Poljuljano povjerenje u institucije: Pojavljuju se lažni inspektori i policajci?!

U institucijama koje važe kao one u kojima treba da se osjećamo bezbijedno, najviše se propusta dešava. Od bježanja zatvorenika iz sudske policije, lažnih inspektora i policijskih službenika do lažnog predstavljanja, primjera je previše. Pitanje je, kako je moguće da na sve to reakcije ili izostaju ili se dese kad je šteta već napravljena?

Republika Srpska 07.04.2024 | 20:01
Poljuljano povjerenje u institucije: Pojavljuju se lažni inspektori i policajci?!

Posljednji primjer zloupotreba u državnim institucijama je lažno predstavljanje izvjesne Marije B. koja se predstavljala kao inspektor SIPA-e. Ona se bez provjere identifikacije, kretala u instituciji koja pripada Ministarstvu bezbijednosti BiH, tačnije Terenski centar Službe za poslove sa strancima u Banjaluci. Iz ove službe za BN kažu da navodi o čestim posjetama ovoj službi nisu tačni. Potvrdili su da je Marija B. dolazila ali kao pratnja direktora jedne građevniske firme za čije radnike se rješavao boravišni status u BiH.

„U skladu s propisima, strani državljani moraju lično podnositi zahtjeve za odobrenje privremenog boravka u BiH, dok pravna lica mogu angažovati pojedince za pomoć u prikupljanju potrebne dokumentacije, što u slučaju M.B. nije bila praksa. Ovim se potvrđuje da nije došlo do propusta u radu Službe za poslove sa strancima“, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

I dok se loptica odgovornosti vješto prebacuje, u tužilaštvu je već formiran predmet jer je Agencija za istragu i zaštitu BiH SIPA podnijela izvještaj banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu protiv Marije B. zbog krivičnog djela lažno predstavljanje. Iz tužilaštva su za BN potvrdili da je predmet dodijeljen u rad postupajućem tužiocu. Ukoliko se dokaže njena krivica, prijeti joj maksimalna kazna do godinu dana zatvora. Novinar Nikola Morača,koji godinama prati ovu tematiku, smatra da bi kazne trebale biti pooštrene. 

„Krivično djelo lažno predstavljanje, maksimalna kazna do godinu dana zatvora, prosto nevjerovatno. Bilo ko u ovoj zemlji može se lažno predstaviti neće otići u zatvor jer svi znamo da se kazna do godinu dana zatvore plaća novcem 100 maraka za dan zatvora. Ko god je pravio ove zakone njega prvog treba hapsiti ali trebalo bi ga prvo ispitati“, ističe Nikola Morača, novinar.

Najupečatljiviji slučaj propusta državnih službenika je prošlogodišnji bijeg iz banjalučkog Osnovnog suda. Presuđeni pedofil Ivica Mišković, kao u filmovima, pobjegao je kroz prozor suda nakon izricanja presude kojom je osuđen na 4 godine zbog zlostavljanja devetogodišnje unuke.

Nameće se pitanje kako je moguće da dolazi do tako ogromnih propusta. 

„Ima malo aljkavosti, neodgovornosti ali i malo gubljenja autoriteta i kod pojedinaca i u institucijama u javnom mnjenju i ambijentu, vidimo sve šta se događa. Autoritet i institucija i nosilaca funkcija u dobroj mjeri je opao i to vam ide od vrha do dna“, smatra Duško Vejnović,  profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka Banjaluka.

Da su prevare moguće i na najvišem nivou primjer je lažni biznismen iz Vijetnama Mai Vu Minha koji je 2019. godine na sastanku sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović obećao ekonomsku saradnju i investicije.

Od toga nije bilo ništa jer se kasnije ispostavilo da njegova firma nije velika korporacija,kako je predstavljeno, nego manja firma sa oko 2500 evra prihoda, a da bi se lažni biznismen Minh prikazao kao bitan, fotošopirao je  fotografije sa svjetskim liderima.

I onda se s pravom postavlja pitanje kako se Republika Srpska uopšte dovela u situaciju da se prevaranti slobodno šetaju, da dogovaraju biznise s domaćim funkcionerima, ali i šta rade domaće bezbjednosne institucije.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Poznavalac

07.04.2024 20:16

Lica se predstavljaju, kao "lažni inspektori", imaju značke, za ovo bi sve morao znati MUP Republike Srpsake, i sam njegov vrh, posebno. Ovo je zaista tačno, uništavaju ljudima živote, na razne načine. Hoće da daju značku, da izađu iz kola, ali neće moći.

ODGOVORITE
Name

056

07.04.2024 21:43

Naravno da je poljuljano, inspektori nista ne rade sto bi trebalo samo gledaju imaju li istaknute cijene i gdje ce besplatno jesti i to je to. Prave kontrole vise niko ne vrsi a pogotovo kod trgovaca koji su u SNSD. Strasno

Name

Re poznavalac

08.04.2024 00:41

Procitaj jos jednom 😂 Strucnjak😂

Name

Milko

07.04.2024 20:57

Kakva je razlika između pravih i laẓ̌nih inspektora? Oba su dolaze da uzmu reket.

ODGOVORITE
Name

Re

07.04.2024 21:19

SIPA je stekla status časti i oličenja to očigledno nekome smeta pa pokusavam da je degradira. Podrška za SIPU

Name

Re

07.04.2024 21:49

Sipa stekla respekt? Sa inspektorima koji su zavrsili privatne fakultete? Sa direktorima koji nikad nista radili nisu? Sa ministrima bezbjednosti tipa Mektic? Sa njihovim savjetnicima tipa Cvijetic? Mogao bi do ujutro. Pokrite se po usima....

Name

Re

07.04.2024 22:09

Po drška i od mene svima iz Sipe

Name

Oliver

08.04.2024 07:18

Po drška, čega? Metle, lopate, đogera? Ajde, druže, nemoj da si stipsa. Kad već dijeliš drške, nek bude nešto na njima. Da ne mašu ljudi golim štapovima.

Name

Sir Oliver

07.04.2024 21:48

Ko je čitao stripove "Alan Ford", jasno mu je o čemu se ovde radi, "Broj 1" je glavni, a tajna grupa "TNT" , isključivo je pod njegovm komandom ! Samo što ovo više nije zajebancija, sad je malo žešća sprdačina !

ODGOVORITE
Name

.

08.04.2024 06:18

Blago nama.

ODGOVORITE
Name

Realno

08.04.2024 10:38

Ko je davao kriminalcima službene i dilerima ....postoji službena evidencija službenih znači i zašto im je davao???

ODGOVORITE
Name

Neko

09.04.2024 21:20

Murijaaaaaa.

ODGOVORITE
Name

Solidarno

10.04.2024 18:54

A gdje je lazni precednik Republike Srpske?

ODGOVORITE