Kako se dalje nositi sa američkim sankcijama u BiH

Milorad Dodik je najavio osnivanje banke za unutrašnji platni promet za sankcionisana lica.

Republika Srpska 10.04.2024 | 20:33
Kako se dalje nositi sa američkim sankcijama u BiH

Kako piše portal FORBES. o osnivanju nove banke govorilo se i ranije. U junu prošle godine premijer Republike Srpske, Radovan Višković izjavio je da treba formirati banku u vlasništvu Republike Srpske, kako bi se izbjegle “ucjene pojedinih banaka” na financijskom tržištu.

Dodik je istakao da SAD “tu neće moći ništa učiniti, iako su moćne i neprijateljski raspoložene prema Republici Srpskoj”.

Američke sankcije nisu bezazlene

Pravila koja regulišu bankarske transakcije s osobama na crnoj listi mogu se razlikovati zavisno o jurisdikciji i vrsti sankcija. U nekim slučajevima, banke mogu biti dužne blokirati ili zatvoriti račune koje povezuju s osobama ili entitetima na crnoj listi.

Milorad Dodik se suočava s hitnom potrebom pronalaženja rješenja za osobe i firme čiji su bankovni računi ugašeni zbog američkih sankcija. Ovo pitanje postaje sve urgentnije kako vrijeme prolazi. Predsjednik Republike Srpske, čiji su takođe računi ugašeni, istakao je nekoliko potencijalnih rješenja, no svako potencijalno rješenje donosi određene izazove.

Najnovija Dodikova najava o osnivanju nove banke za unutrašnji platni promet postavlja se kao jedno od mogućih rješenja. Međutim, eksperti upozoravaju da iako je formiranje nove banke tehnički izvedivo, nosi sa sobom značajne troškove i potencijalne rizike. Osim toga, postavlja se pitanje dugoročne održivosti takvog rješenja.

S druge strane, korištenje usluga Pošta Srpske za isplatu plaća predstavlja drugu opciju. Međutim, postoji zabrinutost da bi Pošta mogla biti izložena američkim sankcijama, što bi moglo imati ozbiljne posljedice ne samo za Poštu nego i za ljude na njezinu čelu.

Pravni rizici i nemogućnost otvaranja računa u bankama

Američke sankcije su instrument spoljne politike koje koristi vlada Sjedinjenih Američkih Država kako bi izvršila pritisak na entitete, pojedince, bili oni iz svijeta politike ili biznisa, i podstakla promjene u njihovom ponašanju. Ove sankcije obično uključuju ograničavanje ili zabranu trgovine, finansijskih transakcija ili drugih oblika ekonomske interakcije s ciljem postizanja određenih političkih ili sigurnosnih ciljeva.

Otvoriti bankovni račun za osobe ili entitete koji su na američkoj crnoj listi, odnosno koji su pod sankcijama, obično je izuzetno teško ili čak nemoguće iz nekoliko razloga:

Pravne obaveze i rizici

Bankarske institucije su obvezne poštovati nacionalne i međunarodne zakone te regulative, uključujući one koje se odnose na sankcije. Saradnja s osobama ili firmama koje su pod sankcijama može dovesti do ozbiljnih zakonskih problema, uključujući novčane kazne i gubitak reputacije.

Zakonska ograničenja

Nacionalni i međunarodni zakoni mogu zabraniti bankama otvaranje ili održavanje računa za osobe ili entitete koji su pod sankcijama. Ova ograničenja su uvedena kako bi se spriječila finansijska podrška sankcioniaanim pojedincima ili organizacijama te kako bi se provodile politike sankcija koje su usvojene s ciljem promocije nacionalnih sigurnosnih interesa ili političkih ciljeva.

Bankarske institucije žele izbjeći rizike koji proizlaze iz poslovanja s osobama ili firmama koje su pod sankcijama. Ovo uključuje mogućnost da se nađu na meti nadzora i inspekcija regulatornih tijela te da se suoče s ozbiljnim finansijskim gubicima ili oštećenjem reputacije.

