Република Српска остаје без милиона због концесије

Концесија за изградњу електране у Крупи на Уни, вриједности чак 158 милиона марака, додјељена је конзорцијуму фирми „СуннyФоx“ из Новог Града и ГТИ из Сарајева у јануару ове године, али други понуђачи, односно конзорцијум фирми “Солар енергетик“ из Крупе на Уни, „Темпо компани“ из Београда, „Интерпромет“ из Новог Града и „Симинг траде“ из Фоче поднио је тужбу против Владе Републике Српске због незаконите додјеле концесије.

Република Српска 01.04.2024 | 19:39
Република Српска остаје без милиона због концесије

Умјесто да сачека окончање овог управног спора пред Окружним судом, ресорни министар Петар Ђокић је потписао уговор о додјели концесије са конзорцијумом СуннyФоx-ГТИ. Проблем је још већи што је и Правобранилаштво РС дало негативно мишљење и оцијенило да нема услова за закључење тог уговора.

„Сада је за очекивати да цијели поступак доведе у питање инвестицију, што је јако лоше. Неприхватљиво је да се у овакав посао који вриједи око 150 милиона марака улази на незаконит начин. Влада је о томе морала водити рачуна када је такву одлуку доносила.“, каже Миланко Михајлица из ПДП - а.

Конзорицијум четири фирме који је тужио Владу Српске може тражити накнаду од чак 150 хиљада евра које су уложили у израду Студије економске оправданости и остале трошкове у овом поступку.

Уколико суд уважи њихове аргументе, Влада Српске морала да раскине већ потписани уговор са другим конзорцијумом, а резултат би опет била тужба, од њих. А уколико не раскине уговор, онда мора да исплати одштету.

„Имали смо у историји низ тужби и арбитража концесионара који су били оштећени од стране Владе Републике Српске која је потпуно непромишљено то додијељивала. Имали смо арбитраже тешке стотине милиона марака. Власт, с обзиром да не постоји одговорност власти и оних који то потписују, онда су грађани ти који плаћају пенале, с обзиром да се одштете плаћају из јавног буџета који сви ми пунимо.“, поручује Дамјан Ожеговић, Транспаренси Интернешенел БиХ.

Из Министарства енергетике и рударства РС потврђују за БН да је уговор потписан, али и да је испоштована сва законска процедура приликом додјеле концесије за соларну електрану у Крупи на Уни.

"Покретање било ког спора од стране било кога не утиче на рјешење Владе о додјели концесије. Никада се до сада није десило да се, након најаве покретања управног спора, прекидају поступци које проводи Влада Републике Српске, јер то по закону није обавеза. То значи да покретање управног спора не одлаже провођење рјешења које је донијела Влада Републике Српске", поручили су из Министарства енергетике и рударства РС. 

Соларна електрана „Дубовик“ градиће се на површини од 102 хектара на подручју општине Крупа на Уни.

Процијењена вриједност инвестиције је 100.126.000 марака.

Конзорцијум СуннyФоx-ГТИ понудио је једнократну концесиону накнаду од 792 хиљаде марака, док је планирана вриједност пројекта 158 милиона. С друге стране, конзорцијум четири већ поменуте фирме који је тужио Владу Српску, понудио је једнократну концесиону накнаду од 611.000 марака и инвестицију од 122 милиона.

(БН) Фото: БН

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Рада

01.04.2024 20:05

И будали је јасно, да нам Бурло, Перица лондонски ђак, и други лопови из Владе РС, попут овог диспечера камиона, по ко зна који пут дају весло да сисамо. Иста превара, безакоње, лоповлук, усмјерен птотив народа Републике Српске. А народ слуша Бурлине и Ђокићеве лажи, у којима поручују народу, да је здраво бити гладан, да не треба пуно јести, и да је најбоље да све дамо њима да опљачкају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

01.04.2024 20:52

Свака Цаст на коментару !

Name

Приједорчанин М.

01.04.2024 21:17

Даће бог врло брзо ће лопине одговарати који су распродали народно добро,живим.за тај дан да на њима видим пругаста одијела,а кравату ако желе нека ставе.

Name

Ре

01.04.2024 21:21

Према анализама, од почетка рада до 1. јануара 2018. године дуговања Србије држави БиХ 555,6 милиона еура за ХЕ Зворник те 1,86 милијарди еура за ХЕ Бајина Башта. Обје инвестиције су још давно вишеструко отплаћене, тако да Србија деценијама има чисти профит. Ко узма пинку?

Name

Дрнда

02.04.2024 00:02

У држави каква је Недођија чисти тендери су само они на које се пријави дамо један кандидат, а обично је тако. За ову соларну електрану не постоје ни минимални технички услови да буде прикључена на мрежу. То је како када бисте направили пут који ни од куда не полази нити било где завршава.

Name

Одузети

01.04.2024 21:48

...концесију сарајевској фирми, јер нема право да ради у РС! Српским фирмама да се да концесија и тужба да се повуче! Срби не смију да туже друге Србе и тачка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даниел

01.04.2024 23:03

Дај смањи дозивљај!

Name

Е.У

02.04.2024 05:54

Интелигенција 0/0

Name

Неупуцени

02.04.2024 10:07

Па сто узмамо кредите из саудијског фонда!?

Name

Моћо

01.04.2024 23:02

Ови када оду са власти добиће доживотне робије,шта су зла нанијели РС у,уништили су је тотално...како радили тако Бог њима и њиховима најмилијим давао!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

02.04.2024 08:05

Прије цес ти отици у њемацку него они са власти

Name

Рибар

02.04.2024 00:00

Нема реда у енергетици, шумама, концесијама, стратешком развоју пољопривреде и еколошке инфраструктуре( изградње насипа, колектора, пречистача отпадних вода, рјешења загађења ваздуха у градовима, заштите природних ресурса...) док ја са зеленим не преузмем владу, тачка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Народ

02.04.2024 00:57

Опет потпис Ђокић?Има ли ико у овој земљи да провјери Петрове уговоре које је потписао о концесијама,ма све уговоре?Знају ли се услови свих уговора,а поготово наплативост и исплативост истих?Дали ми грађани имамо право да ишта знамо?Очито не!Дали мафија влада овом земљом?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

02.04.2024 07:50

Невјероватна је ћињеница да држава губи стотине милиона км. због одшетних захтјева, односно тужби по основу лоше процјене давања концесија, и да нико до сада није позван на одговорност због тога! Можете "окренути планету наопако", и нигдје на свијету нећете наћи овако нешто! У свакој нормалној правној држави, због оваквих дешавања сигурно би пала влада, а ресорни министар би бијо ухапшен и процесуиран по хитном поступку!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Те Дрнда

02.04.2024 10:57

Што лупеташ,кога ти заступаш.На том далеководу итекако постоје услови за прикључење а то кажу управо они чија је то надлежност.Паметније ти је да ћутиш кад не знаш о томе ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е Приједорцанин

02.04.2024 12:42

Нема од тог ниста да це они одговарати и који додју на власт бице исти.

ОДГОВОРИТЕ