Огласиле се судије: Нема законитог смањења плате

Изјава предсједника Републике Српске да су “судије дио једне од највећих генерисаних корупција (…), да ниста не раде, да им треба смањити плату”, само подстиче и додатно урушава интегритет носилаца правосудних функција и повјерење јавности у њихов рад, сматрају судије.

Република Српска 27.03.2024 | 17:35
Огласиле се судије: Нема законитог смањења плате

Удружење судија Републике Српске реаговало је на најављено смањење плата судија и јавних тужилаца у Републици Српској, указујући да је одредбом члана 127 Устава Републике Српске прописано да плата и друге накнаде судија не могу бити умањени за вријеме вршења судијске функције, осим као посљедица дисциплинског поступка у складу са законом.

– Изјава предсједника Републике Српске да су “судије дио једне од највећих генерисаних корупција, част поштеним људима, да ниста не раде, да им треба смањити плату”, само подстиче и додатно урушава интегритет носилаца правосудних функција и повјерење јавности у њихов рад, а знајући да судије обављају најтежи и најодговорнији посао, истиче се у саопштењу Удружења судија РС.

Такође, судије тврде да су изјаве о смањењу плата популистичке и да представљају додворавање административним радмицима који своја права могу остваривати у оквиру своје бранше намјештеника, а не упоређивањем са положајем судија.

– Удружење судија најоштрије одбија овакве позиве појединих политичара и носилаца функција извршне власти, те их позива да поштују Устав и закон, јер свако умањење стечених права (плате), било би противно Уставу Републике Српске, као највишем правном акту, наводи се у саопштењу.

Судије подсјећају да уставно уређење сваке државе почива на три стуба власти – законодавој, извршној и судској.

– Покушаји урушавања, омаловажавања било ког стуба власти у коначници доводи до урушавања уставног поретка. Обзиром на наведено, истичемо неопходност поштовања и међусобног уважавања представника свих нивоа власти, наглашава се у саопштењу Удружења судија РС.

Удружење судија Републике Српске подржава захтјеве радника за повећање плата, али у оквиру права државних службеника и осталих запослених у министарствима, другим републичким органима управе и запослених у стручним службама Владе Републике Српске. Додају да су њихове плате регулисане су Законом о платама и накнадама судија и јавних тужилаца у Републици Српској, а плате административних радника Законом о Платама запослених у органима управе Републике Српске.

– Напомињемо да је накнада за топли оброк урачуната у основну мјесечну плату као и код административних радника, али ово право судије остварују тек од 2022.године, након што је одлуком Уставног суда Босме и Херцеговине утврдена дискриминација судија Републике Српске у односу на судије у Федерацији БиХ, истиче се у саопштењу и додаје да до доношења овог закона, за разлику од запослених у правосуђу, судије нису уопште имале право на топли оброк.

На исти начин, тужбама, судије су оствариле и право на регрес који остварују посљедњих пар година.

– Такође, осим плате у којој је садржан топли оброк, судије по Закону о платама немају ни једно друго право по основу накнада (право на превоз, одвојен живот, накнаду за случај смрти члана породичног домаћинства, јубиларну награду), а такође су имали и право на само једну отпремнину до 2022. године, за разлику од запослених у правосуђу који су имали право на три отпремнине, која права запослени у правосуђу остварују на основу закона којим су њихове плате регулисане и Посебног колективног уговора за запослене у институцијама правосуђа, објашњавају из Удружења судија РС.

До повећања плата судија и тужилаца дошло је у складу са чланом 6. Закона оплатама и накнадама судија и јавних тужилаца, јер је дошло до повећања просјечне мјесечне бруто плате у Републици Српској, а то је једино повећање плата судија од 2000. године.

Додик: Судије не раде ништа!

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је одговарајући на питање да ли ће се он и премијер Радован Вишковић одазвати на позив административних радника у правосуђу који штрајкују већ мјесец дана, недавно рекао да свим судијама и тужиоцима у Српској треба да се смање плате, “јер не раде ништа”.

– Мијењаћемо закон да изједначимо. Заиста није фер да радници који раде помоћне послове имају понижавајући статус. Општа перцепција и утисак је да је највећа корупција у правосуђу – рекао је Додик.

За Додика је “једино правично рјешење задржати буџетски оквир за плате, а смањити плате судијама, а повећати особљу које тамо ради”.

