Власт Српске тражи укидање Шмитових одлука

Усвојени су Закључци клубова посланика СНСД, СП, ДЕМОС, УС, НПС и посланичких група СПС и ДНС:

Република Српска 29.03.2024 | 00:17
Власт Српске тражи укидање Шмитових одлука

Народна скупштина Републике Српске ноћас је на Једанаестој посебној сједници усвојила Информацију о разматрању актуелне безбједносне и политичке ситуације у свијету са аспекта реперкусија на Републику Српску – приједлог предсједника Републике, предсједника Народне скупштине, предсједника Владе и српског члана Предсједништва БиХ и Закључке у вези са овом информацијом. 

Усвојени су Закључци клубова посланика СНСД, СП, ДЕМОС, УС, НПС и посланичких група СПС и ДНС:

1. Народна скупштина Републике Српске тражи да се од стране колонијалне управе у року од 7 дана пониште све одлуке Кристијана Шмита, који се лажно представља као високи представник.

2. Уколико се први закључак не испуни, Народна скупштина Републике Српске тражи да се у најкраћем периоду одржи сједница Парламентарне скупштини БиХ.

- Прогласе недозвољеним и ништавним све одлуке Кристијана Шмита који се лажно представља као високи представник,

- Да се забрани органима БиХ примјена тих одлука,

- Да прогласе сајт ОХР неприхватљивим и антизаконитим мјестом објаве аката,

- Да забрани Службеном гласнику БиХ да објављује акте странаца и њихових организација,

- Да се на истој сједници Парламентарне скупштине БиХ донесе Изборни закон БиХ, са свим побољшањима који се тичу изборног интегритета и да се развласти ЦИК у његовом антиуставном дјеловању,

- Да се постигне политички консензус о даљем европском путу БиХ и да се тај процес битно убрза,

- Да се донесе Декларација и потврди територијални интегритет БиХ.

3. Уколико се не испоштује Закључак број 2. Народне скупштине Републике Српске, Народна скупштина Републике Српске тражи од изабраних представника да престану одлучивати на нивоу БиХ и да се више не враћају у тај процес. 

- Народна скупштина Републике Српске тражи од политичких странака из Републике Српске који су у партнерству са политичким странкама из Федерације на нивоу БиХ да формално и суштински напусте то партнерство.

- Народна скупштина Републике Српске ће донијети своју Декларацију и потврдити територијални интегритет БиХ предвиђен Уставом БиХ са два ентитета и три конститутивна народа.

- Република Српска ће активирати све закључке и одлуке Народне скупштине и других институција и наставити их извршавати.

- Република Српска ће се повући из свих споразума (о војсци, индиректним порезима, ВСТС) у исто вријеме поштујући Устав БиХ.

- Народна скупштина Републике Српске ће донијети Изборни закон Републике Српске.

- Република Српска очекује да се на предстојећем Ускршњем сабору потврди кршење Дејтонског споразума.

4. Република Српска је опредјељена за потпуно поштовање и досљедно примјењивање међународног права, Општег оквирног споразума за мир у БиХ и Устава Републике Српске.

5. Осуђујемо и одбацујемо противуставно дјеловање дијела Међународне заједнице, тзв. високог представника и институција БиХ, којима се настоји еродирати уставноправна позиција Републике Српске и ојачати институције БиХ.

6. Осуђујемо и одбацујемо кориштење Суда и Тужилаштва БиХ као инструмента којима се настоји наметнути примјена одлука тзв. високог представника и Уставног суда БиХ које су у супротности са одредбама Општег оквирног споразума за мир у БиХ и његових анекса ИВ и X. 

7. Осуђујемо и одбацујемо кориштење санкција Министарства финансија САД као средства притиска на грађане, политичке партије и организације, али и демократски изабране функционере Републике Српске којима се крше њихова људска права и слободе. 

8. Кориштење пријетњи и насиља против грађана Републике Српске и њених функционера, у циљу да се застраши или принуди Република Српска да прихвати противуставно дјеловање дијела међународне заједнице, тзв. високог представника и институција БиХ, без одлука Савјета безбједности Уједињених нација, биће сматрано актом тероризма.

9. Народна скупштина Републике Српске заједно са надлежним институцијама и органима Републике Српске ће предузети потребне мјере да би заштитила права и слободе својих грађана и неутралисала посљедице противуставног дјеловања на својој територији.

10.  Ови закључци ступају на снагу наредног дана од дана доношења.

  Одмах по завршетку Једанаесте посебне сједнице, почеће Дванаеста посебна сједница Народне скупштине Републике Српске.

Приједлог дневног реда Дванаесте посебне сједнице: 1. Нацрт изборног закона Републике Српске.  

