Opština Berkovići nema nikakvu pomoć od Vlade

Opština Berkovići opstaje zahvaljujući projektima koje realizuje uz pomoć donatorskih organizacija bez ikakve pomoći Vlade Republike Srpske, koja joj čak ni u vrijeme razornih zemljotresa nije pomogla, poručio je gostujući u Jutarnjem programu BN TV zamjenik načelnika te opštine Bojan Samardžić.

Republika Srpska 11.04.2024 | 11:40
Opština Berkovići nema nikakvu pomoć od Vlade

Opština Berkovići, iako spada u red izrazito nerazvijenih lokalnih zajednica u ovom trenutku nikome ništa ne duguje i uredno servisira sve svoje obaveze, rekao je Samardžić. Konkurišu za razne projekte kako bi našli način da prežive. U oblasti poljoprivrede trenutno realizuju pet projekata. 

“Sad smo u jednom projektu koji se realizuje iz sredstava Svjetske banke. Biće oko 1.500.000 KM. Formirali smo i investicioni fond od 100.000 KM za pokretanje privredne aktivnosti u Berkovićima uz učešće dijapsore.”

Na pitanje da li imaju podršku Vlade Republike Srpske odgovara: 

“Ako bih rekao da je ta podrška simbolična ne bih bio u pravu. Praktično te podrške nema. Trenutno se ne realizuje nijedan projekat na teritoriji opštine Berkovići izuzev nekih aktivnosti na vjetroelektrani Hrgud koji je strateški projekat za opštinu.”

Projekat je trebao biti rađen iz sredstva njemačke banke, koja se povukla, kaže Samardžić i dodaje da je vlast požurila da kaže da ima drugih zainteresovanih. Prvo su govorili da su to Kinezi, a sada su u priči Mađari, ali još se ne nazire početak izgradnje. 

“Ono što je naš stav jasan i glasan jeste da je projekat vjetroparka trebao biti završen, trebao je biti na mreži i samo neozbiljnost Elektroprivrede, čini mi se i nedostatak volje, ali prije svega kapaciteta da realizuje jedan takav kompleksan projekat je doveo do ovoga. Imate  vjetroelektranu u Mostaru koja je realizovana od istog kreditora u istom periodu. Zašto može u Podveležju, a ne može u Berkovićima?”, pita Samardžić.

Za 12 godina u ovoj opštini realizovana su samo tri projekta uz učešće Vlade, dodaje. Od toga su, kaže dva odobrena 2021. kada je sa republičkog nivoa poslat poziv svim opštinama da pošalju svoje projektne aplikacije 

“To je bilo pravilo da do tih sredstava mogu pozicione, a ne opozicione opštine, ali evo sada nema ni za jedne ni za druge i pitanje je da li Vlada može pomoći i sama sebi.”

Vlada je preuzela obavezu da stanovnciima Berkovića isplati naknadu za dio štete prouzrokovane zemljotresima 2022. godine. Dvije godine kasnije, novca nema. 

“Dio tih porodica je još uvijek u tim objektima na vlastitu odgovornost i ljudi gube vjeru da će to Vlada raditi. Naravno mi smo kao odgovorna vlast više puta slali urgenciju, čak je Skupština opštine Berkovići usvojila zaključak gdje poziva Vladu da hitno i bez odlaganja realizuje ovaj projekat pomoći, ali nažalost još nije.”

(BN) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Pa

11.04.2024 11:49

Šta onda očekujete od te vlade kad sumnjate u istu.

ODGOVORITE
Name

Milo & Mile

11.04.2024 15:09

Vlada je bankrot. Kamate sa Londonske berze stigle.

Name

ŽIKAŽ

11.04.2024 12:00

Može li Berković da pomogne malo Banjaluku i Republiku Srpsku, i starog i jadnog Jadovana.

ODGOVORITE
Name

ре па

11.04.2024 15:03

од ове владе,министара,руководства НС,председника не очекујемо ништа.зар мислите да папци,ања љубојевић,шулић,наташа радуловић могу нешто добро донијети....А такви су сви у снсд и коалицији

ODGOVORITE
Name

Slažem se

11.04.2024 17:20

A koji su ti pošteniji i sposobniji od ovih lopina?