Kompleksnost provjere identiteta

Bankarske institucije moraju provesti temeljnu provjeru identiteta i pozadine svojih klijenata kako bi osigurale usklađenost s regulativama protiv pranja novca i borbe protiv finansiranja terorizma. Provjera identiteta osoba na crnoj listi može biti izuzetno teška ili nemoguća zbog nedostupnosti pouzdanih informacija ili zbog pokušaja takvih osoba da sakriju svoj identitet.

Sve navedeno čini otvaranje bankovnog računa za osobe ili entitete na američkoj crnoj listi izuzetno izazovnim ili nemogućim, a bankama predstavlja značajan rizik za poslovanje.

Direktan uticaj američkih sankcija na građane

Dok su sankcije namjenjene izvršavanju pritiska na vladu ili političare određene zemlje radi postizanja promjena u njihovom ponašanju, one često imaju direktan uticaj na građane te zemlje. Sankcije mogu ograničiti trgovinu, izazvati inflaciju, smanjiti ekonomski rast i uzrokovati nezaposlenost, što direktno pogađa životni standard građana. 

Sankcije mogu otežati pružanje humanitarne pomoći, što može imati ozbiljne posljedice po zdravlje i dobrobit civilnog stanovništva. Građani mogu imati otežan pristup osnovnim potrebama poput hrane, lijekova i drugih nužnosti zbog poremećaja u snabdjevanju uzrokovanim sankcijama. Povećanje ekonomske nesigurnosti i opšteg nezadovoljstvo mogu potstaći političke nemire ili promjene koje nisu uvijek u interesu stabilnosti. Sankcije mogu imati i socijalne posljedice, uključujući smanjenje pristupa obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, piše Forbes.

(N1/Forbes) Foto: Ilustracija

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

Desa

10.04.2024 21:22

A da daju ostavke. Razmatra li se ta opcija.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

11.04.2024 06:33

Ovo je opet igra zapadnih mentora i njihovog pulena Milorada. Na kraju će štetu imati narod i RS.

Name

Re

11.04.2024 06:57

Toga nema ni po 'raznom'.

Name

Re desa

11.04.2024 09:38

Jedino rjesenje je otvaranje sto veci broj pijaca

Name

Miroslav

11.04.2024 10:23

I kad daju ostavke, sta bi se promenulo? Njihov cilj je R.Srpska, a ne njene vodje. Svi sledeci koje bi narod izabrao, da bi opstali morali bi biti koperativni, i dozvoliti urusavanje R.Srpske, ili bi i njih stigle sankcije. Imamo mi i koperativnih medju nama, sve bi im potpisali.

Name

Re

11.04.2024 10:29

Nije problem u nekolicini pojedinaca i firmi pod sankcijama. Vrlo je opasno nepromišljenim i nestručnim potezima dovesti u problem sve građane. O tome se treba brinuti. A to je moguće.

Name

prijedor

10.04.2024 21:43

Kad se i otvori ta Banka ko god bude raio u joj ide na cnu listu .Baš me interesuja ko če to da prihvati...da bude direktor te banke nadzorni odbor .uoravni odbor i ko če ih finansirati''od čega...kojih para..

ODGOVORITE
Name

vozač

10.04.2024 23:45

Evo ja ću biti direktor banaka,dosta mi je volana

Name

Re prijedor

11.04.2024 04:11

Kukala ti majka, kojim se jezikom služiš tako ti boga?

Name

Mixer

10.04.2024 21:45

Ne razumijem,sad kukaju,,,,, a Mile i sektasi brutalno napadaju SAD vrjedjaju zato treba pamet i inteligencija a ne krkanluk,,, Srpsku samo spasava da se kompletna sekta strpa u zatvor, a imovina im se oduzme.

ODGOVORITE
Name

Mrgud

10.04.2024 22:40

Odavno traze sebi maira ali ovaj svijet to gleda onako sa sazaljenjem a mafija uzela maha u svoje ruke

Name

Pametnom dosta

10.04.2024 21:46

"Sankcije mogu ograničiti trgovinu, izazvati inflaciju, smanjiti ekonomski rast i uzrokovati nezaposlenost, što direktno pogađa životni standard građana."

ODGOVORITE
Name

Dragan

10.04.2024 21:54

Nema od toga ništa .

ODGOVORITE
Name

Mile

10.04.2024 22:04

I kako vic kaže,na kraju je laktaška mrcina preveslala Amere i napravio ih budalama. I još pride,usput ubio aždaju. Bajke i basne za nepismenu sirotinju. Veprina kuha s njima,zaboli ga za ostale. Devastiraće nas!

