Oglasile se sudije: Nema zakonitog smanjenja plate

Izjava predsjednika Republike Srpske da su “sudije dio jedne od najvećih generisanih korupcija (…), da nista ne rade, da im treba smanjiti platu”, samo podstiče i dodatno urušava integritet nosilaca pravosudnih funkcija i povjerenje javnosti u njihov rad, smatraju sudije.

Republika Srpska 27.03.2024 | 17:35
Oglasile se sudije: Nema zakonitog smanjenja plate

Udruženje sudija Republike Srpske reagovalo je na najavljeno smanjenje plata sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj, ukazujući da je odredbom člana 127 Ustava Republike Srpske propisano da plata i druge naknade sudija ne mogu biti umanjeni za vrijeme vršenja sudijske funkcije, osim kao posljedica disciplinskog postupka u skladu sa zakonom.

– Izjava predsjednika Republike Srpske da su “sudije dio jedne od najvećih generisanih korupcija, čast poštenim ljudima, da nista ne rade, da im treba smanjiti platu”, samo podstiče i dodatno urušava integritet nosilaca pravosudnih funkcija i povjerenje javnosti u njihov rad, a znajući da sudije obavljaju najteži i najodgovorniji posao, ističe se u saopštenju Udruženja sudija RS.

Takođe, sudije tvrde da su izjave o smanjenju plata populističke i da predstavljaju dodvoravanje administrativnim radmicima koji svoja prava mogu ostvarivati u okviru svoje branše namještenika, a ne upoređivanjem sa položajem sudija.

– Udruženje sudija najoštrije odbija ovakve pozive pojedinih političara i nosilaca funkcija izvršne vlasti, te ih poziva da poštuju Ustav i zakon, jer svako umanjenje stečenih prava (plate), bilo bi protivno Ustavu Republike Srpske, kao najvišem pravnom aktu, navodi se u saopštenju.

Sudije podsjećaju da ustavno uređenje svake države počiva na tri stuba vlasti – zakonodavoj, izvršnoj i sudskoj.

– Pokušaji urušavanja, omalovažavanja bilo kog stuba vlasti u konačnici dovodi do urušavanja ustavnog poretka. Obzirom na navedeno, ističemo neophodnost poštovanja i međusobnog uvažavanja predstavnika svih nivoa vlasti, naglašava se u saopštenju Udruženja sudija RS.

Udruženje sudija Republike Srpske podržava zahtjeve radnika za povećanje plata, ali u okviru prava državnih službenika i ostalih zaposlenih u ministarstvima, drugim republičkim organima uprave i zaposlenih u stručnim službama Vlade Republike Srpske. Dodaju da su njihove plate regulisane su Zakonom o platama i naknadama sudija i javnih tužilaca u Republici Srpskoj, a plate administrativnih radnika Zakonom o Platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske.

– Napominjemo da je naknada za topli obrok uračunata u osnovnu mjesečnu platu kao i kod administrativnih radnika, ali ovo pravo sudije ostvaruju tek od 2022.godine, nakon što je odlukom Ustavnog suda Bosme i Hercegovine utvrdena diskriminacija sudija Republike Srpske u odnosu na sudije u Federaciji BiH, ističe se u saopštenju i dodaje da do donošenja ovog zakona, za razliku od zaposlenih u pravosuđu, sudije nisu uopšte imale pravo na topli obrok.

Na isti način, tužbama, sudije su ostvarile i pravo na regres koji ostvaruju posljednjih par godina.

– Takođe, osim plate u kojoj je sadržan topli obrok, sudije po Zakonu o platama nemaju ni jedno drugo pravo po osnovu naknada (pravo na prevoz, odvojen život, naknadu za slučaj smrti člana porodičnog domaćinstva, jubilarnu nagradu), a takođe su imali i pravo na samo jednu otpremninu do 2022. godine, za razliku od zaposlenih u pravosuđu koji su imali pravo na tri otpremnine, koja prava zaposleni u pravosuđu ostvaruju na osnovu zakona kojim su njihove plate regulisane i Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u institucijama pravosuđa, objašnjavaju iz Udruženja sudija RS.

Do povećanja plata sudija i tužilaca došlo je u skladu sa članom 6. Zakona oplatama i naknadama sudija i javnih tužilaca, jer je došlo do povećanja prosječne mjesečne bruto plate u Republici Srpskoj, a to je jedino povećanje plata sudija od 2000. godine.

Dodik: Sudije ne rade ništa!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je odgovarajući na pitanje da li će se on i premijer Radovan Višković odazvati na poziv administrativnih radnika u pravosuđu koji štrajkuju već mjesec dana, nedavno rekao da svim sudijama i tužiocima u Srpskoj treba da se smanje plate, “jer ne rade ništa”.

– Mijenjaćemo zakon da izjednačimo. Zaista nije fer da radnici koji rade pomoćne poslove imaju ponižavajući status. Opšta percepcija i utisak je da je najveća korupcija u pravosuđu – rekao je Dodik.

Za Dodika je “jedino pravično rješenje zadržati budžetski okvir za plate, a smanjiti plate sudijama, a povećati osoblju koje tamo radi”.

– I to će se desiti, to je moj prijedlog. Smanjiti im plate 20 odsto, a povećati ostalim radnicima, kazao je Dodik.

