Bijeljina: Počela akcija "April, mjesec čistoće"

Čišćenjem zaštićenog područja Gromiželj, nadomak Bijeljine, danas je u ovom gradu ozvaničen početak akcije “April, mjesec čistoće”.

Republika Srpska 01.04.2024 | 19:00
Bijeljina: Počela akcija "April, mjesec čistoće"

Članovi ekoloških udruženja, dio radnika bijeljinske gradske uprave i komunalne policije, kao i stanovnici MZ Brodac, složno su danas očistili ovo izuzetno značajno područje – dom nekoliko endemičnih živih vrsta.

“Ako su u Sloveniji, u Postojinskoj jami mogli da naprave veliku turistčku atrakciju, koju posjećuju brojni turisti sa čitavog evropskog kontinenta, želeći tamo da vide prirodno stanište čovječije ribice, onda i mi ovdje, biodivrzitet koji posjedujemo u zaštićenom području Gromiželj, treba da iskoristimo u tom smislu, sa krajnjom brigom i pažnjom”, rekao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

“Ovdje nas je ukupno prisutno 60, a Komunalna policija je i ove godine nosilac akcije “April, mjesec čistoće”, sa ciljem animiranja što većeg broja građana na temu “značaj ekologije i zaštite životne sredine”, kao i očuvanje prirode”, rekao je Milenko Vidaković, rukovodilac Komunalne policije Bijeljina

Zaštićeno područje Gromiželj u nadležnosti je Ministarstva građevinarstva, prostornog uređenja i životne sredine RS, koje očigledno nije u mogućnosti da na adekvatan način radi na njegovom očuvanju, te je s’toga bijeljinska gradska uprava u nekoliko navrata tražila od Vlade Srpske da dobije ingerencije nad ovim područjem.

“Naša ideja i vizija jeste da, izradom elaborata, uz upotrebu ekološki prihatljivih materijala poput drveta, ovdje postavimo jednu kuću u koju bi bio postavljen veliki akvarijum, kako bi učenici osnovnih I srednjih škola, studenti biologije, profesori, stručna javnost i turisti mogli da posjete prirodno stanište “umbre cramerry”, a naša dužnost i obaveza jeste da ovo stanište zaista čuvamo I sa krajnjom pažnjom se odnosimo prema njemu”, rekao je Gradonačelnik Petrović.

Veliki rad i trud se ulaže u čišćenje zelenih površina koje su ugrožene zbog bahatog i neodgovornog ponašanja pojedinaca, uglavnom onih koji žive u blizini i koji bi najviše trebali da ih čuvaju. Postavlja se s’toga pitanje: kako stati u kraj ovoj pojavi?

“Odgovor leži i u preventivnim mjerama, poput širenja informacija o tome koliko je važno da imamo zdravu vodu, vazduh i zemljište. Danas je najvažniji oblik patriotizma upravo to - da o tim vrijednostima učimo našu djecu.

Drugi dio odnosi se na pooštravanje kaznene politike, te su tim povodom Grad Bijeljina i bijeljinska komunalna policija izvršili nabavku nadzornih kamera, koje će osim na ovoj, biti postavljene na brojnim drugim lokacijama“, rekao je Petrović.

U nastavku akcije “April mjesec čistoće”, gradonačelnik Ljubiša Petrović najavio je još dosta ekoloških akcija, poput ove, zatim akcije sadnje drveća, formiranja novih i obnove postojećih drvoreda, te gradnje dječijih igrališta i potpuno novog parka površine 14.000 m2 u naselju Knez Ivo od Semberije.

Petrović je pozvao sve sugrađane, koji su u mogućnosti, da se priključe nekoj od aktivnosti i na taj način pomognu uljepšavanju i ozelenjivanju svog grada.

(BN)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Semberko

01.04.2024 23:59

Semberci još ni blizu nisu svjesni koliko dobrog i kvalitetnog a iznad svega poštenog čovjeka, imaju na čelu grada.

ODGOVORITE
Name

siniša

02.04.2024 00:05

Voimja oca, a kako neko da dođe do tog Gromiželja, prvo obezbijedite pristojan međugradski prevoz i ljudski operite prašnjavi grad šmrkovima sa vodom, pa onda pričajte o turizmu i Sloveniji.

ODGOVORITE