Након тензија, да ли је ресетован европски пут?

Након што је Босна и Херцеговина добила зелено свјетло за отварање приступних преговора са Европском унијом, услиједила је еуфорија домаћих политичара, посебно оних из владајуће коалиције на нивоу БиХ. Међутим већ након неколико дана еуфорија је спласнула, Кристијан Шмит наметнуо Изборни закон на нивоу БиХ, а власт Републике Српске направила је потезе у другом правцу, па се отвара питање да ли је уопште било разлога за славље и колико је БиХ далеко од чланства и да ли је уопште било разлога за славље?

Република Српска 31.03.2024 | 20:00
Након тензија, да ли је ресетован европски пут?

У првим данима након што је Босни и Херцеговини одобрено отварање преговора са Европском унијом, од владајућих политичара стижу обраћања препуна или еуфорије или увјеравања чија је највећа заслуга за позитиван став Брисела.

"Могу причати шта год хоће, овдје постоји заједнички напор и без Републике Српске не би ништа од овога било", рекла је тада Жељка Цвијановић, члан Предсједништва БиХ. 

"Направили смо у овом периоду иза нас толико компромиса који су ево на крају награђени хвала Богу, могу тако рећи, једном прелијепом вијешћу из Брисела", поручио је Елмедин Конаковић, министар иностраних послова БиХ. 

Након почетног одушевљења, у наредним данима потпуни заокрет. Иако се у врху приоритета налази провођење избора по европским стандардима, Додик и његова скупштинска већина у Народној скупштини усвајају нацрт Изборног закона Републике Српске, што је корак уназад у односу на оно што тражи Европска унија.

Након још једног Додиковог заокрета о европским питаињима, наши саговорници добро упућени у европска питања сматрају да разлога за славље није ни било, јер се БиХ заједно са Украјином и Молдавијом налази у такозваној ратној групи земаља за преговоре са ЕУ, што значи да је пред њом дуг пут до пуноправног чланства. 

"То је такозвана ратна група јер је по први пут у историји Европске уније она у рату и посебни су услови посебна је ситуација све је екстремно. БиХ није ушла у групу са Србијом и Црном Гором већ је ушла у ову такозвану ратну групу", каже бивши амбасадор БиХ у Бриселу Драшко Аћимовић. 

Да би дошло до почетка преговора пред БиХ је раније стављено 14 приоритета, од којих већина није испуњена. У приоритетима је и питање реформе Уставног суда БиХ, око кога деценијама нема договора.Ту су и слобода говора и цивилни сектор, гдје не само да нема напретка него Република Српска измјенама закона иде уназад. Ту је и деполитизација јавне управе, па у опозицији питају, како ће услове испунути власт која је одговорна за назадовање по бројним питањима?

"Ко нас је довео у ситуацију у ситуацију да будемо по свему задњи, најсиромашнији и најкорумпиранији и најнеобразованији? То је власт која сад себе представља као реформску. Евидентно је да ће тај процес бити дуготрајан и ако БиХ уђе у ЕУ то ће бити јер она има потребу да заокружи своју територију и регион, а никако због успјеха овдашњих власти", каже посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић. 

Неки од захтјева из 14 приоритета формално јесу испуњени, па су тако измијењени закони о Високом судском и тужилачког савјету и Закон о спречавању прања новца и финансирања тероризма.Међутим, сама измјена закона не значи да је та област реформисана, а када дође до преговора, онда иде детаљна провера да ли нешто формално усвојено, заиста функционише у пракси.

"И када дође до почетка преговора потребни су јако велики капацитети за то, потребно је много труда да се само прође кроз скрининг, а тек онда касније поглавље по поглавље испуњавања услова који ће бити много “дубинскије” да тако кажем реформе него оно што смо до сада видјели гдје је било довољно да се измијени само један дио закона и да се то рачуна као испуњавање некаквих услова", каже Ивана Корајлић, извршни директор Транспаренси БиХ. 

Када се све сабере, пут до датума када ће бити отворени преговори се чини далеко, а пуноправно чланство - још даље.

