ИЗИС поново кочи, љекари и пацијенти на рубу стрпљења

Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС) који је почетком године био закључан након хакреског напада, још није прорадио у пуном капацитету, а једино што му непогрешиво ради јесте то да фрустрира љекаре, сестре, као и пацијенте који имају све мање стрпљења да чекају и да иду по неколико пута у дом здравља или апотеку.

Република Српска 10.04.2024 | 08:03
ИЗИС поново кочи, љекари и пацијенти на рубу стрпљења

Према ријечима више здравствених радника из различитих домова здравља са којима смо разговарали, ИЗИС никада и није прорадио како треба, а количина нервозе и застоја у раду коју је унио систем плаћен близу 30 милиона марака, прелази сваку мјеру.

“ИЗИС већ седмицама ради сат времена ујутро прије него крене права гужва. Послије креће застој и сваки дан не ради нешто или не ради уопште. Највећи проблем је што је систем ужасно спор и никада не знате да ли ћете успјети да одштампате упутницу или пошаљете рецепт у апотеку. То је тешко, поготово старијим и теже обољелим пацијентима. Никада се не зна да ли ће пацијент морати доћи по рецепт у амбуланту или ћемо успјети да га пошаљемо у апотеку“, каже једна сестра у Дому здравља Бањалука.

У добојском Дому здравља кажу да систем никада није прорадио како треба и да без обзира на хакерски напад који се догодио око Нове године, када је комплетан систем био закључан од стране хакера и недоступан здравству у Републици Српској, поправке нису отклониле проблеме од раније.

“Доктори се жале на спорост и застоје и увијек има неки проблем. Тај систем никада није прорадио како треба, а ми који радимо у овом програму, оболићемо од нервозе и фрустрација“, рекла нам је једна запосленица из Добоја.

Бојић: ИЗИС био недоступан једном тренутку и још неколико пута
Хакери су ИЗИС закључали уочи Нове године и оставили поруку на серверу са захтјевом за контакт ради договора, вјероватно о откупу. Готово мјесец дана трајало је основно оспособљавање система и његово пуштање у рад, али он ни до данас није прорадио како треба.

Готово сваке седмице су у нашу редакцију стизале разне притужбе на рад ИЗИС-а, а искуства грађана који су одлазили породичном љекару редовно су праћена проблемима са ИЗИС-ом.

Испричали су нам да се упутнице чекају дуже, да их доктори и сестре исписују ручно када се не могу улоговати и штампати их, те да и даље често морају у амбуланту по рецепте, умјесто директно у апотеку.

На питање гдје је запело стоти пут са ИЗИС-ом, пројект менаџер компаније ММСЦоде из Бањалуке Славко Бојић, тврди да ово што су нам сестре испричале нису тачне информације.

Ипак, признаје да је ИЗИС био недоступан, али само у једном тренутку, па онда још неколико пута.

“ИЗИС је само био недоступан у једном дану када је антивирус детектовао проблем, те је блокирао приступ здравственим установама. Такође, у пар наврата смо имали спорну комуникацију са апотекама и размјену електронских рецепата, а разлог је исти као код здравствених установа“, каже Бојић.

Прича да су мрежни скенери због њиховог прилагођавања систему подигнути на виши ниво скенирања мрежног саобраћаја и да због тога “понекад постане спорна комуникација”.

“То је привременог карактера. Овај систем је “системско рјешење” и ради све вријеме без пада и застоја. За то вам можемо дати детаље перформанси система. Да ли некој здравственој устани антивирус или мрежно ограничење ствара проблем, нека то ријеше за својим администраторима на нивоу здравственим установама“, рекао је Бојић.

Ако не ради ИЗИС, ради папир
У Фонду здравственог осигурања РС кажу да се застоји дешавају спорадично и да “систем зна бити успорен због оптимизације система и додатних безбједносних мјера које су постављене након хакерског напада на овај систем”.

“Чим надлежне службе уоче застој о томе одмах обавјештавају конзорцијум који је задужен за имплементацију ИЗИС-а у пракси ( ММС ЦОДЕ, Ланацо, Ерицссон „Никола Тесла“ из Загреба). ФЗО је и прије хакерског напада предвидио ове ситуације и у свим случајевима здравстевне установе прелазе на ранији режим рад и могу на папиру да напишу рецепте и слично. Примјера ради, дешава се да електронски рецепти не прођу до апотеке, из тог разлога ових дана љекари пишу папирне рецепте како пацијенти не би били ускраћени за терапије”, рекли су у ФЗО РС.