Скупштинске закључке пдржала је владајућа већна окупљена око СНСД-а Милорада Додика.

(БН) 

Коментари / 57

Оставите коментар
Name

Реал-ан

29.03.2024 00:38

Пуна им уста БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.03.2024 04:13

Како је кренуо нема нам мира

Name

Ре

29.03.2024 04:16

Овим се директно крси Дејтон. Дали они уопште знају ста то знаци?

Name

Миле

29.03.2024 06:59

Све је ово продукт изборних превара и крађа.Ако су ови што чине скупштинску већину представници Срба морамо нестати

Name

д

29.03.2024 07:31

Ако смо имали непријатеља поче ће нас сажаљевати, куда ми то идемо!!!!???

Name

Тако и треба

29.03.2024 08:13

Али кримосима не треба скобода било које нације да су! Суд БиХ суди свима поштено! Живјела Република Босна И Херцеговина!

Name

Узас

29.03.2024 08:57

Скупстинско руководство нека поднесе оставку. Дно дна за водјење сједнице.

Name

Краљ Иби

29.03.2024 09:33

О народе мој о како је лијепо бити глуп!

Name

Јад од народа

29.03.2024 09:54

У РС-у има 600/700 хиљада људи.. е сад замисли које сте ви кукавице, неспособњаковици, јад и цемер. кад у име свих вас, у име васе дјеце, васих родитеља, свих знаних и незнаних, здравих, болесних, богатих, сиромасних.. одлуцује један једини цовјек.. а нико од вас, осим оног Вукана не смије јавно да се успротиви и казе своје мисљење. Ко вас је клео није дангубио. Ја да се питам, Федерација би "изасла" из БиХ, ето вам је и радите с њом ста хоцете, а ми цемо својим путем.

Name

Ре

29.03.2024 10:24

Тако сте формулисали први закључак да нико не зна коме се обраћате и шта хоћете.

Name

ДИЈАСПОРА МУНЦХЕН

29.03.2024 00:40

УСА И ЕУ ТРЕБАЈУ АУТОМАТСКИ СМЈЕНИТИ УЗУРПАТОРА БУРЛУ И ЦЈЕЛУ СЕКТУ ЦРВЕНУ ..А ОВЕ СИЦЕ ПОДРЕПНЕ МУХЕ УС СП ИТЕ БЉУВОТИНЕ ОД ПАРТИЈА ЗАБРАНИТИ ДЈЕЛОВАЊЕ .А БУРЛУ ПРОЦЕСУИРАТИ 5 ГОД РОБИЈЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

29.03.2024 02:45

Ма све их треба смијенити и похапсити нек виспки предатавник буде предсјесник немозе веци лопов бити од ови наси. Ста обицан Народ има од ове Политике само Кредите и веце рацуне!

Name

Липицанер

29.03.2024 05:27

КАКВО УКИДАЊЕ КАКВИ БАКРАЦИ ОНИМА КОЈИМА ОДГОВАРА ПЉАЦКА ИЗБОРА НАРАВНО ДА ПОСТЕН ЗАКОН СМЕТА,СВИ ОВИ СТО СУ ЗА УКИДАЊЕ СМИТОВОГ ЗАКОНА СУ МАФИЈАСИ И ,ЛОПОВИ ,И КРАДЉИВЦИ ЈЕР ГОДИНАМА ПЛАЦКАЈУ ИЗБОРНУ ВОЉУ НАРОДА

Name

САСА

29.03.2024 07:32

Ста це га процесуирати кад си му одредио вец 5 год робије.

Name

Момо

29.03.2024 09:40

А да врати паре ?

Name

ДИЈАСПОРА АУГСБУРГ

29.03.2024 10:24

Треба декретом угасити РС, а руководство похапсити, бас као и цијело ратно руководство сто су проглашени ратним злочинцима и за то пуноправно осуђени. БИХ вратити на пријератне уређене, РЕПУБЛИКА БИХ. Сви грађани треба да имају иста права и овласти, на сваком метру земље БИХ. Доста је расиста и пљачкаша, скупљених око лсктаског месара и сверцера.

Name

Ау сједнице

29.03.2024 01:36

Милорад се испричао, донио закљуцке и наредио својима да дигну руке и то је то. Нема од овога никакве вајде све упразно реторика самодрзца који је процитан од свих. Прави се спрдња од Скупстине и увлачи се читава РС у проблем. Штрајкови рудара, судски радника, пресуде уставног суда ништа то њих не занима овдје данас. Циљ је само један Спасити редова Рајана од Суда БиХ. РС и народ и градјани њих не занимају. Страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

29.03.2024 02:47

Један цовјек одлуцује остали само климају како им је наредјено сверцерска посла

Name

Ре

29.03.2024 06:00

И јос један циљ, а то је попљувати и оцрнити Вукановица који им је трн у оку. Измислице све, само да народ окрене ледја опозицији, и да га опет изиграју по свом старом рецепту. Психолози у Републици Српској би требало да се мало висе позабаве испитивањем менталног склопа, многих политицара на власти, а нароцито умисљеног доктора Стевандица и предсједника ентитета Републике Српске.

