Потписивало се на "слијепо", контроле није било

- Пакети медицинске робе се нису отварали, није постојала контрола квалитета и записници о пријему су потписивани на слијепо, видљиво је из исказа свједока Тужилаштва у наставку суђења Браниславу Зељковићу и другим оптуженим у афери „корона уговори“.

Република Српска 05.04.2024 | 13:35
Потписивало се на "слијепо", контроле није било

Пред Окружним судом у Бањалуци настављено је суђење бившем директору Института за јавно здравство Републике Српске Браниславу Зељковићу саслушањем свједока запослених у Институту, а који су у вријеме пандемије вируса корона били ангажовани на пословима набавки.

Радомир Роквић запримио је 20 спорних термалних камера, али није вршио отварање пакета, нити је био упознат да неко други врши квалитету примљене робе. 

„Камере су стигле крајем радног времена. Знам да су биле намјењене за УКЦ. Пошто нису имали слободно возило, ми смо им камере сутрадан доставили нашим возилом. Радило се о 20 камера, али пакете нисмо смјели отварати“, рекао је Роквић.

Свједок Натали Берић, како каже, није имала времена да врши тај дио посла, али је као члан Комисије за пријем робе потписала пријем 30 хиљада медицинских одијела.

„Радила сам на пријему робе и прије, али и за вријеме трајања пандемије. Обим посла који сам обављала ми није дозвољавао да физички будем присутна приликом пријема робе. Тај дио посла су углавном обављале моје мушке колеге, а ја сам потписивала записнике како бисмо испоштовали процедуру“, признаје Берић.

Браниславу Зељковићу, који је као кадар Уједињене Српске обављао функцију директора Института за јавно здравство Републике Српске, суди се због спорних јавних набавки медицинске опреме и средстава за вријеме трајања пандемије корона вируса.

Поред Зељковића, оптужница терети и Славка Бојића, Драгана Дубравца, Сашу Марковића и Санија Црљића, који су заједно са Зељовићем, како стоји у оптужници, јавним набавкама буџет Републике Српске оштетили за више од 1.3 милиона марака.

(БН) Фото: БН

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Опет

05.04.2024 14:15

Опет се Стевандић извуче!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јгј

05.04.2024 14:19

То је у овој држави нормално. Па у шумарству,сви записници о техничком пријему одјела, путева и осталих радова, потписују се у кафани. Или под присилом, или за паре или из лијености да се оде на терен. Ни један одјел послије редовне сјече у Крајини не би могао проћи технички пријем након сјече...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

05.04.2024 14:33

Докле ћете развлачити то суђење, већ има недјела за Три доживотне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубо

05.04.2024 14:35

Па овај глупи и наивни Зељковиц це добити добру робију а зна се да је то све организовао гицко стевандиц. Ја да сам на мјесту Зељковица рекао би сву истину. Само у оној дрварској лобањи се мозе сконтати пљацка када је народ затв.зна сеорен. Тако је и онај Новалиц најебо а све се смислило у СДА и код бакира

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xyз

05.04.2024 16:24

Немој бити наиван.. Дана једног неце лезати. Ослободице га због недостатка доказа, а након тога це врло брзо постати помоцник директора БЛ аеродрома. Компетентан је и за ту функцију. Само гледај, судјење је фарса за сироке масе. Не мозе му нико ниста, дебели га цува.

Name

Милко

05.04.2024 14:51

Овај Зељковић сједину судници и размишља како је било боље да је остао конобар него што је пристао да буде слуга гицка Стевандића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

05.04.2024 16:21

Паре су се бројале у канцеларијама Уједињене Српске, гицко мора одговарати. Он је Зелхковица одвезао у Београд па кад су видјели да це се издат потјерница, препали се и вратили

Name

Реално гледано

05.04.2024 17:01

Сто осуђују ове у вријеме короне сто ну набављали медицинску опрему набрзину да би спријечили масовно умирање од короне. По овом сто је видљиво обичном човјеку било је посто зашто само да стигне сто прије. Боље спасити животе него мислити на паре у кризним ситуацијама. Тако вази и за Новалица. Ако су стрпали паре у своје џепове то је ок нек испаштају а ако су набавили опрему и скупље ради спашавања људских живота онда зашто тако хајка на њих и у РСу и у Федерацији???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре реално

05.04.2024 17:41

Хајде не лупај глупости, људи живе паре у џепове трпали...

Name

бл

05.04.2024 17:37

и данас се потписује насљепо, и нема контроле, ни у једној институцији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

05.04.2024 17:39

Како нема лијепе Јеле, она није ништа знала или као и друго около а никад прави да одговарају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Србо

05.04.2024 22:41

А,што стално прозиваш лијепу Јелу? Можда Јела ништа није знала. Ни лук ЈЕЛА,ни лук мирисала.

Name

X

06.04.2024 03:29

У странци уједињена српска су се дјелиле паре, ту је био извор пљацке, а све је осмислио гицко, опстина Дрвар село Прекаја. Председик скупстине РС ни презиме му не могу написати је пљацкао народ док је био затворен. Ови су само изводјаци радова

ОДГОВОРИТЕ