Бијељина: Почела акција "Април, мјесец чистоће"

Чишћењем заштићеног подручја Громижељ, надомак Бијељине, данас је у овом граду озваничен почетак акције “Април, мјесец чистоће”.

Република Српска 01.04.2024 | 19:00
Бијељина: Почела акција "Април, мјесец чистоће"

Чланови еколошких удружења, дио радника бијељинске градске управе и комуналне полиције, као и становници МЗ Бродац, сложно су данас очистили ово изузетно значајно подручје – дом неколико ендемичних живих врста.

“Ако су у Словенији, у Постојинској јами могли да направе велику туристчку атракцију, коју посјећују бројни туристи са читавог европског континента, желећи тамо да виде природно станиште човјечије рибице, онда и ми овдје, биодиврзитет који посједујемо у заштићеном подручју Громижељ, треба да искористимо у том смислу, са крајњом бригом и пажњом”, рекао је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић.

“Овдје нас је укупно присутно 60, а Комунална полиција је и ове године носилац акције “Април, мјесец чистоће”, са циљем анимирања што већег броја грађана на тему “значај екологије и заштите животне средине”, као и очување природе”, рекао је Миленко Видаковић, руководилац Комуналне полиције Бијељина

Заштићено подручје Громижељ у надлежности је Министарства грађевинарства, просторног уређења и животне средине РС, које очигледно није у могућности да на адекватан начин ради на његовом очувању, те је с’тога бијељинска градска управа у неколико наврата тражила од Владе Српске да добије ингеренције над овим подручјем.

“Наша идеја и визија јесте да, израдом елабората, уз употребу еколошки прихатљивих материјала попут дрвета, овдје поставимо једну кућу у коју би био постављен велики акваријум, како би ученици основних И средњих школа, студенти биологије, професори, стручна јавност и туристи могли да посјете природно станиште “умбре црамеррy”, а наша дужност и обавеза јесте да ово станиште заиста чувамо И са крајњом пажњом се односимо према њему”, рекао је Градоначелник Петровић.

Велики рад и труд се улаже у чишћење зелених површина које су угрожене због бахатог и неодговорног понашања појединаца, углавном оних који живе у близини и који би највише требали да их чувају. Поставља се с’тога питање: како стати у крај овој појави?

“Одговор лежи и у превентивним мјерама, попут ширења информација о томе колико је важно да имамо здраву воду, ваздух и земљиште. Данас је најважнији облик патриотизма управо то - да о тим вриједностима учимо нашу дјецу.

Други дио односи се на пооштравање казнене политике, те су тим поводом Град Бијељина и бијељинска комунална полиција извршили набавку надзорних камера, које ће осим на овој, бити постављене на бројним другим локацијама“, рекао је Петровић.

У наставку акције “Април мјесец чистоће”, градоначелник Љубиша Петровић најавио је још доста еколошких акција, попут ове, затим акције садње дрвећа, формирања нових и обнове постојећих дрвореда, те градње дјечијих игралишта и потпуно новог парка површине 14.000 м2 у насељу Кнез Иво од Семберије.

Петровић је позвао све суграђане, који су у могућности, да се прикључе некој од активности и на тај начин помогну уљепшавању и озелењивању свог града.

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Семберко

01.04.2024 23:59

Семберци још ни близу нису свјесни колико доброг и квалитетног а изнад свега поштеног човјека, имају на челу града.

ОДГОВОРИТЕ
Name

синиша

02.04.2024 00:05

Воимја оца, а како неко да дође до тог Громижеља, прво обезбиједите пристојан међуградски превоз и људски оперите прашњави град шмрковима са водом, па онда причајте о туризму и Словенији.

ОДГОВОРИТЕ