IZIS ponovo koči, ljekari i pacijenti na rubu strpljenja

Integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS) koji je početkom godine bio zaključan nakon hakreskog napada, još nije proradio u punom kapacitetu, a jedino što mu nepogrešivo radi jeste to da frustrira ljekare, sestre, kao i pacijente koji imaju sve manje strpljenja da čekaju i da idu po nekoliko puta u dom zdravlja ili apoteku.

Republika Srpska 10.04.2024 | 08:03
IZIS ponovo koči, ljekari i pacijenti na rubu strpljenja

Prema riječima više zdravstvenih radnika iz različitih domova zdravlja sa kojima smo razgovarali, IZIS nikada i nije proradio kako treba, a količina nervoze i zastoja u radu koju je unio sistem plaćen blizu 30 miliona maraka, prelazi svaku mjeru.

“IZIS već sedmicama radi sat vremena ujutro prije nego krene prava gužva. Poslije kreće zastoj i svaki dan ne radi nešto ili ne radi uopšte. Najveći problem je što je sistem užasno spor i nikada ne znate da li ćete uspjeti da odštampate uputnicu ili pošaljete recept u apoteku. To je teško, pogotovo starijim i teže oboljelim pacijentima. Nikada se ne zna da li će pacijent morati doći po recept u ambulantu ili ćemo uspjeti da ga pošaljemo u apoteku“, kaže jedna sestra u Domu zdravlja Banjaluka.

U dobojskom Domu zdravlja kažu da sistem nikada nije proradio kako treba i da bez obzira na hakerski napad koji se dogodio oko Nove godine, kada je kompletan sistem bio zaključan od strane hakera i nedostupan zdravstvu u Republici Srpskoj, popravke nisu otklonile probleme od ranije.

“Doktori se žale na sporost i zastoje i uvijek ima neki problem. Taj sistem nikada nije proradio kako treba, a mi koji radimo u ovom programu, obolićemo od nervoze i frustracija“, rekla nam je jedna zaposlenica iz Doboja.

Bojić: IZIS bio nedostupan jednom trenutku i još nekoliko puta
Hakeri su IZIS zaključali uoči Nove godine i ostavili poruku na serveru sa zahtjevom za kontakt radi dogovora, vjerovatno o otkupu. Gotovo mjesec dana trajalo je osnovno osposobljavanje sistema i njegovo puštanje u rad, ali on ni do danas nije proradio kako treba.

Gotovo svake sedmice su u našu redakciju stizale razne pritužbe na rad IZIS-a, a iskustva građana koji su odlazili porodičnom ljekaru redovno su praćena problemima sa IZIS-om.

Ispričali su nam da se uputnice čekaju duže, da ih doktori i sestre ispisuju ručno kada se ne mogu ulogovati i štampati ih, te da i dalje često moraju u ambulantu po recepte, umjesto direktno u apoteku.

Na pitanje gdje je zapelo stoti put sa IZIS-om, projekt menadžer kompanije MMSCode iz Banjaluke Slavko Bojić, tvrdi da ovo što su nam sestre ispričale nisu tačne informacije.

Ipak, priznaje da je IZIS bio nedostupan, ali samo u jednom trenutku, pa onda još nekoliko puta.

“IZIS je samo bio nedostupan u jednom danu kada je antivirus detektovao problem, te je blokirao pristup zdravstvenim ustanovama. Takođe, u par navrata smo imali spornu komunikaciju sa apotekama i razmjenu elektronskih recepata, a razlog je isti kao kod zdravstvenih ustanova“, kaže Bojić.

Priča da su mrežni skeneri zbog njihovog prilagođavanja sistemu podignuti na viši nivo skeniranja mrežnog saobraćaja i da zbog toga “ponekad postane sporna komunikacija”.

“To je privremenog karaktera. Ovaj sistem je “sistemsko rješenje” i radi sve vrijeme bez pada i zastoja. Za to vam možemo dati detalje performansi sistema. Da li nekoj zdravstvenoj ustani antivirus ili mrežno ograničenje stvara problem, neka to riješe za svojim administratorima na nivou zdravstvenim ustanovama“, rekao je Bojić.

Ako ne radi IZIS, radi papir
U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da se zastoji dešavaju sporadično i da “sistem zna biti usporen zbog optimizacije sistema i dodatnih bezbjednosnih mjera koje su postavljene nakon hakerskog napada na ovaj sistem”.

“Čim nadležne službe uoče zastoj o tome odmah obavještavaju konzorcijum koji je zadužen za implementaciju IZIS-a u praksi ( MMS CODE, Lanaco, Ericsson „Nikola Tesla“ iz Zagreba). FZO je i prije hakerskog napada predvidio ove situacije i u svim slučajevima zdravstevne ustanove prelaze na raniji režim rad i mogu na papiru da napišu recepte i slično. Primjera radi, dešava se da elektronski recepti ne prođu do apoteke, iz tog razloga ovih dana ljekari pišu papirne recepte kako pacijenti ne bi bili uskraćeni za terapije”, rekli su u FZO RS.