Name

Драган

29.03.2024 06:20

Милу треба под хитно ставити у куцу са унуцима да се игра,стим да му сво богатство нелегално стецено,треба вратити у будзет Републике,а ове бескицмењаке сто су својим климоглавима и гласањем за све и сваста само да би се додворили бурли и наставили пљацку у свом домену,од реда треба позатварати на по 30 година робије и одузимање имовине и људских права,јер људи и нису,нису цак ни амебе.

Name

Приједорчанин М.

29.03.2024 06:52

Скупŝтина са овим сазивом је изгубила кредибилитет (мислим на владајуће) само се диже галама и заоŝтрава ситуација због ŝтрајкова.

Name

Истина

29.03.2024 04:00

Само крени тако ,крај је близу.Доста и ваше више,пуцајте себи у кољена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоги

29.03.2024 05:20

Све има свој почета и крај !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

29.03.2024 05:20

Све је изнападао око себе ко говори истину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

29.03.2024 06:12

Не видим ништа спорно у наметнутом изборном закону. Зар треба она Вулићка да нас брука са својим примитивн им изјавама. То овај закон укида скениранем листића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

29.03.2024 10:03

Не видимо ти и ја, али види Сања. Како ће онда изаћи на изборе од срамоте. Броји се ручно и електронски, па док се не поклопи. Ручно? Па могли су и радили су шта су хтјели.

Name

Кики

29.03.2024 06:15

Миле само те лозе...да би те ухапсили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.лука

29.03.2024 06:15

Прпа ,кукавице се боје поштених и фер избора, лажни предсједник и његове подгузне муве се боје губитка бенифита, боје се истине, можда и неки заврше у затвору ,ко зна... Углавном кад поглавник каже они сви скоче и кажу спремни.... Продали су и уништили и младост и земљу, сад хоће да нас дотуку и заврше са Републиком.... Зеленски и Израел су мала маца , Надам се да ће на род отворити коначно очи и спријечити ове издајнике да нас дотуку

ОДГОВОРИТЕ
Name

qqw

29.03.2024 06:25

Бурлови проблеми у које се сам довео не интресују народ Српске. Јуче је показао да је обични циркусант правећи свој шоу и спрдачину од НС РС, при томе причајући шта му на памет падне као обична махалуша и машучи неким безвриједним папирима које је сам направио. Част Вукану и његовим посланицима који као и обично их- секту оголи до кости док је остатак опозије јалов безидејан....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

29.03.2024 09:44

Није само јуче, сваки пут кад дође у скупштину. Овај предсједнички систем не ваља. Треба раздвојити предсједника и скупштину као у Хрватској.

Name

Херцеговац

29.03.2024 06:40

Срамота ме ,стидим се ,оваквог понашања у скупштини од стране предсједника Републике, помало и предсједника Скупштине који дозвољава овакав рад. Јàдно и жалосно на шта нàм личи Скупштина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

29.03.2024 10:24

Што мало Стевандица па он је застиђе како урнисе посланике опозиције. Срамотно! Најбоље да им укине и та два минута а овамо све вријеме свијета Додику и Зељки.

Name

Бxо9

29.03.2024 06:56

Пропасце вам и ови закљуцци, као и сви досад. Та скупстина је постала мјесто масовног празњења емотивних набоја српских власти у Босни, гдје серу, писају и поврацају по свима који им нису по вољи. Једном ријецју, јадни сте и патетицни, и уопсте немате какав квалитетан план и пут за тај слудјени народ, и ово је једино сто му мозете понудити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

29.03.2024 07:03

Ништа не тражи влада већ сподоба Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Петар

29.03.2024 08:39

Он се све пита, они његови увлакачи и поданици само климају оним својим сељачким лобањама!

