Шефица шведске дипломатије: Пред БиХ су реформе

"Када смо додијели кандидатски статус БиХ у децембру 2022. и сада Евопски савјет одлучило да се отворе преговори о чланству, наравно да тиме говоримо да ви можете бити чланица. Али многе су реформе пред вама. По различитим критеријама мораћемо пратити планове кроз Делегацију ЕУ."

Босна и Херцеговина 25.03.2024 | 11:35
Шефица шведске дипломатије: Пред БиХ су реформе

Министарка европских послова Шведске Џесика Росвал у званичној је посјети Босни и Херцеговини, састала се са Елмедином Конаковићем, министром спољних послова БиХ.

Росвал је навела како је посјета, иако раније договорена, дошла у правом тренутку, те је честитала БиХ на отварању преговора за чланство у ЕУ.

"Показали сте опредијељност за свој европски пут кроз неколико нових закона. Искористили сте овај тренутак. Сврха моје посјете је да пошаљем поруку с марљивим, напорним и добрим радом. Што конкретније резултате покажете и што више напора уложите у реформе, то ће бити лакше одржати моментум који подржава проширење", казала је Росвал и додала:

"То је посебно значајно када говоримо о темељним питањима демократије и владавине права. Шведска је земља која подржава БиХ на европском путу и политички и финансијаски смо највећи билатерални донатор."

Поручила је да темпо напредовања БиХ ка ЕУ зависи само од БиХ.

"Понављам оно што је рекла Урсула фон дер Лајен која је била у јануару, у рукама БиХ је да прихвати пут који сте прихватили и не дајте да вас ишта скрене с пута. Ваше мјесто је у европској породици", навела је.

На питање да ли је могуће да БиХ постане чланица ЕУ с обзиром на снажно присуство међународног фактора – страних судија, ОХР и страних трупа ЕУФОР, Росвал је одговорила:

"Да наравно. Када смо додијели кандидатски статус БиХ у децембру 2022. и сада Евопски савјет одлучило да се отворе преговори о чланству, наравно да тиме говоримо да ви можете бити чланица. Али многе су реформе пред вама. По различитим критеријама мораћемо пратити планове кроз Делегацију ЕУ."

Елмедин Конаковић, министар спољних послова БиХ је истакао да је будућност БиХ у Европској унији и да је то била једна од тема са колегицом из Шведске.

(БН) Фото: Н1

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Бавите се својим

25.03.2024 12:07

Дрзавама и стању у њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

25.03.2024 13:15

Ова да нам паметују. Дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.03.2024 16:05

А ко си ти да о њој тако мислис,знаш ли уопсте ко је она и на ком је положају а ти ђеси ти .

Name

Пд

25.03.2024 17:57

Да, сви су луди само си ти паметан.

Name

Ја сам у

25.03.2024 19:27

Својој дрзави, отаџбини на своме вјековном прагу, она је сотонски уљез непозељан.

Name

Њен полозај

25.03.2024 19:28

Као ни она никога не занима, нека ради са Сведском ста јој воља одавде једно велико МРС!