Republika Srpska ostaje bez miliona zbog koncesije

Koncesija za izgradnju elektrane u Krupi na Uni, vrijednosti čak 158 miliona maraka, dodjeljena je konzorcijumu firmi „SunnyFox“ iz Novog Grada i GTI iz Sarajeva u januaru ove godine, ali drugi ponuđači, odnosno konzorcijum firmi “Solar energetik“ iz Krupe na Uni, „Tempo kompani“ iz Beograda, „Interpromet“ iz Novog Grada i „Siming trade“ iz Foče podnio je tužbu protiv Vlade Republike Srpske zbog nezakonite dodjele koncesije.

Republika Srpska 01.04.2024 | 19:39
Republika Srpska ostaje bez miliona zbog koncesije

Umjesto da sačeka okončanje ovog upravnog spora pred Okružnim sudom, resorni ministar Petar Đokić je potpisao ugovor o dodjeli koncesije sa konzorcijumom SunnyFox-GTI. Problem je još veći što je i Pravobranilaštvo RS dalo negativno mišljenje i ocijenilo da nema uslova za zaključenje tog ugovora.

„Sada je za očekivati da cijeli postupak dovede u pitanje investiciju, što je jako loše. Neprihvatljivo je da se u ovakav posao koji vrijedi oko 150 miliona maraka ulazi na nezakonit način. Vlada je o tome morala voditi računa kada je takvu odluku donosila.“, kaže Milanko Mihajlica iz PDP - a.

Konzoricijum četiri firme koji je tužio Vladu Srpske može tražiti naknadu od čak 150 hiljada evra koje su uložili u izradu Studije ekonomske opravdanosti i ostale troškove u ovom postupku.

Ukoliko sud uvaži njihove argumente, Vlada Srpske morala da raskine već potpisani ugovor sa drugim konzorcijumom, a rezultat bi opet bila tužba, od njih. A ukoliko ne raskine ugovor, onda mora da isplati odštetu.

„Imali smo u istoriji niz tužbi i arbitraža koncesionara koji su bili oštećeni od strane Vlade Republike Srpske koja je potpuno nepromišljeno to dodijeljivala. Imali smo arbitraže teške stotine miliona maraka. Vlast, s obzirom da ne postoji odgovornost vlasti i onih koji to potpisuju, onda su građani ti koji plaćaju penale, s obzirom da se odštete plaćaju iz javnog budžeta koji svi mi punimo.“, poručuje Damjan Ožegović, Transparensi Internešenel BiH.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva RS potvrđuju za BN da je ugovor potpisan, ali i da je ispoštovana sva zakonska procedura prilikom dodjele koncesije za solarnu elektranu u Krupi na Uni.

"Pokretanje bilo kog spora od strane bilo koga ne utiče na rješenje Vlade o dodjeli koncesije. Nikada se do sada nije desilo da se, nakon najave pokretanja upravnog spora, prekidaju postupci koje provodi Vlada Republike Srpske, jer to po zakonu nije obaveza. To znači da pokretanje upravnog spora ne odlaže provođenje rješenja koje je donijela Vlada Republike Srpske", poručili su iz Ministarstva energetike i rudarstva RS. 

Solarna elektrana „Dubovik“ gradiće se na površini od 102 hektara na području opštine Krupa na Uni.

Procijenjena vrijednost investicije je 100.126.000 maraka.

Konzorcijum SunnyFox-GTI ponudio je jednokratnu koncesionu naknadu od 792 hiljade maraka, dok je planirana vrijednost projekta 158 miliona. S druge strane, konzorcijum četiri već pomenute firme koji je tužio Vladu Srpsku, ponudio je jednokratnu koncesionu naknadu od 611.000 maraka i investiciju od 122 miliona.

(BN) Foto: BN

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Rada

01.04.2024 20:05

I budali je jasno, da nam Burlo, Perica londonski đak, i drugi lopovi iz Vlade RS, poput ovog dispečera kamiona, po ko zna koji put daju veslo da sisamo. Ista prevara, bezakonje, lopovluk, usmjeren ptotiv naroda Republike Srpske. A narod sluša Burline i Đokićeve laži, u kojima poručuju narodu, da je zdravo biti gladan, da ne treba puno jesti, i da je najbolje da sve damo njima da opljačkaju.

