Све више је оних који су депресивни и агресивни у друштву

"У данашњем друштву у којем се људи боре за преживљавање и опстанак све је више оних који су депресивни, агресивни и показују све мање саосјећања према другима. Зато је потребно уредити друштво, провести законске норме и посветити више времена васпитању дјеце и омладине да бисмо добили здравије друштво”, рекла је неуропсихијатар Васика Драшковић у рубрици “Без увијања” Јутарњег програма БН телевизије. 

Република Српска 09.04.2024 | 13:10
Све више је оних који су депресивни и агресивни у друштву

Борећи се за голи опстанак и носећи тешко бреме времена у којем живе људи су постали нестабилни, агресивни и често глуви и слијепи за туђе потребе, сматра доктор Васика Драшковић. Додаје да емпатија ипак није потпуно нестала али да је ослабила у друштву у којем све више постоји само оно “ја” односно нарцизам.

“Нарцисоидне особе сматрају да су непогрешиве. Ако не прихватите њихово мишљење долазите у сукоб са њима. Све то има корјен у дјетињству. Све те особе које су егоистичне, које воле само себе, који су хладне, то су особе које су одгајане у дисфункционалним породицама или у породицама у којима нису добијали заштиту и љубав од родитеља”, каже др Драшковић.

Већина људи увијек проблем види у другима, никада у себи. Знамо да критикујемо али ништа не предузимамо, каже даље она.

“Повукли смо се, не дружимо се, нема комуникације, као да смо постали антисоцијални. Знамо да упиремо прст и оптужујемо али ништа не предузимамо да разговарамо, да помогнемо тој особи. Идемо линијом мањег отпора, знамо само за себе и своју породицу и није нас брига за друге”, објашњава др Драшковић.

Највећи изазов за родитеље у друштву које у кризи је одгајање и васпитање дјеце. Она су данас, нажалост, постала психички и психолошки нестабилна, несигура и анксиозна, истиче доктока Драшковић.

“Има их са анксиозно-депресивним синдромима, изгубљени су и не знају како да се понашају. Мислим да је све то недостатак бриге родитеља”, мишљења је др Драшковић.

Зато је битно да са дјецом раде оба родитеља, да се дијете не би изоловало и отуђило, што доводи до катастрофалних последица.

“Потребно је наћи неку златну средину, да га не спутавмо, не будемо ригидни него флексибилни. Потребно им је указивати гдје гријеше. Дијете ће тако слушати ваше савјете и примјењивати их у пракси, то је једини начин да опстане у овом друштву”, јасна је др Драшковић.

Дакле, база се гради у кући, а надограђује у школи, која је сада само образовна, а не васпитна станова, и у друштву, који су сви заједно такође у кризи, закључује доктор Васика Драшковић.

(БН)  Фото: БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мирко

09.04.2024 14:00

У пропалој црној рупетини од државе као што је ова то је нормално и очекивано.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.04.2024 16:21

Управо тако! Сва одговорност на родитељима,а у школама вршњачко насиље,на радном мјесту мобинг, погрешни узори ,корупција у свим сегментима, итд ....како очувати ментално здравље ако се не подузму корјените промјене у друштву ?

Name

Која

09.04.2024 14:36

Је дијагноза за понеке посланике а богами и за високопозицонаре функционере последње сједнице НСРС под хитно систематски преглед а неки бих заглавили и у болницо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

09.04.2024 15:47

Сви који су иоле нормални људи су у оваквом окружењу депресивни.

ОДГОВОРИТЕ