Потребан је правилник о биосигурносним мјерама

“Правилник о биосигурносним мјерама за заштиту од вируса афричке куге свиња нам је потребан јер је само у Семберији еутаназирано више од 41.000 свиња, од око 50.000 колико их је било у Српској. Међутим, тим правилником су преоптерећена мала и средња газдинства којих је у Семберији скоро 90 одсто, рекли су гости у Јутарњем програму БН телевизије.

Република Српска 25.03.2024 | 13:26
Потребан је правилник о биосигурносним мјерама

Правилник о биосигурносним мјерама за заштиту од вируса афричке куге свиња не прати наше услове на терену јер су од 825 домаћинстава у којима је извршена еутаназија свиња више од 80 одсто мала и средња, некомерцијална газдинства. Они нису у стању да испуне све услове из поменутог правилника, каже струка.

“У некомерцијалним газдинствима мора да постоји ограда око комплетног имања. Објекат за узгој свиња мора оградом да буде одвојен од дворишта у којем се налази кућа. Уколико постоји испуст за свиње мора да буде ограђен са свих страна. 

Ако се свиње пуштају мимо обора, мора да постоји двострука ограда, од које једна мора да буде висока 120 цм, а друга минимално 80 цм са размаком од 30-50 цм”, објашњава ветеринарски инспектор Милош Радичић.

Правилник није проблем, он мора да постоји, али мора да буде усклађен са нашим условима на терену”, сматра Сретен Вучковић из Одјељења за пољопривреду ГУ Бијељина.

“Не треба нам правилник који значајан број малих и средњих произвођача неће моћи да испуни па онда улазимо у сиву зону, зону шверца. Тако ће бич опет да “пуца” по најтањем односно по малим произвођачима, а ми и даље немамо одговорност појединаца и сазнање како је вирус дошао на ово подручје.”

Страх од повратка вируса на фарме и даље је велики међу произвођачима.

“Искуство из окружења, прије свега Румуније и Бугарске, показује нам да се вирус враћа сваке године и да је највећи пик у љетним мјесецима. Зато ми можемо да очекујемо да ће вирус опет да букне у јуну, јулу и августу”, каже Радичић.

Пред нама је период у којем узгајивачи свиња треба да обнове своју производњу али неких од њих размишљају да одустану, каже даље Вучковић, истичући да се не смију фаворизовати велики произвођачи. Додаје да штета од афричке куге није у потпуности исплаћена.

Он наводи да је у процедуру Скупштине Града Бијељина упућена Одлуку о програму коришћења средстава којом ће значајна финансијска средства бити издвојена за обнову свињског сточног фонда.

“За ту намјену ћемо одвојити између 300.000 и 400.000 КМ. Та средства ће бити намјењена малим пољопривредним произвођачима којима је еутаназирано између једне и пет крмача, док ће Министарство пољопривреде субвенционисати оне којима је еутаназирано више од пет крмача”, објашњава Вучковић.

Ниједна локална заједница у окружењу, а вјероватно ни у Српској, нису дјеловале у том правцу али је наша жеља да све произвођаче третирамо на исти начин и да нико не буде занемарен, закључио је Вучковић.

(БН) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зденко

25.03.2024 17:53

Све је лаз ко и непостојеца пандемија а у склопу агенде 2030 цији број виси изнад центра града а лого је на тлу...

ОДГОВОРИТЕ