ODGOVORITE
Name

Koji glupan

10.04.2024 22:08

Vi Srbi ćrte sutra postati sirotinja najveća na svijetu pored ove budale koja vas predstavlja. Ovaj Dodik stvarno treba hitno hospitalizaciju. Imate li vi pametnog naroda. Jeste li vi slijep narod toliko???

ODGOVORITE
Name

Ambasador

11.04.2024 06:56

Dodo im maže oči odcjepljenjem:)

Name

Ich

10.04.2024 22:15

Vrlo jednostavno,ne može nam niko ništa,jači smo od sudbine😀😀😀

ODGOVORITE
Name

BL

10.04.2024 23:46

Upravo tako!

Name

Зворник

10.04.2024 22:35

Миле вријеме је да се покуњиш, и да одеш. Ја сам био дуго члан снсд у Зворнику, више то нисам.. поједини функционери у Зворнику имају птичијег млијека, а ми обични смртници једва мјесец преживимо...

ODGOVORITE
Name

Da su casni ljudi

10.04.2024 22:48

Svi sankcionisani bi dali ostavke i oslobodili ovaj preostali narod nepotrebnog i dodatnog pritiska u ovom besperspektivnom vilajetu

ODGOVORITE
Name

Tomislav Markovitsch

11.04.2024 07:41

Papak je po definiciji parazit, a paraziti ne odlaze zbog "casti"!

Name

prijedor

10.04.2024 22:50

Poljoprivredna apoteka u Laktašima prodaje sjeme trave uvezene iz SAD Kažu poslije sijanja jestiva za 15 dana Daje dobar prinos...

ODGOVORITE
Name

STEVANDIC

11.04.2024 00:06

A šta im je s lovom, hoće li je blokirati il’ su je već podigli? Ovi naši će nam rat izazvati, zbog svojih guzica!

Name

Mićo

10.04.2024 23:35

Šta je sa žvaljavom Vulićkom...ne javlja se sa svojim labrnjom...Dodik je poslao u p. materinju...da više ne blebeće gluposti....

ODGOVORITE
Name

Jojo

11.04.2024 03:22

Sjeverna Koreja

ODGOVORITE
Name

Nidzo

11.04.2024 04:10

Ljudi, ne znam jeste li vi skontali. Ja jesam, nema nama napredka, dok se svi ne udružimo, i shvatim da snsd, HDZ, i sda, nas guše godinama. Svrgnemo ih, i postavimo normalne ljude. Ne može više ovako, prodje nam život u kokuzluku zbog papaka. Jebo naciju i vjeru daj da normalan čovjek ima normalan život

ODGOVORITE
Name

Milan

11.04.2024 07:35

A vama puno žao kako će se Republika Srpska nositi sa američkim sankcijama, sigurno jecate od plača koliko samo volite i koliko samo afirmišete Republiku Srpsku naravno kad bi se lagali!

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

11.04.2024 07:50

Poruka ministarstva finansija SAD uvođenjem sanjcija i blokiranjem raćuna u bankama licima sa crne liste je sasvim jasna, ali je problem mnogo veći za građane RS, koji će najviše osjetiti negativne posljedice ovih dešavanja u narednom periodu!

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

11.04.2024 07:58

Veoma lako..samo zapevajte onaj čuveni srpski hit:"nemere nam niko ništa,jači smo od sudbine

ODGOVORITE
Name

Istina

11.04.2024 08:53

Ne može na niko ništa jaći smo od sudbine... RAFAL...pa Liga šampiona i Senatori... kakva dobra zabava, srećom pa smo dobri vjernici i vjerujemo u sve što Predsjednik nam kaže.

ODGOVORITE
Name

Put

11.04.2024 09:30

Nek idu u Rusiju cim prije

ODGOVORITE
Name

Može može

11.04.2024 15:23

Može ali sa presjedanjem. Presjedanje na neodređeno vrijeme, recimo na Tunjicama, pa Foča ili Zenica, ali može i Zabela ili Mitrovica. Ipak su to i srpski državljani, inače 'zagledani' u Srbiju. Pa mogu i tamo robijati.