Колапс у правосуђу: Има ли рјешења?

Удружење судија огорчено је на изјаву првог човјека Српске.

Република Српска 30.03.2024 | 20:00
Колапс у правосуђу: Има ли рјешења?

Административно-технички радници у правосудним институцијама Републике Српске ступили су у штрајк прије мјесец дана, због, како су казали, катастрофалних услова. Траже повећање плате, јер се више, како су истакли, са 870 марака не може живјети. Такође, захтјевају да им се накнаде за топли оброк, регрес и стаж исплаћују посебно.

Већ мјесец дана колапс је у систему правосуђа. Радници и синдикат позвали су надлежне да се укључе у преговоре и да ријеше овај проблем.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рјешење види у смањењу плата судијама.

„Једино правично рјешење је задржати буџетски оквир, смањити плате судијама, а повећати особљу које тако ради, и тако ће се десити, то је мој приједлог. Смањити им 20 одсто и повећати овим другим радницима, нема другог начина. Ми ништа немамо, нама то правосуђе ништа не испоручује“, истакао је Додик.

Удружење судија огорчено је на овакву изјаву првог човјека Српске. Они су у свом саопштењу позвали предсједника и друге политичке субјекте да поштују и не урушавају Устав. Истакли су да би свако умањење стечених права било противно Уставу Српске, као највишем правном акту.

„Изјава предсједника Републике Српске да су 'судије дио једне од највећих генерисаних корупција, част поштеним људима, да ништа не раде, да им треба смањити плату“, само подстиче и додатно урушава интегритет носилаца правосудних функција и повјерење јавности у њихов рад, а знајући да судије обављају најтежи и најодговорнији посао“, став је судија.

Са мишљењем судија сагласни су и адвокати, који сматрају да је ова изјава предсједника само политичка изјава.

„Изјава господина Милорада Додика је у својој суштини политичка изјава. Правно гледано Уставом Републике Српске је онемогућено да се плате судија смањују за вријеме трајања њихових мандата, тако да то правно, осим измјеном Устава, неће моћи да се спроведе, из тог угла мој коментар се задржава на правним аспектима, а политичке аспекте те изјаве неко други нек суди“, каже адвокат Александар Јокић.

Из Транспаренси Интернешнала упозоравају да је за овакав потез потребно низ реформи.

„Плате судијама и тужиоцима су опдређене на један други начин, другим законом, и наравно морало би се, у случају да дође до умањења једнима, а увећања другима, морало би се проћи кроз неколико реформи. Међутим оно што је спорно јесте да не треба лијечити посљедицу на тај начин, да се једнима одузима, а другима даје“, каже Дамјан Ожеговић из Транспаренси Интернешнала БиХ.

Умањити плате једнима да би се повећали приходи другима није, рјешење, кажу и радници у правосудним институцијама. Нити можемо, нити хоћемо да учествујемо у томе, да тражимо да се судијама смање плате, то није фер, јасни су радници.

„Ми стварно немамо ништа са тим судијским платама, не желимо да се мијешамо, да ли ће то предсједник урадити, да ли ће моћи то да уради, то је до њега. Прије свега, ми радимо са судијама сваки дан, сваки дан смо осам сати упућени једни на друге. Мислим да не би било ни коректно, ни људски сад да ми тражимо нешто да се уради против тих људи, који зарађују свој лични доходак, исто као и ми, и сад да ми нешто тражимо у том дијелу. То нисмо тражили никада, нити ћемо икада тражити“, каже предсједник Штрајкачког одбора Синдикалне организације правосудних органа Миле Латиновић.

Овим радницима не само да нису повећане плате, него је на јучерашњој сједници Владе одлучено да им плате за март буду додатно смањене, јер су у штрајку. Из Синдиката правосуђа кажу да је ово још једна врста притиска на раднике.

„Ви сад доносите одлуку да им се смањи плата, зато што су ушли у тај штрајк, којим се боре за повећање плата. Па то је стварно ван сваке памети и ван сваког резона. Таква врста примјене одлуке могла би имати катастрофалне посљедице. Јер ту онда
свакако имамо да људи у правосуђу изузетно лоше, мале плате имају, ви их притискате још на овај начин, покушатаве гушити штрајк и шаљете поруку свима другима, уколико би се неко усудио, ево шта ће вас дочекати“, кажу у Синдикату.

Влада је Министарству правде наложила да настави преговоре са Синдикатом правосуђа и понуди приједлог споразума, којим ће се створити претпоставке за даље преговарање и окончање штрајка.

(БН) Фото: Рингер

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Ладy Јустице

30.03.2024 20:11

Увести свима плате у складу са оствареном нормом И радним уцинком. Ето правде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балкан

30.03.2024 21:07

И тако је све одавно вец јасно...