Кажу да пацијенти не смију да трпе и да је веома важно да и у ситуацијама које су непредвидиве добију адекватну здравствену заштиту.

“Када се десе ове појаве, Фонд има праксу да све здравствене установе подсјети на нашу инструкцију у којој је наведено и објашњено на који начин треба да раде у кризним ситуацијама, како би пацијенту правовремено била пружена здравствена заштита”, рекли су у ФЗО.

ИЗИС је плаћен 26 милиона марака компанијама ММСЦоде и Ланацо које су радиле на његовом креирању и имплементацији. Комплетан развојни пут ИЗИС-а пратили су проблеми, од превисоке цијене, сумњивих набавки, али и реализације која је била најблаже речено, лоша.

Од првог дана систем се показао као неефикасан и неприлагођен докторима који су мјесецима негодовали због компликација и неувезаности са другим здравственим установама. И данас су ван ИЗИС-а остали УКЦ РС и Институт за јавно здравство РС.

(Цапитал) Фото: БН

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

Раде

10.04.2024 08:26

Нек је син игор дрпио милионе непрорадило ниста а Глупи Народ боље није ни заслузијо кад нас воде Криминалне Структуре ција су Дјеца мултимилионери!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рјешење

10.04.2024 11:20

Нови систем,наравно Проинтер извођач,али цијена мора бити већа-најмање 50 милиона!

Name

ре

10.04.2024 11:49

Љекари и апотекари су зајашили народ. Љекари преписују лијекове, а пацијенти купују од апотекара који их шверцују и тако и једни и други добро зарађују на продају магле.

Name

Ре

10.04.2024 12:26

30 милиона се платило неста сто не ради. Тениско игралисте 55 милиона,узурпаторов будзет 56 милиона,е народе ста ми то трпимо???

Name

Како да ме,баш на рубу

10.04.2024 12:53

Они на рубу,па сви су задњих 25 година добили посао преко снсд секте,већина их на свим листама и кандидтаским и скупштинских.Никада нико није направио веће полтроне од људи који су толико труда,зноја,рада,учења уложили у своје образовање од снсд-а свом медицинском особљу,али ћуте.

Name

055

10.04.2024 08:27

Све је овде јасно,купљено смеће а десет пута скупље плацено него исти систем у Србији који опслужује осам милиона становника, а овај не може ни милион.Јасно сви се уградили дебело,вишеструко.Па ваљда требају прво одговарати они који су билиу "струка",како каже Вишковић па редом.Најгоре што су углавном ти "експерти" информатички неписмени као Вишковић и већина чланова владе и разни ђутурум савјетници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.04.2024 13:49

Е да је десет пута скупље продато било би и то ок.

Name

Скептик

10.04.2024 08:27

Систем служи само за једну ствар. Да би фармацеутске компаније контрлисале своје клијенте љекаре да ли и колико прописују лијекова што су се договорили. И ништа више!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ту је лопивлук

10.04.2024 08:29

За гиниса!!!! Ревизију из Европе тузиоце истразитеље побигу ово јр пљацка стољецааааа! Проинтер зло невидјено

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

10.04.2024 08:42

БАНДА СЕКТАШКА ПЛАТИЛА 10 ПУТА СКУПЉЕ НЕГО ИСТИ СИСТЕМ У СРБИЈИ. ДОДИГ РЕКЕТИРАО ДИРЕКТОРЕ, ПАЂЕН МИЛЕНКО НИЈЕ ПОТПИСАО И НИЈЕ ДИРЕКТОР ФОНДА....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рафа

10.04.2024 09:00

Видјела кокос да се кобила поткива, па и она дигла ноге. Ста сељак зна ста је звака?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само епитети:

10.04.2024 09:00

Ста казе на ово министар за "информационо друство" и "технологију"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

10.04.2024 09:52

За тај систем треба неко да одговара, појединац који је узео добре паре и намагарчио народ да се мучи по амбулантама и болницама јер систем није функционалан! Не можеш добити налаз на маил јер од првог јануара није нешто ок како кажу, па јел то жалосно у 21 вијеку!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

..

