Borovčanin: Moramo sačuvati porodicu i budućnost djece

Negativni demografski trendovi prisutni su već dugi niz godina u Srpskoj, ali i u cijelom regionu. Natalitet je od davnina bio glavni ključ za rješavanje svih ekonomskih, političkih i društvenih problema, poručio je Bojan Borovčanin iz Instituta za nacionalnu inteligenciju, gostujući u jutarnjem programu BN TV.

Republika Srpska 10.04.2024 | 11:56
Borovčanin: Moramo sačuvati porodicu i budućnost djece

Nacionalno pitanje broj jedan trebalo bi da bude natalitet, te je nužno najprije zapitati se, u današnjim vremenima, kakvu zemlju ostavljamo budućim naraštajima, pojašnjava Borovčanin.

“Bojim se da im ostavljamo bez djece, što je porožavajuće. To se u našem narodu nikada nije podrazumevalo, jer su naši preci itekako znali kako da se brane od tuđina i svih neprilika, a to je zaista bio taj natalitet”, podsjeća Borovčanin.

Upravo, ta riječ znači budućnost našega naroda ističe Borovčanin, dodajući da je naročito bitno probuditi svijest o značaju rađanja kod mladih ljudi.

“Uzalud nama fabrike, putevi i drugih vidova ekonomskih ulaganja, ukoliko mi nećemo imati koga zaposliti i angažovati u tim fabrikama i da radi na tim putevima. Generalno to je problem i u okruženju, ali se jako malo radi i na obrazovanju mlađeg naraštaja, što je pogubno. Jer sutra ta djeca treba da budu bolji nego što smo mi danas”, naglašava Bojan Borovčanin iz Instituta za nacionalnu inteligenciju “NIT”.

Demografske podatke ne treba svesti na socijalnu problematiku, nego postaviti kao strateško planiranje kvalitetnijeg života, naročito u manjim sredinama.

“To što mi vidimo u većim gradovima nije realno i to nas može lako zavarati. Jer, kao što sela izumiru, bojim se da će i u većim mjestima broj stanovnika vremenom biti sve manji”, kaže Borovčanin.

Zemlja se brani patriotizmom, ali ne bilo kakvim, već zdravim nacionalizmom, uz pomoć kojeg ćemo izliječiti našu zemlju od svih problema, smatra Borovčanin.

“Ja volim često da kažem ljudima koji nerijetko govore da bi poginuli za svoju zemlju, da malo promjene percepciju razmišljanja, te da malo živiš za svoj narod. Danas je hrabrost imati više od četvoro, petoro djece”, napominje Borovčanin.

Borovčanin dodaje da je osim rađanja potrebno vaspitavati djecu, obrazovati ih i ne dozvoliti da zastrane ili krenu pogrešnim putem koji može biti poguban za cijelokupnu porodicu ali i društvo. 

(BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Nikola

10.04.2024 12:19

Bojane lijepo govoriš samo u emisiji nedostaje pitanje koje ti je trebala postaviti voditeljka, a to je da li si ti porodičan covjek i koliko imaš djece. Koliko država izdvaja za svako novorodjeno dijete.

ODGOVORITE
Name

//

10.04.2024 12:22

Pored vaspitanja. TREBA POSAO I STAN MLADIMA. Budite realni. Sve ode u EU.

ODGOVORITE
Name

Da se zna

10.04.2024 12:46

A može li se znati šta je to Institut za nacionalnu inteligenciju..??

ODGOVORITE
Name

Re

10.04.2024 19:20

Institut za nacionalnu inteligenciju je ustanova, u kojoj se jos uvijek razmatra, da li je Dodik pokrao, ili dobio izbore.

Name

Budo simic

10.04.2024 13:13

Eto ti ćeš nešto preomjeniti,prevario ženu oženio starletu,o čemu bolan ti pričaš,šta ti radiš u životu,imaš li dan radnog staza

ODGOVORITE
Name

Sokolac

10.04.2024 14:53

Budo upravu si.Sve se zna,o moralu i postenju pricaju oni koji ne znaju ni znacenje te rijeci