Пољуљано повјерење у институције: Појављују се лажни инспектори и полицајци?!

У институцијама које важе као оне у којима треба да се осјећамо безбиједно, највише се пропуста дешава. Од бјежања затвореника из судске полиције, лажних инспектора и полицијских службеника до лажног представљања, примјера је превише. Питање је, како је могуће да на све то реакције или изостају или се десе кад је штета већ направљена?

Република Српска 07.04.2024 | 20:01
Пољуљано повјерење у институције: Појављују се лажни инспектори и полицајци?!

Посљедњи примјер злоупотреба у државним институцијама је лажно представљање извјесне Марије Б. која се представљала као инспектор СИПА-е. Она се без провјере идентификације, кретала у институцији која припада Министарству безбиједности БиХ, тачније Теренски центар Службе за послове са странцима у Бањалуци. Из ове службе за БН кажу да наводи о честим посјетама овој служби нису тачни. Потврдили су да је Марија Б. долазила али као пратња директора једне грађевниске фирме за чије раднике се рјешавао боравишни статус у БиХ.

„У складу с прописима, страни држављани морају лично подносити захтјеве за одобрење привременог боравка у БиХ, док правна лица могу ангажовати појединце за помоћ у прикупљању потребне документације, што у случају М.Б. није била пракса. Овим се потврђује да није дошло до пропуста у раду Службе за послове са странцима“, саопштено је из Службе за послове са странцима.

И док се лоптица одговорности вјешто пребацује, у тужилаштву је већ формиран предмет јер је Агенција за истрагу и заштиту БиХ СИПА поднијела извјештај бањалучком Окружном јавном тужилаштву против Марије Б. због кривичног дјела лажно представљање. Из тужилаштва су за БН потврдили да је предмет додијељен у рад поступајућем тужиоцу. Уколико се докаже њена кривица, пријети јој максимална казна до годину дана затвора. Новинар Никола Морача,који годинама прати ову тематику, сматра да би казне требале бити пооштрене. 

„Кривично дјело лажно представљање, максимална казна до годину дана затвора, просто невјероватно. Било ко у овој земљи може се лажно представити неће отићи у затвор јер сви знамо да се казна до годину дана затворе плаћа новцем 100 марака за дан затвора. Ко год је правио ове законе њега првог треба хапсити али требало би га прво испитати“, истиче Никола Морача, новинар.

Најупечатљивији случај пропуста државних службеника је прошлогодишњи бијег из бањалучког Основног суда. Пресуђени педофил Ивица Мишковић, као у филмовима, побјегао је кроз прозор суда након изрицања пресуде којом је осуђен на 4 године због злостављања деветогодишње унуке.

Намеће се питање како је могуће да долази до тако огромних пропуста. 

„Има мало аљкавости, неодговорности али и мало губљења ауторитета и код појединаца и у институцијама у јавном мњењу и амбијенту, видимо све шта се догађа. Ауторитет и институција и носилаца функција у доброј мјери је опао и то вам иде од врха до дна“, сматра Душко Вејновић,  професор на Факултету безбједносних наука Бањалука.

Да су преваре могуће и на највишем нивоу примјер је лажни бизнисмен из Вијетнама Маи Ву Минха који је 2019. године на састанку са Милорадом Додиком и Жељком Цвијановић обећао економску сарадњу и инвестиције.

Од тога није било ништа јер се касније испоставило да његова фирма није велика корпорација,како је представљено, него мања фирма са око 2500 евра прихода, а да би се лажни бизнисмен Минх приказао као битан, фотошопирао је  фотографије са свјетским лидерима.

И онда се с правом поставља питање како се Република Српска уопште довела у ситуацију да се преваранти слободно шетају, да договарају бизнисе с домаћим функционерима, али и шта раде домаће безбједносне институције.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Познавалац

07.04.2024 20:16

Лица се представљају, као "лажни инспектори", имају значке, за ово би све морао знати МУП Републике Српсаке, и сам његов врх, посебно. Ово је заиста тачно, уништавају људима животе, на разне начине. Хоће да дају значку, да изађу из кола, али неће моћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

056

07.04.2024 21:43

Наравно да је пољуљано, инспектори ниста не раде сто би требало само гледају имају ли истакнуте цијене и гдје це бесплатно јести и то је то. Праве контроле висе нико не врси а поготово код трговаца који су у СНСД. Страсно

Name

Ре познавалац

08.04.2024 00:41

Процитај јос једном 😂 Струцњак😂

Name

Милко

07.04.2024 20:57

Каква је разлика између правих и лаẓ̌них инспектора? Оба су долазе да узму рекет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.04.2024 21:19

СИПА је стекла статус части и оличења то очигледно некоме смета па покусавам да је деградира. Подршка за СИПУ

Name

Ре

07.04.2024 21:49

Сипа стекла респект? Са инспекторима који су заврсили приватне факултете? Са директорима који никад ниста радили нису? Са министрима безбједности типа Мектиц? Са њиховим савјетницима типа Цвијетиц? Могао би до ујутро. Покрите се по усима....

Name

Ре

07.04.2024 22:09

По дршка и од мене свима из Сипе

Name

Оливер

08.04.2024 07:18

По дршка, чега? Метле, лопате, ђогера? Ајде, друже, немој да си стипса. Кад већ дијелиш дршке, нек буде нешто на њима. Да не машу људи голим штаповима.

Name

Сир Оливер

07.04.2024 21:48

Ко је читао стрипове "Алан Форд", јасно му је о чему се овде ради, "Број 1" је главни, а тајна група "ТНТ" , искључиво је под његовм командом ! Само што ово више није зајебанција, сад је мало жешћа спрдачина !

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

08.04.2024 06:18

Благо нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

08.04.2024 10:38

Ко је давао криминалцима службене и дилерима ....постоји службена евиденција службених значи и зашто им је давао???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

09.04.2024 21:20

Муријаааааа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Солидарно

10.04.2024 18:54

А гдје је лазни прецедник Републике Српске?

ОДГОВОРИТЕ