Name

Ре

30.03.2024 22:38

Ма укинуце њих Миле🤣

Name

Хајдук Јанко

31.03.2024 08:59

То значи да би просјечна плата у упаради Републике Српске била око 134 марке са укљученим топлим оброком.

Name

55

31.03.2024 10:05

Све је ово смисљено покренуто да РС сто висе ослаби. Ово је заврсница слабљења РС које је давно поцело. То је и обецано странцима.

Name

Нико

30.03.2024 20:21

Смањити судијама на 3000 км,ресто дати особљи..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др Младен

31.03.2024 07:39

90% судија и прима плате у том износу од 3.000 КМ, у који је укључен и топли оброк.

Name

Има решење

30.03.2024 20:37

Додик лијепо каже: " одузети од оних који имају много и дати онима који имају мало"! ТО ЗНАЧИ: УЗЕТИ ОД ДОДИКА И ОСТАЛИХ ПОЛИТИЧАРА И ДАТИ РАДНИЦИМА! Радници ( без обзира који посао обављају) су темељ и носиоци друштва. Али Додик умјесто да решава проблем, он, по обичају - долијева уље на ватру. Прави конфликт између двије групе које морају заједно да раде! НЕЧУВЕНО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страјк

30.03.2024 20:42

И док су они у страјку конкретни слуцајеви психицких болесника који треба да се одведу на Соколац правосназном одлуком суда слободно сетају градом. Кад несто направе онда це бити није до нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дада

30.03.2024 20:44

Први пут да се слазем са Додиком. Не само да судијама треба смањити него им треба узети плату јер они редовно узимају мито. Они имају од цега да зиве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрс ботуљо

30.03.2024 21:12

Ти се слажеш? Теби да узме од плате коју свакако ниси зарадила и да дају другима смраду један.

Name

Аха

31.03.2024 00:34

Видиш, и ја смраде слажем.Нема судије који нема 2-3 стана.Зна се предмети којих адвоката одлазе којим судским вијећима.Годинама предмети жене судије у првостепеном поступку слани у Окружни а муж сједи у вијећу, судија се лијечила од шизофреније...а реформа урадјена...нека,се читав јавни сектор расформира..Ако преживи јавни сектор неће РС...

Name

X

30.03.2024 20:59

Глупа и поулистицка изјава, као и све сто ради у посљедње вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре X

31.03.2024 00:03

Дебилно нема шта а као немамо финансијских проблема!

Name

Саво

30.03.2024 21:17

Најбољи су судије у Бијељини. За пар хиљада КМ мозе одлука какву позелис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Саву

31.03.2024 13:59

Није то само у Бијељини ,То је скоро Свугдје,Б,Лука Добој,Теслић, Свугдје је то Мафија и Криминална Багра,А и ови који се Буне и Штрајкују све је то слично, За судије и Тужиоце њима треба увести посебан Закон и Правилник,То је Банда и Мафија ЕXСТрА,,уиграна Банда пљачкаша,,Тјерају Те да Направиш Зло,

Name

Нема рјесења

30.03.2024 21:31

Радници са правом хоце повецање плате, тј.усагласавање плате са минималцем. Влада не зели да има ријеси проблем, јер новца има али само за одабране, тј. цланове породице преузвисеног сефа из Бакинаца. Једино рјесење које се показало ефикасним је страјк испред куце главнокомандујуцег, а страјкати испред суда, то је смјесно. Кад схватите да је влада и власт усмјерена на лицни интерес онда це се ријесити проблем. Ста би био лицни интерес, да има не страјкате испред куце. Све остало је фантазија да цете успјети у својим правима, вријеме це вам показати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сл

30.03.2024 21:44

Рјесење је поделити отказе судијама и тузиоцима јер је јавно реко да су корумпирани и нераде ниста.и то је цуо цјели свијет.брука за њих.то је рекао пресефник ентитета.људи це их Сада пуно мање постовати бруја

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧИЧА ДУШАН

30.03.2024 22:09

Па људи зар вам већ није јасно да Рудоњин интелектуални И посебно морални ниво није задовољавајући за ово што обавља .његов ниво је сточна пијаца. Па зар не видите да је то сподоба врло оскудне интелигенције И веома веома велики примитивац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Yуре

30.03.2024 22:24

Градјанима је боље да се сто дуже страјкују, јер не добијају неправедне пресуде, које су увијек у корист економски И политички јаче стране, а не по праву и правди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мате

30.03.2024 23:29

Засто се сакрио секретар основног суда бања лука.нигдје га нема, кад продје страјк онда це да се појави да глуми велицину преварант из рибника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

