Боровчанин: Морамо сачувати породицу и будућност дјеце

Негативни демографски трендови присутни су већ дуги низ година у Српској, али и у цијелом региону. Наталитет је од давнина био главни кључ за рјешавање свих економских, политичких и друштвених проблема, поручио је Бојан Боровчанин из Института за националну интелигенцију, гостујући у јутарњем програму БН ТВ.

Република Српска 10.04.2024 | 11:56
Боровчанин: Морамо сачувати породицу и будућност дјеце

Национално питање број један требало би да буде наталитет, те је нужно најприје запитати се, у данашњим временима, какву земљу остављамо будућим нараштајима, појашњава Боровчанин.

“Бојим се да им остављамо без дјеце, што је порожавајуће. То се у нашем народу никада није подразумевало, јер су наши преци итекако знали како да се бране од туђина и свих неприлика, а то је заиста био тај наталитет”, подсјећа Боровчанин.

Управо, та ријеч значи будућност нашега народа истиче Боровчанин, додајући да је нарочито битно пробудити свијест о значају рађања код младих људи.

“Узалуд нама фабрике, путеви и других видова економских улагања, уколико ми нећемо имати кога запослити и ангажовати у тим фабрикама и да ради на тим путевима. Генерално то је проблем и у окружењу, али се јако мало ради и на образовању млађег нараштаја, што је погубно. Јер сутра та дјеца треба да буду бољи него што смо ми данас”, наглашава Бојан Боровчанин из Института за националну интелигенцију “НИТ”.

Демографске податке не треба свести на социјалну проблематику, него поставити као стратешко планирање квалитетнијег живота, нарочито у мањим срединама.

“То што ми видимо у већим градовима није реално и то нас може лако заварати. Јер, као што села изумиру, бојим се да ће и у већим мјестима број становника временом бити све мањи”, каже Боровчанин.

Земља се брани патриотизмом, али не било каквим, већ здравим национализмом, уз помоћ којег ћемо излијечити нашу земљу од свих проблема, сматра Боровчанин.

“Ја волим често да кажем људима који неријетко говоре да би погинули за своју земљу, да мало промјене перцепцију размишљања, те да мало живиш за свој народ. Данас је храброст имати више од четворо, петоро дјеце”, напомиње Боровчанин.

Боровчанин додаје да је осим рађања потребно васпитавати дјецу, образовати их и не дозволити да застране или крену погрешним путем који може бити погубан за цијелокупну породицу али и друштво. 

(БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Никола

10.04.2024 12:19

Бојане лијепо говориш само у емисији недостаје питање које ти је требала поставити водитељка, а то је да ли си ти породичан цовјек и колико имаш дјеце. Колико држава издваја за свако новородјено дијете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

10.04.2024 12:22

Поред васпитања. ТРЕБА ПОСАО И СТАН МЛАДИМА. Будите реални. Све оде у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се зна

10.04.2024 12:46

А може ли се знати шта је то Институт за националну интелигенцију..??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.04.2024 19:20

Институт за националну интелигенцију је установа, у којој се јос увијек разматра, да ли је Додик покрао, или добио изборе.

Name

Будо симиц

10.04.2024 13:13

Ето ти ћеш нешто преомјенити,преварио жену оженио старлету,о чему болан ти причаш,шта ти радиш у животу,имаш ли дан радног стаза

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соколац

10.04.2024 14:53

Будо управу си.Све се зна,о моралу и постењу прицају они који не знају ни знацење те ријеци