(БН) Фото: Архива

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Какав европски пут

31.03.2024 20:56

Са овом криминалном сељадијом на власти? Људи немају ни образа, ни стида, ни морала, нити се ово атаковање на здрав разум мозе висе издрзати 🤮

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

31.03.2024 22:16

Са Стевандицом, Вулицком, Додиком итд у ЕУ ма ајде

Name

Ненад-Нострадамус

31.03.2024 23:07

Народ бира ту власт или је трпе .Знаци до нас је није до ових на власти.

Name

Хмммм

01.04.2024 07:29

Е па та "криминална сељадија" је бирана од стране народа и успјела је да се договори око ЕУ пута и закона који су везани за тај пут, али авај. Та "фина раја" је пристала на наметање нелегалног узурпатора функције ВПа и уништила договр и ЕУ пут. Тако да је "криминална сељадија" заслужила опет подршку на изборима а "фина раја" ногу у дупе.

Name

Ре

01.04.2024 09:54

Није ЕУ толико глупа као и народ у БиХ. Ово је потез ради избора у ЕУ да се прикаже да су нешто постигли. Као што и наши политичари приписују себи неки напредак. Обична је то фарса. Нити ЕУ хоће Босну, нити Босна хоће у ЕУ. Тренутно је тако.

Name

Борац Врс

31.03.2024 20:56

За 24 сата сви у БиХ,могу лепсе зивјети, ухапсити Додика,и Човића ,и остале, Смитха вредја,Додик сваки дан,сви цуте,знаци сарадјују,које ДОДИК,лопов, ухапсити га и тацка,Трамп иде на Суд,а Додик ради ста зели, Вуциц исто лопов,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуј

01.04.2024 07:32

Људи се хапсе када прекрше закон, а овје једини који крши Устав је тај Шмит. Тако да ухапсити некога само зато што то медији, Сарајево, БоОшње или неко други жели је фашизам.

Name

бошњак

31.03.2024 21:02

Са овом влашчу на свим нивоима улазимо у ЕУ 2096 године Ко жив ко мртав.Ови не мисле уводити ЕУ законе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како год

31.03.2024 23:10

Народ је одавно у ЕУ, остало је ствар папирологије

Name

Хмммм

01.04.2024 07:32

Па пробали су, али не да окупатор Шмит.

Name

Логика

31.03.2024 23:04

Каква ЕУ, овдје се ради о нестанку РС. Као у сукобу са Додиком а санкције СДС. Само будала не види да је јос једна степеница до тога. Унистити једину партију која би могла окупити народ и дрзати се Дејтона. Кад то ураде до јесени, онда долази на ред снсд, забране, протести, немири и на крају нека врата ванредног стања уз инсталиране подобнеих типа Ацимовица.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тата

01.04.2024 03:23

Е,овако се иде у Европу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

01.04.2024 05:45

Европа је уредјена земља и нема мјеста за домацу мафију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕВА

01.04.2024 06:54

Па погледајте ко све брани бају и ко су му посланици, ста реци. Остати це мо и гладни и зедни , нестати це мо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

01.04.2024 08:03

Нико не пише да је кризу изазвао изборни закон. Прво је Марфи оборио већ договорени изборни закон да би Шмит натурио свој свјесни изазивајући кризу. Америчке санкције имају за циљ дисциплиновати Додика и уништити СДС једину странку која може окупити народ РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бар је јасно

01.04.2024 20:07

За кога не гласати.

Name

Саггитариус

01.04.2024 08:04

Након што би БИХ, и РС ушле у ЕУ, морале би да у потпуности " ресетују" свој правни и законодавни систем, и да га ускладе са позитивним законским прописима који су на снази у ЕУ. Ово би свакако подразумијевало пуну имплементацију правне државе, и владавину права, тако да би висока државна корупција и криминал били потпуно онемогућени, што наравно уопште не одговара појединим структурама у врху власти како у БИХ, тако и у РС! Због тога се стално " фабрикују" кризе, и дижу тензије, како би се пут БИХ у ЕУ, пролонгирао, па ћак и потпуно онемогућијо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

01.04.2024 15:23

Неце уци никада

ОДГОВОРИТЕ