Kažu da pacijenti ne smiju da trpe i da je veoma važno da i u situacijama koje su nepredvidive dobiju adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

“Кada se dese ove pojave, Fond ima praksu da sve zdravstvene ustanove podsjeti na našu instrukciju u kojoj je navedeno i objašnjeno na koji način treba da rade u kriznim situacijama, kako bi pacijentu pravovremeno bila pružena zdravstvena zaštita”, rekli su u FZO.

IZIS je plaćen 26 miliona maraka kompanijama MMSCode i Lanaco koje su radile na njegovom kreiranju i implementaciji. Kompletan razvojni put IZIS-a pratili su problemi, od previsoke cijene, sumnjivih nabavki, ali i realizacije koja je bila najblaže rečeno, loša.

Od prvog dana sistem se pokazao kao neefikasan i neprilagođen doktorima koji su mjesecima negodovali zbog komplikacija i neuvezanosti sa drugim zdravstvenim ustanovama. I danas su van IZIS-a ostali UKC RS i Institut za javno zdravstvo RS.

(Capital) Foto: BN

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

Rade

10.04.2024 08:26

Nek je sin igor drpio milione neproradilo nista a Glupi Narod bolje nije ni zasluzijo kad nas vode Kriminalne Strukture cija su Djeca multimilioneri!

ODGOVORITE
Name

Rješenje

10.04.2024 11:20

Novi sistem,naravno Prointer izvođač,ali cijena mora biti veća-najmanje 50 miliona!

Name

re

10.04.2024 11:49

Ljekari i apotekari su zajašili narod. Ljekari prepisuju lijekove, a pacijenti kupuju od apotekara koji ih švercuju i tako i jedni i drugi dobro zarađuju na prodaju magle.

Name

Re

10.04.2024 12:26

30 miliona se platilo nesta sto ne radi. Tenisko igraliste 55 miliona,uzurpatorov budzet 56 miliona,e narode sta mi to trpimo???

Name

Kako da me,baš na rubu

10.04.2024 12:53

Oni na rubu,pa svi su zadnjih 25 godina dobili posao preko snsd sekte,većina ih na svim listama i kandidtaskim i skupštinskih.Nikada niko nije napravio veće poltrone od ljudi koji su toliko truda,znoja,rada,učenja uložili u svoje obrazovanje od snsd-a svom medicinskom osoblju,ali ćute.

Name

055

10.04.2024 08:27

Sve je ovde jasno,kupljeno smeće a deset puta skuplje placeno nego isti sistem u Srbiji koji opslužuje osam miliona stanovnika, a ovaj ne može ni milion.Jasno svi se ugradili debelo,višestruko.Pa valjda trebaju prvo odgovarati oni koji su biliu "struka",kako kaže Višković pa redom.Najgore što su uglavnom ti "eksperti" informatički nepismeni kao Višković i većina članova vlade i razni đuturum savjetnici.

ODGOVORITE
Name

Re

11.04.2024 13:49

E da je deset puta skuplje prodato bilo bi i to ok.

Name

Skeptik

10.04.2024 08:27

Sistem služi samo za jednu stvar. Da bi farmaceutske kompanije kontrlisale svoje klijente ljekare da li i koliko propisuju lijekova što su se dogovorili. I ništa više!

ODGOVORITE
Name

Tu je lopivluk

10.04.2024 08:29

Za ginisa!!!! Reviziju iz Evrope tuzioce istrazitelje pobigu ovo jr pljacka stoljecaaaaa! Prointer zlo nevidjeno

ODGOVORITE
Name

BANJA LUKA

10.04.2024 08:42

BANDA SEKTAŠKA PLATILA 10 PUTA SKUPLJE NEGO ISTI SISTEM U SRBIJI. DODIG REKETIRAO DIREKTORE, PAĐEN MILENKO NIJE POTPISAO I NIJE DIREKTOR FONDA....

ODGOVORITE
Name

Rafa

10.04.2024 09:00

Vidjela kokos da se kobila potkiva, pa i ona digla noge. Sta seljak zna sta je zvaka?

ODGOVORITE
Name

Samo epiteti:

10.04.2024 09:00

Sta kaze na ovo ministar za "informaciono drustvo" i "tehnologiju"?

ODGOVORITE
Name

BL

10.04.2024 09:52

Za taj sistem treba neko da odgovara, pojedinac koji je uzeo dobre pare i namagarčio narod da se muči po ambulantama i bolnicama jer sistem nije funkcionalan! Ne možeš dobiti nalaz na mail jer od prvog januara nije nešto ok kako kažu, pa jel to žalosno u 21 vijeku!!!!!!

