Како се даље носити са америчким санкцијама у БиХ

Милорад Додик је најавио оснивање банке за унутрашњи платни промет за санкционисана лица.

Република Српска 10.04.2024 | 20:33
Како се даље носити са америчким санкцијама у БиХ

Како пише портал ФОРБЕС. о оснивању нове банке говорило се и раније. У јуну прошле године премијер Републике Српске, Радован Вишковић изјавио је да треба формирати банку у власништву Републике Српске, како би се избјегле “уцјене појединих банака” на финанцијском тржишту.

Додик је истакао да САД “ту неће моћи ништа учинити, иако су моћне и непријатељски расположене према Републици Српској”.

Америчке санкције нису безазлене

Правила која регулишу банкарске трансакције с особама на црној листи могу се разликовати зависно о јурисдикцији и врсти санкција. У неким случајевима, банке могу бити дужне блокирати или затворити рачуне које повезују с особама или ентитетима на црној листи.

Милорад Додик се суочава с хитном потребом проналажења рјешења за особе и фирме чији су банковни рачуни угашени због америчких санкција. Ово питање постаје све ургентније како вријеме пролази. Предсједник Републике Српске, чији су такође рачуни угашени, истакао је неколико потенцијалних рјешења, но свако потенцијално рјешење доноси одређене изазове.

Најновија Додикова најава о оснивању нове банке за унутрашњи платни промет поставља се као једно од могућих рјешења. Међутим, експерти упозоравају да иако је формирање нове банке технички изведиво, носи са собом значајне трошкове и потенцијалне ризике. Осим тога, поставља се питање дугорочне одрживости таквог рјешења.

С друге стране, кориштење услуга Пошта Српске за исплату плаћа представља другу опцију. Међутим, постоји забринутост да би Пошта могла бити изложена америчким санкцијама, што би могло имати озбиљне посљедице не само за Пошту него и за људе на њезину челу.

Правни ризици и немогућност отварања рачуна у банкама

Америчке санкције су инструмент спољне политике које користи влада Сједињених Америчких Држава како би извршила притисак на ентитете, појединце, били они из свијета политике или бизниса, и подстакла промјене у њиховом понашању. Ове санкције обично укључују ограничавање или забрану трговине, финансијских трансакција или других облика економске интеракције с циљем постизања одређених политичких или сигурносних циљева.

Отворити банковни рачун за особе или ентитете који су на америчкој црној листи, односно који су под санкцијама, обично је изузетно тешко или чак немогуће из неколико разлога:

Правне обавезе и ризици

Банкарске институције су обвезне поштовати националне и међународне законе те регулативе, укључујући оне које се односе на санкције. Сарадња с особама или фирмама које су под санкцијама може довести до озбиљних законских проблема, укључујући новчане казне и губитак репутације.

Законска ограничења

Национални и међународни закони могу забранити банкама отварање или одржавање рачуна за особе или ентитете који су под санкцијама. Ова ограничења су уведена како би се спријечила финансијска подршка санкциониааним појединцима или организацијама те како би се проводиле политике санкција које су усвојене с циљем промоције националних сигурносних интереса или политичких циљева.

Банкарске институције желе избјећи ризике који произлазе из пословања с особама или фирмама које су под санкцијама. Ово укључује могућност да се нађу на мети надзора и инспекција регулаторних тијела те да се суоче с озбиљним финансијским губицима или оштећењем репутације.

Комплексност провјере идентитета

Банкарске институције морају провести темељну провјеру идентитета и позадине својих клијената како би осигурале усклађеност с регулативама против прања новца и борбе против финансирања тероризма. Провјера идентитета особа на црној листи може бити изузетно тешка или немогућа због недоступности поузданих информација или због покушаја таквих особа да сакрију свој идентитет.

Све наведено чини отварање банковног рачуна за особе или ентитете на америчкој црној листи изузетно изазовним или немогућим, а банкама представља значајан ризик за пословање.

Директан утицај америчких санкција на грађане

Док су санкције намјењене извршавању притиска на владу или политичаре одређене земље ради постизања промјена у њиховом понашању, оне често имају директан утицај на грађане те земље. Санкције могу ограничити трговину, изазвати инфлацију, смањити економски раст и узроковати незапосленост, што директно погађа животни стандард грађана. 

Санкције могу отежати пружање хуманитарне помоћи, што може имати озбиљне посљедице по здравље и добробит цивилног становништва. Грађани могу имати отежан приступ основним потребама попут хране, лијекова и других нужности због поремећаја у снабдјевању узрокованим санкцијама. Повећање економске несигурности и општег незадовољство могу потстаћи политичке немире или промјене које нису увијек у интересу стабилности. Санкције могу имати и социјалне посљедице, укључујући смањење приступа образовању и здравственој заштити, пише Форбес.

(Н1/Форбес) Фото: Илустрација

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Деса

10.04.2024 21:22

А да дају оставке. Разматра ли се та опција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

11.04.2024 06:33

Ово је опет игра западних ментора и њиховог пулена Милорада. На крају ће штету имати народ и РС.

Name

Ре

11.04.2024 06:57

Тога нема ни по 'разном'.

