Šefica švedske diplomatije: Pred BiH su reforme

"Kada smo dodijeli kandidatski status BiH u decembru 2022. i sada Evopski savjet odlučilo da se otvore pregovori o članstvu, naravno da time govorimo da vi možete biti članica. Ali mnoge su reforme pred vama. Po različitim kriterijama moraćemo pratiti planove kroz Delegaciju EU."

Bosna i Hercegovina 25.03.2024 | 11:35
Šefica švedske diplomatije: Pred BiH su reforme

Ministarka evropskih poslova Švedske Džesika Rosval u zvaničnoj je posjeti Bosni i Hercegovini, sastala se sa Elmedinom Konakovićem, ministrom spoljnih poslova BiH.

Rosval je navela kako je posjeta, iako ranije dogovorena, došla u pravom trenutku, te je čestitala BiH na otvaranju pregovora za članstvo u EU.

"Pokazali ste opredijeljnost za svoj evropski put kroz nekoliko novih zakona. Iskoristili ste ovaj trenutak. Svrha moje posjete je da pošaljem poruku s marljivim, napornim i dobrim radom. Što konkretnije rezultate pokažete i što više napora uložite u reforme, to će biti lakše održati momentum koji podržava proširenje", kazala je Rosval i dodala:

"To je posebno značajno kada govorimo o temeljnim pitanjima demokratije i vladavine prava. Švedska je zemlja koja podržava BiH na evropskom putu i politički i finansijaski smo najveći bilateralni donator."

Poručila je da tempo napredovanja BiH ka EU zavisi samo od BiH.

"Ponavljam ono što je rekla Ursula fon der Lajen koja je bila u januaru, u rukama BiH je da prihvati put koji ste prihvatili i ne dajte da vas išta skrene s puta. Vaše mjesto je u evropskoj porodici", navela je.

Na pitanje da li je moguće da BiH postane članica EU s obzirom na snažno prisustvo međunarodnog faktora – stranih sudija, OHR i stranih trupa EUFOR, Rosval je odgovorila:

"Da naravno. Kada smo dodijeli kandidatski status BiH u decembru 2022. i sada Evopski savjet odlučilo da se otvore pregovori o članstvu, naravno da time govorimo da vi možete biti članica. Ali mnoge su reforme pred vama. Po različitim kriterijama moraćemo pratiti planove kroz Delegaciju EU."

Elmedin Konaković, ministar spoljnih poslova BiH je istakao da je budućnost BiH u Evropskoj uniji i da je to bila jedna od tema sa kolegicom iz Švedske.

(BN) Foto: N1

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Bavite se svojim

25.03.2024 12:07

Drzavama i stanju u njima.

ODGOVORITE
Name

+

25.03.2024 13:15

Ova da nam pametuju. Dno dna.

ODGOVORITE
Name

Re

25.03.2024 16:05

A ko si ti da o njoj tako mislis,znaš li uopste ko je ona i na kom je položaju a ti đesi ti .

Name

Pd

25.03.2024 17:57

Da, svi su ludi samo si ti pametan.

Name

Ja sam u

25.03.2024 19:27

Svojoj drzavi, otadžbini na svome vjekovnom pragu, ona je sotonski uljez nepozeljan.

Name

Njen polozaj

25.03.2024 19:28

Kao ni ona nikoga ne zanima, neka radi sa Svedskom sta joj volja odavde jedno veliko MRS!