Нова Влада Србије: Какве министре ће бирати Вучевић?

Предсједник Александар Вучић предложио је Скупштини Србије Милоша Вучевића као кандидата за предсседника нове Владе Србије који парламенту треба да изнесе програм и предложи њен састав.

Србија 30.03.2024 | 19:54
Нова Влада Србије: Какве министре ће бирати Вучевић?

Како је предвиђено Уставом, Народна скупштина истовремено гласа о програму Владе и избору предсседника и чланова Владе.

Влада је изабрана ако је за њен избор гласала већина од укупног броја, односно већина од 250 народних посланика.

Скупштина бира Владу послије сваког конституисања, на приједлог кандидата за предсједника Владе. Владу чине предсједник Владе, један или више потпредсједника и министри, а може имати и министре без портфеља, пише Еуронеwс.

Мандат Владе тече од дана полагања заклетве пред Народном скупштином, а траје до истека мандата Народне скупштине која ју је изабрала.

Заклетва гласи: "Заклињем се на оданост Републици Србији и својом чашћу обавезујем да ћу поштовати Устав и закон, да ћу дужност члана Владе вршити савесно, одговорно и предано и бити посвећен очувању Косова и Метохије унутар Републике Србије".

Број потпредсједника Владе и министара без портфеља одређује Народна скупштина при сваком избору Владе, на приједлог кандидата за предсједника Владе. Предсједник Владе може бити и министар.

Која су задужења предсједника Владе?

Предсједник Владе води и усмјерава рад Владе, стара се о уједначеном политичком дјеловању Владе, усклађује рад чланова Владе и представља Владу.

Министри су за рад и за стање у области из дјелокруга министарства одговорни су предсједнику Владе, Влади и Народној скупштини.

Члан Владе не може бити народни посланик у Народној скупштини, посланик у скупштини аутономне покрајине и одборник у скупштини јединице локалне самоуправе, не може вршити ни дјелатност која је по закону неспојива с дужношћу члана Владе, нити створити могућност сукоба јавног и приватног интереса.

Влада предлаже Народној скупштини законе, буџет и друге опште и појединачне акте.

Влада је одговорна Народној скупштини за вођење политике Републике Србије, за извршавање закона и других општих аката Народне скупштине, за стање у свим областима из своје надлежности и за рад органа државне управе и ималаца јавних овлашћења на нивоу Републике.

Рок за формирање Владе 90 дана од конституисања Скупштине

Законски рок за формирање владе је 90 дана од конституисања парламента.

Нови сазив парламента након избора одржаних 17. децембра конституисан је 6. фебруара.

У члану 109. Устава стоји да се Народна скупштина распушта ако у року од 90 дана од дана конституисања скупштине не изабере владу.

Вучевић, који је предсједник Српске напредне странке и досадашњи министар одбране, на функцији ће замијенити Ану Брнабић која је прошле недјеље изабрана за предсједницу Скупштине Србије.

Министри у Влади, страначке колеге и коалициони партнери упутили су данас честитке Милошу Вучевићу.

"Треба очекивати политику континуитета"

Аналитичар Дејан Вук Станковић рекао је да је Милош Вучевић логично рјешење предсједника Србије Александра Вучића и да треба очекивати политику континуитета.

Станковић је за Тањуг рекао да је Вучевић, као први човјек Српске напредне странке, на мјесту премијера, након њихове убедљиве побједе, једно од логичних рјешења. 

"Ради се о човеку који има искуство у политици, који има искуство у управљању државом. Има дугогодишње политичко искуство, медији га везују за СНС, тако да је то генерално гледано некако логичан и очекиван след. Он је лидер странке, дугогодишњи сарадник Александра Вучића. Тако да, све друго би било изненађење. Вучевић је био логично и очекивано решење", рекао је Станковић. 

Станковић је навео да треба очекивати политику континуитета коју ће водити нова Влада.

"Мислим да ће Вучевић као мандатар бити што ефикаснији када реч о формирању владе. Претпостављам да ће бити комбинација између политичких личности и људи који долазе из експертске зоне. Тако је често било и мислим да ће и сада. Мислим да ће бирати искусне и компетентне људе на челу министарстава", додао је он.

(Еуронеwс) Фото: Фонет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

томо

30.03.2024 21:14

Неће он бирати ништа, зна се ко се за све пита у Србији.

ОДГОВОРИТЕ