Name

Ре деса

11.04.2024 09:38

Једино рјесење је отварање сто веци број пијаца

Name

Мирослав

11.04.2024 10:23

И кад дају оставке, ста би се променуло? Њихов циљ је Р.Српска, а не њене водје. Сви следеци које би народ изабрао, да би опстали морали би бити коперативни, и дозволити урусавање Р.Српске, или би и њих стигле санкције. Имамо ми и коперативних медју нама, све би им потписали.

Name

Ре

11.04.2024 10:29

Није проблем у неколицини појединаца и фирми под санкцијама. Врло је опасно непромишљеним и нестручним потезима довести у проблем све грађане. О томе се треба бринути. А то је могуће.

Name

приједор

10.04.2024 21:43

Кад се и отвори та Банка ко год буде раио у јој иде на цну листу .Баш ме интересуја ко че то да прихвати...да буде директор те банке надзорни одбор .уоравни одбор и ко че их финансирати''од чега...којих пара..

ОДГОВОРИТЕ
Name

возач

10.04.2024 23:45

Ево ја ћу бити директор банака,доста ми је волана

Name

Ре приједор

11.04.2024 04:11

Кукала ти мајка, којим се језиком служиш тако ти бога?

Name

Миxер

10.04.2024 21:45

Не разумијем,сад кукају,,,,, а Миле и сектаси брутално нападају САД врједјају зато треба памет и интелигенција а не крканлук,,, Српску само спасава да се комплетна секта стрпа у затвор, а имовина им се одузме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мргуд

10.04.2024 22:40

Одавно тразе себи маира али овај свијет то гледа онако са сазаљењем а мафија узела маха у своје руке

Name

Паметном доста

10.04.2024 21:46

"Санкције могу ограничити трговину, изазвати инфлацију, смањити економски раст и узроковати незапосленост, што директно погађа животни стандард грађана."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.04.2024 21:54

Нема од тога ништа .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

10.04.2024 22:04

И како виц каже,на крају је лакташка мрцина превеслала Амере и направио их будалама. И још приде,успут убио аждају. Бајке и басне за неписмену сиротињу. Веприна куха с њима,заболи га за остале. Девастираће нас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Који глупан

10.04.2024 22:08

Ви Срби ћрте сутра постати сиротиња највећа на свијету поред ове будале која вас представља. Овај Додик стварно треба хитно хоспитализацију. Имате ли ви паметног народа. Јесте ли ви слијеп народ толико???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амбасадор

11.04.2024 06:56

Додо им маже очи одцјепљењем:)

Name

Ицх

10.04.2024 22:15

Врло једноставно,не може нам нико ништа,јачи смо од судбине😀😀😀

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

10.04.2024 23:46

Управо тако!

Name

Зворник

10.04.2024 22:35

Миле вријеме је да се покуњиш, и да одеш. Ја сам био дуго члан снсд у Зворнику, више то нисам.. поједини функционери у Зворнику имају птичијег млијека, а ми обични смртници једва мјесец преживимо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да су цасни људи

10.04.2024 22:48

Сви санкционисани би дали оставке и ослободили овај преостали народ непотребног и додатног притиска у овом бесперспективном вилајету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томислав Марковитсцх

11.04.2024 07:41

Папак је по дефиницији паразит, а паразити не одлазе због "цасти"!

Name

приједор

10.04.2024 22:50

Пољопривредна апотека у Лакташима продаје сјеме траве увезене из САД Кажу послије сијања јестива за 15 дана Даје добар принос...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТЕВАНДИЦ

11.04.2024 00:06

А шта им је с ловом, хоће ли је блокирати ил’ су је већ подигли? Ови наши ће нам рат изазвати, због својих гузица!

Name

Мићо

10.04.2024 23:35

Шта је са жваљавом Вулићком...не јавља се са својим лабрњом...Додик је послао у п. материњу...да више не блебеће глупости....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јојо

11.04.2024 03:22

Сјеверна Кореја

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нидзо

11.04.2024 04:10

Људи, не знам јесте ли ви сконтали. Ја јесам, нема нама напредка, док се сви не удружимо, и схватим да снсд, ХДЗ, и сда, нас гуше годинама. Свргнемо их, и поставимо нормалне људе. Не може више овако, продје нам живот у кокузлуку због папака. Јебо нацију и вјеру дај да нормалан човјек има нормалан живот

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.04.2024 07:35

А вама пуно жао како ће се Република Српска носити са америчким санкцијама, сигурно јецате од плача колико само волите и колико само афирмишете Републику Српску наравно кад би се лагали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

11.04.2024 07:50

Порука министарства финансија САД увођењем сањција и блокирањем раћуна у банкама лицима са црне листе је сасвим јасна, али је проблем много већи за грађане РС, који ће највише осјетити негативне посљедице ових дешавања у наредном периоду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

11.04.2024 07:58

Веома лако..само запевајте онај чувени српски хит:"немере нам нико ништа,јачи смо од судбине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

11.04.2024 08:53

Не може на нико ништа јаћи смо од судбине... РАФАЛ...па Лига шампиона и Сенатори... каква добра забава, срећом па смо добри вјерници и вјерујемо у све што Предсједник нам каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пут

11.04.2024 09:30

Нек иду у Русију цим прије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Може може

11.04.2024 15:23

Може али са пресједањем. Пресједање на неодређено вријеме, рецимо на Туњицама, па Фоча или Зеница, али може и Забела или Митровица. Ипак су то и српски држављани, иначе 'загледани' у Србију. Па могу и тамо робијати.