршка симболична не бих био у праву. Практично те подршке нема. Тренутно се не реализује ниједан пројекат на територији општине Берковићи изузев неких активности на вјетроелектрани Хргуд који је стратешки пројекат за општину.”

Пројекат је требао бити рађен из средства њемачке банке, која се повукла, каже Самарџић и додаје да је власт пожурила да каже да има других заинтересованих. Прво су говорили да су то Кинези, а сада су у причи Мађари, али још се не назире почетак изградње. 

“Оно што је наш став јасан и гласан јесте да је пројекат вјетропарка требао бити завршен, требао је бити на мрежи и само неозбиљност Електропривреде, чини ми се и недостатак воље, али прије свега капацитета да реализује један такав комплексан пројекат је довео до овога. Имате  вјетроелектрану у Мостару која је реализована од истог кредитора у истом периоду. Зашто може у Подвележју, а не може у Берковићима?”, пита Самарџић.

За 12 година у овој општини реализована су само три пројекта уз учешће Владе, додаје. Од тога су, каже два одобрена 2021. када је са републичког нивоа послат позив свим општинама да пошаљу своје пројектне апликације 

“То је било правило да до тих средстава могу позиционе, а не опозиционе општине, али ево сада нема ни за једне ни за друге и питање је да ли Влада може помоћи и сама себи.”

Влада је преузела обавезу да становнциима Берковића исплати накнаду за дио штете проузроковане земљотресима 2022. године. Двије године касније, новца нема. 

“Дио тих породица је још увијек у тим објектима на властиту одговорност и људи губе вјеру да ће то Влада радити. Наравно ми смо као одговорна власт више пута слали ургенцију, чак је Скупштина општине Берковићи усвојила закључак гдје позива Владу да хитно и без одлагања реализује овај пројекат помоћи, али нажалост још није.”

(БН) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Па

11.04.2024 11:49

Шта онда очекујете од те владе кад сумњате у исту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило & Миле

11.04.2024 15:09

Влада је банкрот. Камате са Лондонске берзе стигле.

Name

ЖИКАЖ

11.04.2024 12:00

Може ли Берковић да помогне мало Бањалуку и Републику Српску, и старог и јадног Јадована.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре па

11.04.2024 15:03

од ове владе,министара,руководства НС,председника не очекујемо ништа.зар мислите да папци,ања љубојевић,шулић,наташа радуловић могу нешто добро донијети....А такви су сви у снсд и коалицији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слажем се

11.04.2024 17:20

А који су ти поштенији и способнији од ових лопина?