ODGOVORITE
Name

Sl

01.04.2024 20:52

Svaka Cast na komentaru !

Name

Prijedorčanin M.

01.04.2024 21:17

Daće bog vrlo brzo će lopine odgovarati koji su rasprodali narodno dobro,živim.za taj dan da na njima vidim prugasta odijela,a kravatu ako žele neka stave.

Name

Re

01.04.2024 21:21

Prema analizama, od početka rada do 1. januara 2018. godine dugovanja Srbije državi BiH 555,6 miliona eura za HE Zvornik te 1,86 milijardi eura za HE Bajina Bašta. Obje investicije su još davno višestruko otplaćene, tako da Srbija decenijama ima čisti profit. Ko uzma pinku?

Name

Drnda

02.04.2024 00:02

U državi kakva je Nedođija čisti tenderi su samo oni na koje se prijavi damo jedan kandidat, a obično je tako. Za ovu solarnu elektranu ne postoje ni minimalni tehnički uslovi da bude priključena na mrežu. To je kako kada biste napravili put koji ni od kuda ne polazi niti bilo gde završava.

Name

Oduzeti

01.04.2024 21:48

...koncesiju sarajevskoj firmi, jer nema pravo da radi u RS! Srpskim firmama da se da koncesija i tužba da se povuče! Srbi ne smiju da tuže druge Srbe i tačka!

ODGOVORITE
Name

Daniel

01.04.2024 23:03

Daj smanji dozivljaj!

Name

E.U

02.04.2024 05:54

Inteligencija 0/0

Name

Neupuceni

02.04.2024 10:07

Pa sto uzmamo kredite iz saudijskog fonda!?

Name

Moćo

01.04.2024 23:02

Ovi kada odu sa vlasti dobiće doživotne robije,šta su zla nanijeli RS u,uništili su je totalno...kako radili tako Bog njima i njihovima najmilijim davao!!!

ODGOVORITE
Name

Svasta

02.04.2024 08:05

Prije ces ti otici u njemacku nego oni sa vlasti

Name

Рибар

02.04.2024 00:00

Нема реда у енергетици, шумама, концесијама, стратешком развоју пољопривреде и еколошке инфраструктуре( изградње насипа, колектора, пречистача отпадних вода, рјешења загађења ваздуха у градовима, заштите природних ресурса...) док ја са зеленим не преузмем владу, тачка.

ODGOVORITE
Name

Narod

02.04.2024 00:57

Opet potpis Đokić?Ima li iko u ovoj zemlji da provjeri Petrove ugovore koje je potpisao o koncesijama,ma sve ugovore?Znaju li se uslovi svih ugovora,a pogotovo naplativost i isplativost istih?Dali mi građani imamo pravo da išta znamo?Očito ne!Dali mafija vlada ovom zemljom?

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

02.04.2024 07:50

Nevjerovatna je ćinjenica da država gubi stotine miliona km. zbog odšetnih zahtjeva, odnosno tužbi po osnovu loše procjene davanja koncesija, i da niko do sada nije pozvan na odgovornost zbog toga! Možete "okrenuti planetu naopako", i nigdje na svijetu nećete naći ovako nešto! U svakoj normalnoj pravnoj državi, zbog ovakvih dešavanja sigurno bi pala vlada, a resorni ministar bi bijo uhapšen i procesuiran po hitnom postupku!!

ODGOVORITE
Name

Te Drnda

02.04.2024 10:57

Što lupetaš,koga ti zastupaš.Na tom dalekovodu itekako postoje uslovi za priključenje a to kažu upravo oni čija je to nadležnost.Pametnije ti je da ćutiš kad ne znaš o tome ništa.

ODGOVORITE
Name

E Prijedorcanin

02.04.2024 12:42

Nema od tog nista da ce oni odgovarati i koji dodju na vlast bice isti.

ODGOVORITE