Name

АР

29.03.2024 07:20

Јеботе Сад се миле стварно нервозан Притисло га са свих страна па би он сад да мало ратује Али он би да ратује на нацин:Моја гузица у крај а биједа да се бије Када цитам ове ТЗВ закљуцке испаде да овај контролисе и представља неку дрзаву а не један ентитет и то са покраденим изборним гласовима Трази ово захтјева оно мора се урадити тако И тд И тд. Миле догорело је догорело Толико си постао похлепан да те само занимало колико И како да украдес све остало си ставио у други ред Зелим ти пуно среце на судјењу миле И надам се да це мо И ми као обицни градјани моци да ти додјемо у посјету када се преселис у свој лицни стан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

29.03.2024 07:33

Никад за никад. Шмит ће им запржити чорбу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радуле

29.03.2024 07:51

Тешко је повјеровати да ће Шмитове одлуке бити укинуте, а то би могло подстаћи Додика и коалицију око њега да активирају врло оштре ултимативне захтјеве према, како они кажу колонијалној управи.Ко им је колонијална управа нису појаснили, али по свему судећи мисле на ОХР на челу са Кристијаном Шимитом и дио међународне заједнице на челу са Америком, Великом Британијом и Њемачком. Наредни дани доносе велику неизвјесност, па и забринутост око свега овог. На то су ,између осталог на јучерашњој посебној сједници Народне скупштине Српске указали и лидери опозиционих странака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пааа...

29.03.2024 08:11

...ово на сцени се зове самозадовољавање. Неће нико да ти помогне у подизању, па мораш сам баш све сам да завршиш. Само неће ништа изаћи све и да вриштиш од "оргазма".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смогy

29.03.2024 08:11

Код нас у РСу је све лажно,од лажног високог представника до лажног председника РСа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

29.03.2024 08:28

Ово ме подсјећа на оног са брчићима🙃

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

29.03.2024 08:30

Јад и цемер од скупстине,ко изадје задњи нека угаси свијетло!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

29.03.2024 08:41

Обични патолошки лажов је то све режирао,колико су само закључака раније донијели на његов захтјев и никад нису спровели а могли су,а сад ће као овај који је неспроводив провести.Нема од тога ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возућа

29.03.2024 08:52

Године лажи и преваре долазе до кулминације лудила, цјена ће као и увијек бити висока ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјука

29.03.2024 08:55

Оно синоћ ми је личиоло на филм ,, Хитлер последњи дани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економ

29.03.2024 09:15

Ја сам мислио да је Позористе у куци , Бела ладја као и Луд, збуњен, нормалан најбоље серије у насој нам бивој Југи али ова скупстина РС-а је то све надмасила. Морам од сад да то редовно пратим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

До

29.03.2024 09:22

ТО СМИТУУУУ ХАПСИ СМЕТА ЛОПОВИМА ЗАКОН БАР ЦЕ ИЗБОРИ БИТИ КАКО ТРЕБАЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеко

29.03.2024 09:26

Све ми ово сто ради владајуца коалиције је нелогицно, ако не признајете одлуке овог или оног високог представника онда те исте нетреба ни да разматрате. Засто тразити повлацење одлука ако смита не признајете....кад неког не признајете онда све његове одлуке не вазе било доносење одлука или пак повлацење истих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

29.03.2024 09:31

Методом узалудних покусаја, Додик и његових 40 разбојника, састављају спискове зеља и поздрава, а од тога неце бити ниста. Свеједно, дезурне „патриоте и родољуби“ громогласно поздрављају одлуке савета мјесне заједнице зване РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио Дјапа

29.03.2024 09:37

Браво за власт Републике Српске Смит је Нацист Бандитн

ОДГОВОРИТЕ
Name

Момо

29.03.2024 09:38

Синоћ Додик као задњи говорник-предлагач рече да су велике паре дали некој агенцији за лобирање у УСА, али да је лобирање пропало јер је та агенција добивала пријетње од других клијената који хоће да због РС прекину сарадњу с њима. Не рече јесу ли добили паре назад јер ево сад видимо какви су резултати лобирања у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виола

29.03.2024 09:51

Што је ближи крај аутократама, закони су им све луђи. Страдаће народ, али и заслужио је јер су му ови лопови били добри.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицо

29.03.2024 10:00

Не дај се Предсједнице Србија до Токија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

29.03.2024 10:35

Ма треба тебе укинути. Да овај народ мало прегледа. Не зна се ко је гори ви овдје или они у Федерацији. Све вас треба растјерати из фотеља које сте запосели годинама. Мислите да нико не зна владати као ви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахаха

29.03.2024 10:36

Па засто вас Смидт толико муци кад га непризнате хахахаха и засто Додик писе Смидту да се састане са њим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пуки 18

29.03.2024 12:42

Одкуд ти то да нас мучи. Видиш да смо га синоћ одјавили. То што су твоји цијелу историју били поданици и слуге странцима, шта да ти радим. Није ти лако.

Name

јааа

29.03.2024 10:53

То што они траже само би им у земљи недођији успјело,човјек изгубљен и у времену и простору јбт,баш је стјеран у ћошак,да ствар буде гора ни они око њега нису ништ бољи.

ОДГОВОРИТЕ