(Istinito)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Valter

27.03.2024 18:03

To je potpuno tacno da ne rade nista.A da rade, davno bi ti Rudonja Bakinacki bio u zatvoru

ODGOVORITE
Name

Nažalost

27.03.2024 18:05

sa Republikom Srpskom je gotova priča. Sada liči na poslijeratno preduzeće koje nema posla, nema plata, nema ni radnika a uskoro će stečaj da je dokusuri. A imali smo sve, neki elan poslije rata, vjeru u bolje sutra, ljubav prema zemlji zbog koje su mnogi život ili dijelove tijela dali. I onda je većina sve prodala za 50 KM i pišljivo radno mjesto u javnim preduzećima. Samo da znate, sad je prekasno za kajanje. Laku noć Republiko.

ODGOVORITE
Name

Pedja

27.03.2024 18:07

I treba tako da vam kaže. Iz straha od istoga, oslobodili ste i onako mali broj funkcionera protiv kojih je podignuta optužnica (gle' čuda). Otkud vam pravo da se poredite sa federalnim sudijama, koji su, iako nedovoljno, osudili bar neke svoje funkcionere. Pozdrav!!!

ODGOVORITE
Name

Pero

27.03.2024 18:12

Cuj njima urusava integritet, kao oni to imaju. Oni su najvece zlo i sve negativne devijacje su uzrok njihovg koruptivnog nerada. A to sto Baja kaze to je u dogovoru sa njima

ODGOVORITE
Name

Zak

27.03.2024 18:33

Dodik je u pravu, tuzilastvo i sudije najgori dio drustva !

ODGOVORITE
Name

Domaci stranc

27.03.2024 18:35

Zasto ne podignete (sudije) zajednicku tuzbu za klevetu? Presudite ga , kada ne bude na funkciju drugog prdonje, bez imuniteta neka odlezi po zakonu koji je potpisao. Nemate hrabrosti, isiljavate se.na obicnom narodu.

ODGOVORITE
Name

Sasa

27.03.2024 18:57

Malo sudijama plata neto 4000-8000 KM.

ODGOVORITE
Name

Bili

27.03.2024 20:07

Stvarali smo Rs i radovali se tome i boljem sutra na zalost nikad gori zivot nego sada zalicemo za bratstvom i jedinstvom dok smo zivi i onim zivotom prije ovog jada u kojem vlada mito i korupcijq.

ODGOVORITE
Name

Dejvid

27.03.2024 20:26

Što se tiče sudija Dodik je upravu. Zaposleni u pravosuđu Republike Srpske ne rade ništa. U sred radnog vremena provode vrijeme na instagrama i Fejsbuku. Jedan predmet se "vuče" po sudovima 4 godine. Imaju enormno visoke plate,rade prvu smjenu i vikend slobodan. I opet nisu zadovoljni.

ODGOVORITE
Name

На жалост

27.03.2024 20:55

И не раде ништа апсолутно гдје постоје докази њима то не значи апсолутно ништа само штеле и ургенције е то!!!Је суштина

ODGOVORITE
Name

Sss

27.03.2024 21:20

Stidite se svog saopstenja smradovi korumpirani. Imate plate od 4 do 10 hiljada i malo vam je, lopovi…da sam na Dodikovom mjestu sutra bih pokrenuo promjenu Ustava i riješio vas i vaše plate. Nije Ustav sveto pismo.

ODGOVORITE
Name

Mrgud

27.03.2024 22:31

Poxpuna podrska presedniku Dodigu

ODGOVORITE
Name

Re

27.03.2024 22:46

Podrŝka!

Name

MeNAGER

28.03.2024 00:08

Evo ocigledan nacin na koji Dodik moze da popravi svoj vec dobro uruseni rejting (a ne prepucavanjima sa Smitom Marfijem Amerikancima i cijelim svijetom)

Name

Direkt

28.03.2024 00:43

Za šta podrška Dodiku? Zà urušavanje pravnog sistema?

Name

Ko je pisao ovo

28.03.2024 07:29

Plate zaposlenih u pravosuđu, određene su Zakonom o platama zaposlenih u pravosuđu, a ne Zakonom o zaposlenim u organima uprave! Očekivalo bi se od sudija bar toliko da znaju! S druge strane, zašto prećutkuju činjenicu, da sudije imaju naknadu za minuli rad 0,5%, a administracija 0,3 %, ako ovo nije diskrininacija, šta je onda! Kako sudije, po tužbama sudija, donose presude o isplkati naknade za prevoz, a sami izjavljuju da zakonski nemaju pravo na to! Sram vas bilo!

ODGOVORITE
Name

X

28.03.2024 11:03

Tacno sve. Jako me iznenadilo ovo saopstenje i bezobrazluk udruzenja sudija. Pola ih ne radi kako treba, uvaljuju predmete administrativnim radnicima a o korupciji da ne govorimo. Stoka

Name

Realan

28.03.2024 09:16

A što se sudije ne pobune za običan narod koji radi malte ne za džaba ovim lopovima koje na svakom koraku štite poslodavce.

ODGOVORITE
Name

Banja lukaaaa

28.03.2024 17:23

Pa sta ste ocekivali..sutite. radite kako vam traktorista kaze..i sad posle 20godina.i treba da vas qebe u zdrav mozak..kad ste dozvolili traktoristi iz bakinaca.da vas handri..

ODGOVORITE