Vlada daje milione da dokapitalizuje OC „Jahorina“

– Vlada Republike Srpske dokapitalizovaće Olimpijski centar „Jahorina“ kojem je veći dio računa danima blokiran.

Republika Srpska 05.04.2024 | 12:46
Vlada daje milione da dokapitalizuje OC „Jahorina“

Prijedlog odluke o šestoj emisiji redovnih akcija javnom ponudom naći će na na Skupštini akcionara Olimpijskog centra zakazanoj za 7. maj, a OC „Jahorina“ planira da emituje akcije u iznosu od 29 miliona KM.

Ciljevi emisije su povećanje osnovnog kapitala i stvaranje uslova za restrukturiranje obaveza i solventnost emitenta.

„Prikupljena sredstva će biti korištena za otplatu finansijskih obaveza emitenta – kreditnih obaveza i obaveza po emitovanim hartijama od vrijednosti“, navedeno je u prijedlogu odluke o šestoj emisiji redovnih akcija.

Predsjednik Nadzornog odbora OC „Jahorina“ Nedeljko Elek kaže za CAPITAL da imaju uvjeravanja da će Vlada, posredstvom IRB-a, kupiti barem dio akcija i zadržati postojeći nivo vlasništva.

„Šesta emisija akcija javnom ponudom vrši se sa ciljem povećanja osnovnog kapitala i stvaranja uslova za restrukturiranje obaveza i solventnost emitenta, a ista je upućena postojećim akcionarima koji mogu iskoristiti pravo preče kupovine i emitovane akcije kupiti srazmjerno svom procentualnom učešću, dok se preostale akcije iz emisije prodaju na Banjalučkoj berzi čime se i javnosti omogućava da kupovinom akcija od strane bilo kog domaćeg ili stranog, fizičkog ili pravnog lica ove emisije postane jedan od partnera Olimpijskog centra “Jahorina” Pale“, kaže Elek.

Istakao je da će akcije će biti ponuđene putem Banjalučke berze, a da je uprava Olimpijskog centra spremna „transparentno i otvoreno sarađivati sa svim akcionarima u cilju postizanja što boljeg položaja društva i Jahorine u cjelini“.

„Imamo uvjeravanja da će Vlada RS posredstvom Investiciono – razvojne banke (IRB) RS, odnosno fondova kojim IRB upravlja, korišćenjem prava preče kupovine najmanje zadržati postojeće vlasništvo u našem društvu“, rekao je Elek za CAPITAL.

Elek je rekao i da je u medijima navedena odluka pogrešno okarakterisana kao zaduženje OC “Jahorina”, a da ona to zapravo nije jer akcije predstavljaju vlasničke hartije od vrijednosti za razliku od obveznica (dužničkih hartija od vrijednosti) s kojima su ih novinari u svojoj interpretaciji teksta odluke zamijenili.

(Capital) Foto: Capital

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Giga

05.04.2024 13:05

STRASNO, KAKAV LOPOVLUK, TO JEST PRIPREMA DA PRINC OD BAKINACA PREUZME CIJELU JAHORINU. VIDJECETE, USKORO.

ODGOVORITE
Name

Medo

05.04.2024 19:49

Kako ce Jahorinu da vodi Nedeljko Elek nepismen lik koji je skoro naravno kupio neki privatni fakultet i kako da ne propadne. Elek je lokalni šibicar i prevarant. Dize kredite za fiktivna ulaganja a Vlada RS daje garancije za ktedite. Više od pola iznosa kredita se ukrade kroz naduvane fakture, pola uloži. A onda opet kad nastupi problem vraćanja jer se prezaduzilo radi kradje Vlada RS vraca kredite. Tako može biti biznismen i retardiran čovjek. Preko 240 miliona maraka utroseno u pitanje gdje.

Name

Pa šta

05.04.2024 13:13

Treba posao dovršiti ili možda da sad odustane na pola puta.

ODGOVORITE
Name

Betoven

05.04.2024 13:21

Velika je sreća da smo angažovali najveće bjeloruske eksperte i menadžere , kakav je gospodin Elek, koji ostvaruje te grandiozne rezultate na čelu OC, koji se ogledaju u nesolventnosti i nelikvidnosti kakava bije vidjena na ovim prostorima.

ODGOVORITE
Name

Ivan

05.04.2024 13:40

Dionice kupuju Skijališta Srbije i zbogom još jedna đedovino.

ODGOVORITE
Name

MeNAGER

05.04.2024 13:54

Dobro je da ne ide opet zaduzenje Sada ide prodaja Ali samo jedan dio Pa dalje dio po dio Tu nema sta da se prigovori Ostaje u vlasnistvu manji dio ali zbog ulaganja vrijednost akcija poskupljuje pa tako i sa tim manjim dijelom vrijednost ostaje ista Tako se danas inace radi u savremenom kapitalistickom drustvu

ODGOVORITE
Name

Milan

05.04.2024 13:56

Treba nametnuti zakon o državnoj imovini jer će ovako burle i njegovi uzeti sve sebi, kad je državna onda je i srpska bar 30% a ovako srpska će biti 0% jer će sve uzeti burle kad kažem srpska mislim na srpski narod ne na burleta

ODGOVORITE
Name

Narod

05.04.2024 14:16

Ovdje je sve jasno. Cilj je Srbije da više s teritorija RS, naravno što vrijedi, bude u svojini njenih poslovnih subjekata. A to znači sve njima, a nama da budemo robljem njihovo, naravno sve pod krinkom Srpstva. Budalom je onaj ko neće da BiH bude titular državne imovine. Samo tako ni se nešto sačuvalo i u RS i u F BiH, jer i tamo Hrvatska samo sebi uzima iz Hercegovine što valja.

ODGOVORITE
Name

Radenko

05.04.2024 15:15

Banditizam nevidjenih razmjera,guraj propalo,peri pare,

ODGOVORITE