Potpisivalo se na "slijepo", kontrole nije bilo

- Paketi medicinske robe se nisu otvarali, nije postojala kontrola kvaliteta i zapisnici o prijemu su potpisivani na slijepo, vidljivo je iz iskaza svjedoka Tužilaštva u nastavku suđenja Branislavu Zeljkoviću i drugim optuženim u aferi „korona ugovori“.

Republika Srpska 05.04.2024 | 13:35
Potpisivalo se na "slijepo", kontrole nije bilo

Pred Okružnim sudom u Banjaluci nastavljeno je suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću saslušanjem svjedoka zaposlenih u Institutu, a koji su u vrijeme pandemije virusa korona bili angažovani na poslovima nabavki.

Radomir Rokvić zaprimio je 20 spornih termalnih kamera, ali nije vršio otvaranje paketa, niti je bio upoznat da neko drugi vrši kvalitetu primljene robe. 

„Kamere su stigle krajem radnog vremena. Znam da su bile namjenjene za UKC. Pošto nisu imali slobodno vozilo, mi smo im kamere sutradan dostavili našim vozilom. Radilo se o 20 kamera, ali pakete nismo smjeli otvarati“, rekao je Rokvić.

Svjedok Natali Berić, kako kaže, nije imala vremena da vrši taj dio posla, ali je kao član Komisije za prijem robe potpisala prijem 30 hiljada medicinskih odijela.

„Radila sam na prijemu robe i prije, ali i za vrijeme trajanja pandemije. Obim posla koji sam obavljala mi nije dozvoljavao da fizički budem prisutna prilikom prijema robe. Taj dio posla su uglavnom obavljale moje muške kolege, a ja sam potpisivala zapisnike kako bismo ispoštovali proceduru“, priznaje Berić.

Branislavu Zeljkoviću, koji je kao kadar Ujedinjene Srpske obavljao funkciju direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, sudi se zbog spornih javnih nabavki medicinske opreme i sredstava za vrijeme trajanja pandemije korona virusa.

Pored Zeljkovića, optužnica tereti i Slavka Bojića, Dragana Dubravca, Sašu Markovića i Sanija Crljića, koji su zajedno sa Zeljovićem, kako stoji u optužnici, javnim nabavkama budžet Republike Srpske oštetili za više od 1.3 miliona maraka.

(BN) Foto: BN

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Opet

05.04.2024 14:15

Opet se Stevandić izvuče!

ODGOVORITE
Name

Jgj

05.04.2024 14:19

To je u ovoj državi normalno. Pa u šumarstvu,svi zapisnici o tehničkom prijemu odjela, puteva i ostalih radova, potpisuju se u kafani. Ili pod prisilom, ili za pare ili iz lijenosti da se ode na teren. Ni jedan odjel poslije redovne sječe u Krajini ne bi mogao proći tehnički prijem nakon sječe...

ODGOVORITE
Name

Dijagnoza

05.04.2024 14:33

Dokle ćete razvlačiti to suđenje, već ima nedjela za Tri doživotne...

ODGOVORITE
Name

Ljubo

05.04.2024 14:35

Pa ovaj glupi i naivni Zeljkovic ce dobiti dobru robiju a zna se da je to sve organizovao gicko stevandic. Ja da sam na mjestu Zeljkovica rekao bi svu istinu. Samo u onoj drvarskoj lobanji se moze skontati pljacka kada je narod zatv.zna seoren. Tako je i onaj Novalic najebo a sve se smislilo u SDA i kod bakira

ODGOVORITE
Name

Xyz

05.04.2024 16:24

Nemoj biti naivan.. Dana jednog nece lezati. Oslobodice ga zbog nedostatka dokaza, a nakon toga ce vrlo brzo postati pomocnik direktora BL aerodroma. Kompetentan je i za tu funkciju. Samo gledaj, sudjenje je farsa za siroke mase. Ne moze mu niko nista, debeli ga cuva.

Name

Milko

05.04.2024 14:51

Ovaj Zeljković sjedinu sudnici i razmišlja kako je bilo bolje da je ostao konobar nego što je pristao da bude sluga gicka Stevandića.

ODGOVORITE
Name

X

05.04.2024 16:21

Pare su se brojale u kancelarijama Ujedinjene Srpske, gicko mora odgovarati. On je Zelhkovica odvezao u Beograd pa kad su vidjeli da ce se izdat potjernica, prepali se i vratili

Name

Realno gledano

05.04.2024 17:01

Sto osuđuju ove u vrijeme korone sto nu nabavljali medicinsku opremu nabrzinu da bi spriječili masovno umiranje od korone. Po ovom sto je vidljivo običnom čovjeku bilo je posto zašto samo da stigne sto prije. Bolje spasiti živote nego misliti na pare u kriznim situacijama. Tako vazi i za Novalica. Ako su strpali pare u svoje džepove to je ok nek ispaštaju a ako su nabavili opremu i skuplje radi spašavanja ljudskih života onda zašto tako hajka na njih i u RSu i u Federaciji???????

ODGOVORITE
Name

re realno

05.04.2024 17:41

Hajde ne lupaj gluposti, ljudi žive pare u džepove trpali...

Name

bl

05.04.2024 17:37

i danas se potpisuje nasljepo, i nema kontrole, ni u jednoj instituciji

ODGOVORITE
Name

Србо

05.04.2024 17:39

Како нема лијепе Јеле, она није ништа знала или као и друго около а никад прави да одговарају.

ODGOVORITE
Name

Re Srbo

05.04.2024 22:41

A,što stalno prozivaš lijepu Jelu? Možda Jela ništa nije znala. Ni luk JELA,ni luk mirisala.

Name

X

06.04.2024 03:29

U stranci ujedinjena srpska su se djelile pare, tu je bio izvor pljacke, a sve je osmislio gicko, opstina Drvar selo Prekaja. Predsedik skupstine RS ni prezime mu ne mogu napisati je pljackao narod dok je bio zatvoren. Ovi su samo izvodjaci radova

ODGOVORITE