ODGOVORITE
Name

..

10.04.2024 09:58

najgore što narod bjesni na doktore i sestre svaki dan a oni ni luk jeli ni mirisali

ODGOVORITE
Name

ima li ova vijest

10.04.2024 10:25

Окружни суд у Бањалуци одбио је жалбу Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци и потврдио одбијајућу пресуду др Дарку Голићу, некадашњем начелнику Клинике за анестезију и интензивно лијечење УКЦ Републике Српске, по оптужници за полно узнемиравање пацијента, потврдила је за АТВ адвокат Јасминка Јовишевић.

ODGOVORITE
Name

!!!

10.04.2024 14:21

U stvari dr Goliću se sudilo jer je odbio ponudu da postane dio sekte i ko će sad da snese troŝkove i odŝtetu za klevetu?

Name

Radnik FZO

10.04.2024 10:35

Izis ne valja pet para i to od prvog dana. A hakerski napad ga je samo pokopao. Kada nam zdr ust dostave podatke, mi to provjerimo telefonom i NIŠTA SE NE SLAŽE. Uzalud se "ulažu" milioni u oporavak.

ODGOVORITE
Name

Zora je

10.04.2024 10:40

Jesmo mi u vecini bolesni , ali nismo LUDI, a ni GLUPI !!! O kojim vi to HAKERIMA pricate? Sve DodiGove firme su pod americkim sankcijama,a i IZIS je njegova!!! Amer je zakljucao SISTEM, a ne HAKERI !!! Pametnom dovoljno!!! Dok god je dodo na vlasti sve cemo vise ispastati!

ODGOVORITE
Name

Vk

10.04.2024 10:46

Kako sad a vi volite Srpsku i zagledani ste u Srbiju i Rusiju?

ODGOVORITE
Name

Drazenko Prole

10.04.2024 10:49

Tako je kad su se kreteni sa travnickim diplomama nagurali u zdravstvo. Fuj Snsd

ODGOVORITE
Name

WestEast

10.04.2024 11:07

Dok sam radio u Bosni, bio je program WebMedic, pregledan, brz, nikad nije padao ni kočio. Zašto su ga zamjenili, svima je jasno. Pozdrav od ljekara iz Njemačke.

ODGOVORITE
Name

Др

10.04.2024 11:21

Ови у фонду баш безочно лажу Радим већ 33 година у примарној здравствено заштити. Од 2007 смо променили три система DR MEDIC, VEB MEDIC I IZIS. Са ИЗИСОМ проблеми од самог почетка. Компликован је, тешко је доћи до старијих података и СВАКИ ДАН застој и проблеми.

ODGOVORITE
Name

Za Bojica

10.04.2024 15:00

Bojicu posto kazes da med. radnici lazu, sto ne odes jedan dan u neku zdravstvenu ustanovu pa se sam uvjeris? Koliko ti je radnika ostalo u MMS Codu? A za “gospodu” iz Fonda suvisno js trositi rijeci…Kada napisu neki dopis, informaciju, naredbu ne znaju ni oni sta su htjeli reci

ODGOVORITE
Name

Xy

10.04.2024 19:16

Re za Bojića Bravo,to je to!

Name

Cinjenica

10.04.2024 19:58

Bitno je da ne koci baza podataka u Hrvatskoj o nama, nasoj djeci, zdravlju, krvnim grupama, ocjeni pri rodjenju itd... Za ko zna kakve potrebe Brisela, Rima, Davosa...nismo mi milione dali da bi sebi olaksali nego njima pruzili podatke na tacni...kasnije i digitalni skolski dnevnik...trebaju im i ti podaci da bi na vrijeme mogli planirati...samo da je manje televizora, da se stigne i mozak malo ukljuciti da realno sagleda i obradi podatke, koliko bi sebi pomogli, to je neprocjenjivo...

ODGOVORITE
Name

Kako to

10.04.2024 21:35

Da patronazna sestra nemoze da dodje i da injekciju pacijentu koji ima 85 godina i nemoźe da hoda zato sto nema cime da dodje ili da neko od porodice dodje po nju i vrati je imas pravo na ovo na ono bolnice na svjetskom glasu doktori na jos vecem a potronazna nema cim da dodje

ODGOVORITE
Name

Ajoj ljudi

11.04.2024 10:51

Jest lupate. Veze nemate. Samo biste pljuvali. Kako to treba da radi tako komplikovan sistem gospodo stručnjaci za sve i svaku specijalizaciju?! Kao kad citate neke znj portale kao ovaj, da vam tako sisitem brzo radi?! To?! Niste normalni😂🤦🏻‍♀️

ODGOVORITE