30.03.2024 23:38

Па овај је прешишао и царска овлашћења,њега се пита све и његова је задња!Мислим да постоји идеално ријешење,њега и Уставом прогласимо за цара,распустимо Владу и Скупштину и ето просперитета!!!Овако само уштедимо,у суштини се неће ништа промјенити!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

метла

31.03.2024 00:13

Него шта него да има рјешења. Омогућити им да достојанствено живе од свог рада и пустити их да раде свој посао часно, да похапсе багру звану Влада РС, функционери СНСД-а и којекакве типове попут Нешића, Стевандића и сличних. Бићемо поносни на такво судство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Волим те бахро

31.03.2024 00:54

Правда за Давида! Каква плата какви бакраци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Портир Ђока

31.03.2024 07:13

Додик хоће свакој чорби да буде мирођија. Овога пута је превише "запржио", те изазвао гњев судија, адвоката и административних радника у правосуђу. А што се тиче штрајка, свака част на одлучности и истрајности. Примјер и другим незадољницима како да изборе своја права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Qуенн

31.03.2024 08:05

Екипа која стоји иза штрајка...до кад ћемо овако ..знал се шта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сребреник,шеки

31.03.2024 08:08

Макнути из правосуђа криминалце попут главног тузиоца из брцког Мујкановица и судије Небојсе Савица ,та два су вам најсмрдљивија говна у Дистрикту,провјерено,а сад шуте оба ко пизде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лопови

31.03.2024 08:11

А ста цемо са Електропривредом? Недјеља је, а у небодеру у ком станујем (Борик, Б.Л.), укљуцили скупу тарифу. Вадите руке из насих дзрпова, бандо снсд-овска

ОДГОВОРИТЕ
Name

001

31.03.2024 08:17

А његов буџет 56 милиона то је О,К,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трио

31.03.2024 08:17

Ајд барем да исплате мартовске плате људима који одустају од ŝтрајка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

31.03.2024 08:18

СВИМА УЗМИ САМО МЕНИ НЕ, ХЕХЕ, ЛИЈЕПО РЕЧЕНО... ЗАШТО НЕ ПОСЕГНЕ СА ВЛАСТИТИМ ПРИМЈЕРОМ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре СИ

31.03.2024 08:25

Тачно. Јавно је то ШВЕРЦЕР РЕКАО СУДИЈАМА. ??????? ПРАВОСУЂЕ ЈЕ И ПУСТИЛО СИЛНИКА ДА СЕ ОБОГАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако

31.03.2024 16:55

Тако и јесте.Сад нек их отпушта и гаси!

Name

БОБА

31.03.2024 10:39

Одувјек су Суд,Опстина И Муп биле институције за примјер а сада су их Мјесне заједнице надмасиле ста су себи људи дозволили.Да ли судије могу толико газити своје образовање да се цовјек запита јели то могуце.Овај адвокат који њих заступа не даје дојам културе, образовања .Изглед му је не вјероватан.Док цовјека видис све ти је јасно.Доцепали се људи града па се губе у мјесту и простору.Стета колико је погазен истински образован свијет.Поред оваквих десавања и ликова он не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бона

31.03.2024 16:57

Ти прво српски не знаш! Какав примјер? Легла курвалука и корупције! Према ОСЦЕ налазима град величине Бијељине 57 запослених.Сад има 487.Институвије за примјер? Аман Јањарка?

Name

"

31.03.2024 11:11

Заиста зар је овај најјачи адвокат..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зденко

31.03.2024 12:39

Корисно је знати да су Додик и полиција покрали изборну вољу народа више пута а у нелегалној Скупштини је по налогу шефова мафије изгласан буџет за Додика преко 56 милиона марака а поредећи околне земље било би довољно 6 милиона што значи да је 50 милиона КМ више од оптималног - опљачкано од народа. Узмимо да је отето 48 милиона, (преко 8 остаје за Додика) што је 4 милиона мјесечно. Када би било чак 10000 службеника у администрацији правосуђа, сваки од њих би могао само на основу ове опљачкане суме да добије повећање плате за, (4000000/10000) 400 КМ. Колико су опљачкали и колико покраду укупно можете само да замишљате али је и ово довољно да судије, тужиоци и администрација разумију КО КРАДЕ ЊИХОВЕ ПЛАТЕ. Да искористим Додикову аргументацију - прадлажем да се у буџету Додика као лажног предсједника, који је не само бескористан по народ него и енормно штетан и опасан, остави око 8 милиона а 48 милиона да се изузме и употријеби за додатак на плате правосудне администрације. Сви који то желе и који се усуђују, могу преузети овај приједлог и јавно га користити за разријешење кризе.

ОДГОВОРИТЕ