10.04.2024 09:58

најгоре што народ бјесни на докторе и сестре сваки дан а они ни лук јели ни мирисали

ОДГОВОРИТЕ
Name

има ли ова вијест

10.04.2024 10:25

Окружни суд у Бањалуци одбио је жалбу Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци и потврдио одбијајућу пресуду др Дарку Голићу, некадашњем начелнику Клинике за анестезију и интензивно лијечење УКЦ Републике Српске, по оптужници за полно узнемиравање пацијента, потврдила је за АТВ адвокат Јасминка Јовишевић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

10.04.2024 14:21

У ствари др Голићу се судило јер је одбио понуду да постане дио секте и ко ће сад да снесе троŝкове и одŝтету за клевету?

Name

Радник ФЗО

10.04.2024 10:35

Изис не ваља пет пара и то од првог дана. А хакерски напад га је само покопао. Када нам здр уст доставе податке, ми то провјеримо телефоном и НИШТА СЕ НЕ СЛАЖЕ. Узалуд се "улажу" милиони у опоравак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зора је

10.04.2024 10:40

Јесмо ми у вецини болесни , али нисмо ЛУДИ, а ни ГЛУПИ !!! О којим ви то ХАКЕРИМА прицате? Све ДодиГове фирме су под америцким санкцијама,а и ИЗИС је његова!!! Амер је закљуцао СИСТЕМ, а не ХАКЕРИ !!! Паметном довољно!!! Док год је додо на власти све цемо висе испастати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вк

10.04.2024 10:46

Како сад а ви волите Српску и загледани сте у Србију и Русију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дразенко Проле

10.04.2024 10:49

Тако је кад су се кретени са травницким дипломама нагурали у здравство. Фуј Снсд

ОДГОВОРИТЕ
Name

WестЕаст

10.04.2024 11:07

Док сам радио у Босни, био је програм WебМедиц, прегледан, брз, никад није падао ни кочио. Зашто су га замјенили, свима је јасно. Поздрав од љекара из Њемачке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

10.04.2024 11:21

Ови у фонду баш безочно лажу Радим већ 33 година у примарној здравствено заштити. Од 2007 смо променили три система ДР МЕДИЦ, ВЕБ МЕДИЦ И ИЗИС. Са ИЗИСОМ проблеми од самог почетка. Компликован је, тешко је доћи до старијих података и СВАКИ ДАН застој и проблеми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Бојица

10.04.2024 15:00

Бојицу посто казес да мед. радници лазу, сто не одес један дан у неку здравствену установу па се сам увјерис? Колико ти је радника остало у ММС Цоду? А за “господу” из Фонда сувисно јс тросити ријеци…Када напису неки допис, информацију, наредбу не знају ни они ста су хтјели реци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xy

10.04.2024 19:16

Ре за Бојића Браво,то је то!

Name

Цињеница

10.04.2024 19:58

Битно је да не коци база података у Хрватској о нама, насој дјеци, здрављу, крвним групама, оцјени при родјењу итд... За ко зна какве потребе Брисела, Рима, Давоса...нисмо ми милионе дали да би себи олаксали него њима прузили податке на тацни...касније и дигитални сколски дневник...требају им и ти подаци да би на вријеме могли планирати...само да је мање телевизора, да се стигне и мозак мало укљуцити да реално сагледа и обради податке, колико би себи помогли, то је непроцјењиво...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како то

10.04.2024 21:35

Да патроназна сестра немозе да додје и да ињекцију пацијенту који има 85 година и немоźе да хода зато сто нема циме да додје или да неко од породице додје по њу и врати је имас право на ово на оно болнице на свјетском гласу доктори на јос вецем а потроназна нема цим да додје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајој људи

11.04.2024 10:51

Јест лупате. Везе немате. Само бисте пљували. Како то треба да ради тако компликован систем господо стручњаци за све и сваку специјализацију?! Као кад цитате неке зњ портале као овај, да вам тако сиситем брзо ради?! То?! Нисте нормални😂🤦🏻‍♀️

ОДГОВОРИТЕ