– И то ће се десити, то је мој приједлог. Смањити им плате 20 одсто, а повећати осталим радницима, казао је Додик.

(Истинито)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Валтер

27.03.2024 18:03

То је потпуно тацно да не раде ниста.А да раде, давно би ти Рудоња Бакинацки био у затвору

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нажалост

27.03.2024 18:05

са Републиком Српском је готова прича. Сада личи на послијератно предузеће које нема посла, нема плата, нема ни радника а ускоро ће стечај да је докусури. А имали смо све, неки елан послије рата, вјеру у боље сутра, љубав према земљи због које су многи живот или дијелове тијела дали. И онда је већина све продала за 50 КМ и пишљиво радно мјесто у јавним предузећима. Само да знате, сад је прекасно за кајање. Лаку ноћ Републико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

27.03.2024 18:07

И треба тако да вам каже. Из страха од истога, ослободили сте и онако мали број функционера против којих је подигнута оптужница (гле' чуда). Откуд вам право да се поредите са федералним судијама, који су, иако недовољно, осудили бар неке своје функционере. Поздрав!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

27.03.2024 18:12

Цуј њима урусава интегритет, као они то имају. Они су највеце зло и све негативне девијацје су узрок њиховг коруптивног нерада. А то сто Баја казе то је у договору са њима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зак

27.03.2024 18:33

Додик је у праву, тузиластво и судије најгори дио друства !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Домаци странц

27.03.2024 18:35

Засто не подигнете (судије) заједницку тузбу за клевету? Пресудите га , када не буде на функцију другог прдоње, без имунитета нека одлези по закону који је потписао. Немате храбрости, исиљавате се.на обицном народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

27.03.2024 18:57

Мало судијама плата нето 4000-8000 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Били

27.03.2024 20:07

Стварали смо Рс и радовали се томе и бољем сутра на залост никад гори зивот него сада залицемо за братством и јединством док смо зиви и оним зивотом прије овог јада у којем влада мито и корупцијq.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејвид

27.03.2024 20:26

Што се тиче судија Додик је управу. Запослени у правосуђу Републике Српске не раде ништа. У сред радног времена проводе вријеме на инстаграма и Фејсбуку. Један предмет се "вуче" по судовима 4 године. Имају енормно високе плате,раде прву смјену и викенд слободан. И опет нису задовољни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На жалост

27.03.2024 20:55

И не раде ништа апсолутно гдје постоје докази њима то не значи апсолутно ништа само штеле и ургенције е то!!!Је суштина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ссс

27.03.2024 21:20

Стидите се свог саопстења смрадови корумпирани. Имате плате од 4 до 10 хиљада и мало вам је, лопови…да сам на Додиковом мјесту сутра бих покренуо промјену Устава и ријешио вас и ваше плате. Није Устав свето писмо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мргуд

27.03.2024 22:31

Поxпуна подрска преседнику Додигу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.03.2024 22:46

Подрŝка!

Name

МеНАГЕР

28.03.2024 00:08

Ево оцигледан нацин на који Додик мозе да поправи свој вец добро урусени рејтинг (а не препуцавањима са Смитом Марфијем Американцима и цијелим свијетом)

Name

Директ

28.03.2024 00:43

За шта подршка Додику? Зà урушавање правног система?

Name

Ко је писао ово

28.03.2024 07:29

Плате запослених у правосуђу, одређене су Законом о платама запослених у правосуђу, а не Законом о запосленим у органима управе! Очекивало би се од судија бар толико да знају! С друге стране, зашто прећуткују чињеницу, да судије имају накнаду за минули рад 0,5%, а администрација 0,3 %, ако ово није дискрининација, шта је онда! Како судије, по тужбама судија, доносе пресуде о исплкати накнаде за превоз, а сами изјављују да законски немају право на то! Срам вас било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

28.03.2024 11:03

Тацно све. Јако ме изненадило ово саопстење и безобразлук удрузења судија. Пола их не ради како треба, уваљују предмете административним радницима а о корупцији да не говоримо. Стока

Name

Реалан

28.03.2024 09:16

А што се судије не побуне за обичан народ који ради малте не за џаба овим лоповима које на сваком кораку штите послодавце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лукаааа

28.03.2024 17:23

Па ста сте оцекивали..сутите. радите како вам тракториста казе..и сад после 20година.и треба да вас qебе у здрав мозак..кад сте дозволили трактористи из бакинаца.да вас хандри..

ОДГОВОРИТЕ