Влада даје милионе да докапитализује ОЦ „Јахорина“

– Влада Републике Српске докапитализоваће Олимпијски центар „Јахорина“ којем је већи дио рачуна данима блокиран.

Република Српска 05.04.2024 | 12:46
Влада даје милионе да докапитализује ОЦ „Јахорина“

Приједлог одлуке о шестој емисији редовних акција јавном понудом наћи ће на на Скупштини акционара Олимпијског центра заказаној за 7. мај, а ОЦ „Јахорина“ планира да емитује акције у износу од 29 милиона КМ.

Циљеви емисије су повећање основног капитала и стварање услова за реструктурирање обавеза и солвентност емитента.

„Прикупљена средства ће бити кориштена за отплату финансијских обавеза емитента – кредитних обавеза и обавеза по емитованим хартијама од вриједности“, наведено је у приједлогу одлуке о шестој емисији редовних акција.

Предсједник Надзорног одбора ОЦ „Јахорина“ Недељко Елек каже за ЦАПИТАЛ да имају увјеравања да ће Влада, посредством ИРБ-а, купити барем дио акција и задржати постојећи ниво власништва.

„Шеста емисија акција јавном понудом врши се са циљем повећања основног капитала и стварања услова за реструктурирање обавеза и солвентност емитента, а иста је упућена постојећим акционарима који могу искористити право прече куповине и емитоване акције купити сразмјерно свом процентуалном учешћу, док се преостале акције из емисије продају на Бањалучкој берзи чиме се и јавности омогућава да куповином акција од стране било ког домаћег или страног, физичког или правног лица ове емисије постане један од партнера Олимпијског центра “Јахорина” Пале“, каже Елек.

Истакао је да ће акције ће бити понуђене путем Бањалучке берзе, а да је управа Олимпијског центра спремна „транспарентно и отворено сарађивати са свим акционарима у циљу постизања што бољег положаја друштва и Јахорине у цјелини“.

„Имамо увјеравања да ће Влада РС посредством Инвестиционо – развојне банке (ИРБ) РС, односно фондова којим ИРБ управља, коришћењем права прече куповине најмање задржати постојеће власништво у нашем друштву“, рекао је Елек за ЦАПИТАЛ.

Елек је рекао и да је у медијима наведена одлука погрешно окарактерисана као задужење ОЦ “Јахорина”, а да она то заправо није јер акције представљају власничке хартије од вриједности за разлику од обвезница (дужничких хартија од вриједности) с којима су их новинари у својој интерпретацији текста одлуке замијенили.

(Цапитал) Фото: Цапитал

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Гига

05.04.2024 13:05

СТРАСНО, КАКАВ ЛОПОВЛУК, ТО ЈЕСТ ПРИПРЕМА ДА ПРИНЦ ОД БАКИНАЦА ПРЕУЗМЕ ЦИЈЕЛУ ЈАХОРИНУ. ВИДЈЕЦЕТЕ, УСКОРО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медо

05.04.2024 19:49

Како це Јахорину да води Недељко Елек неписмен лик који је скоро наравно купио неки приватни факултет и како да не пропадне. Елек је локални шибицар и преварант. Дизе кредите за фиктивна улагања а Влада РС даје гаранције за ктедите. Више од пола износа кредита се украде кроз надуване фактуре, пола уложи. А онда опет кад наступи проблем враћања јер се презадузило ради крадје Влада РС враца кредите. Тако може бити бизнисмен и ретардиран човјек. Преко 240 милиона марака утросено у питање гдје.

Name

Па шта

05.04.2024 13:13

Треба посао довршити или можда да сад одустане на пола пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бетовен

05.04.2024 13:21

Велика је срећа да смо ангажовали највеће бјелоруске експерте и менаџере , какав је господин Елек, који остварује те грандиозне резултате на челу ОЦ, који се огледају у несолвентности и неликвидности какава бије видјена на овим просторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

05.04.2024 13:40

Дионице купују Скијалишта Србије и збогом још једна ђедовино.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

05.04.2024 13:54

Добро је да не иде опет задузење Сада иде продаја Али само један дио Па даље дио по дио Ту нема ста да се приговори Остаје у власниству мањи дио али због улагања вриједност акција поскупљује па тако и са тим мањим дијелом вриједност остаје иста Тако се данас инаце ради у савременом капиталистицком друству

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

05.04.2024 13:56

Треба наметнути закон о државној имовини јер ће овако бурле и његови узети све себи, кад је државна онда је и српска бар 30% а овако српска ће бити 0% јер ће све узети бурле кад кажем српска мислим на српски народ не на бурлета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

05.04.2024 14:16

Овдје је све јасно. Циљ је Србије да више с територија РС, наравно што вриједи, буде у својини њених пословних субјеката. А то значи све њима, а нама да будемо робљем њихово, наравно све под кринком Српства. Будалом је онај ко неће да БиХ буде титулар државне имовине. Само тако ни се нешто сачувало и у РС и у Ф БиХ, јер и тамо Хрватска само себи узима из Херцеговине што ваља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

05.04.2024 15:15

Бандитизам невидјених размјера,гурај пропало,пери паре,

ОДГОВОРИТЕ