У Српској је преко 700 в.д. директора - Криминални начин управљања и метод за уцјену

Вршиоци дужности директора у јавним предузећима остају годинама, иако је то у пракси замишљено као прелазно рјешење. Ово питање није законом регулисано, што оставља доста простора за разне малверзације и доводи до тога да и народни посланици обављају дупле јавне функције.

Република Српска 23.03.2024 | 18:19
У Српској је преко 700 в.д. директора - Криминални начин управљања и метод за уцјену

Заробити човјека чекањем, то је најсигурнији начин владања њим, рекао је својевремено Иво Андрић.

То се у Републици Српској сваким даном већ скоро деценију потврђује јер су баш наши ВД директори или вршиоци дужности директора бројних јавних предузећа у фази чекања чак и по неколико година.

Тиме се крши закон јер статус ВД директора треба да траје најкраће 3, а најдуже 9 мјесеци.

Многи кажу да функције в.д. директора служе и као један вид уцјене, јер Влада у сваком тренутку може смијенити сваког в.д. директора без неког додатног образложења, а не ради то.

Правни стручњак Милан Благојевић објашњава како то у пракси изгледа.

„Кад га поставите на само два или  три мјесеца вршења дужности директора неке јавне установе тиме му шаљете поруку кад истекне три мјесеца ако се не понашаш како ја желим или урадиш шта ја хоћу нећеш бити поново изабран и тиме се ти људи претварају у корисне извршиоце потреба моћних појединаца“, каже Милан Благојевић, правни стручњак.

И баш тамо гдје се доносе закони, највише се и крше закони јер у скупштинским клупама сједе посланици који су истовремено у мандату в.д. директора. Тако је Дражен Врховац, од јануара 2020. године в.д. директора Инвестиционо-развојне банке РС.

Максим Скоко је прије годину дана постављен за в.д. директора Рудника и термоелектране Гацко, а Дарко Бањац је на истој позицији у “Бањи Мљечаници” од маја 2020. године.

Апсолутни рекордер у мандату в.д. директора је Дејан Кустурић, који је именован на ту позицију у Фонду здравственог осигурања Републике Српске од 2016. године, а ту је и Милан Дакић, који је од децембра 2022. године у “Путевима РС”.

„То је усуђујем се рећи баш и својеврсни криминал и криминални начин управљања људима којим се заробљавају не само ти појединци него и комплетна држава и друштво“, сматра Благојевић.

А да је ВД бити лако, ВД би био свако. Зато ту привилегију у Републици Српској има више од 700 разних вд директора од локалних до републичких институција и јавних предузећа који долазе из различитих политичких партија.

Још већи проблем је то да већина њих за те позиције не испуњава чак ни најосновније услове, тачније немају потребну школску квалификацију за тако нешто. Тако на примјер имамо ситуацију да су пољопривредни инжињери директори стратешких система у Електропирвреди или да електроинжињери воде ветеринарске заводе. 

„У великој мјери уптина је и сама законитост како правних тако и пословних и персоналних одлука  и аката вршиоца дужности након истека дозвољеног законом предвиђеног периода“, истиче Миле Дмичић, професор уставног права.

Јавна предузећа предњаче у вд мандатима. Шуме, Путеви, Жељезнице Српске, Електропривреда, Аеродроми, сви они који би због грађана требало да послују по закону раде управо супротно.

И ником ништа, сви се праве као да се то не дешава, свако своју корист узима, а опет су грађани на губитку, сматра опозиција.

„Ова власт поставља директоре од данас до сутра. Замислите како директори функционишу када ујутру иду на посао, а послије подне не знају да ли ће остати ту.

То је намјеран политички притисак на руководиоце поготово из стратешких предузећа гдје под притиском политичких партија директор условљен да мора да слуша свог политичког лидера а не да ради оно што је порписано актима РС“, истиче Славиша Марковић, посланик ПДП-а у НС РС.

А рјешење овог проблема итекако постоји. А то је Омбудсман за људска права који у свако доба има право по закону да покрене судски поступак тамо гдје сматра да се крши закон.

Ипак, судских поступака и жалби, бар што се тиче вд директора није било, али је током 2022. године разматрано 104 жалби друге врсте и упућено је 50 препорука, саопштено је за БН из Институције Омбудсмана за људска права БиХ.

(БН)

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Саша

23.03.2024 18:38

Ако је по закону то неуставно где су оптужбе закон је за све исти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

23.03.2024 21:16

Ко треба да поднесе тужбу. Ил се чека да се поднесе сама. Значи многи Не раде свој посао. Организовани криминал на вишем нивоу. Ко ће нас пустит у еу. 500г добро је неко рекао.

Name

РУСИЈА

24.03.2024 00:43

Закон бира додик. Дрзава у кредиту није дрзава то је банкрот. А додик је толико кредита узео да дневно немозе бити милион И 100 година

Name

Дуја

24.03.2024 02:01

А већина их са приватним факултетима гдје се диплома добије као на пијаци. Дипломци су једва ранг основне школе.

Name

РУСИЈА

24.03.2024 03:26

НАРОДЕ НАРОДЕ НАРОДЕ ВАС СЕ ПИТА 14

Name

Уб

24.03.2024 06:56

Склоните се,лопови и криминалци,мрзи вас народ

Name

Осматрач

24.03.2024 09:10

Једно лице је власник Репиублике Српске и свих њених тзв институција,скупштине,владе,полиције,тужилаштва,судова,цркве,школа,библиотека,музеја,спортских клубова.А зашто је то тако одговор би требало тражити у карактеру особа који егзистирају на овом простору.

Name

Осматрач

24.03.2024 09:59

У будућности ће се изучавати појава заробљавања институција од стране једног лица у 21 вијеку на тлу Европе

Name

ре

24.03.2024 10:20

И то 90% њих са купљеним дипломама, уцењени, држе их на танком леду, сваки дан могу добити отказ. Никад незнају кад ће омркнути а не осванути на функцији. Тако функицонише диктаторски систем, до савршенства су га разрадили за 26г.

Name

24.03.2024 11:09

Е мој народе ! Србенде це нам доци главе, Брине мо се за Србију Русију а насе нас србенде пљацкају на модеран и сувремен нацин, "ВРСИЛАЦ ДУЗНОСТИ ДИРЕКТОРА" Патентирајте то,,,,, позицијо или политицка секто

Name

Шуме и Поште Српске

23.03.2024 18:48

Смјенили директоре и сада поставили в.д! Црвени дали коалиционим партнерима да постављају своје кадрове по дубини и ширини! Што наш народ каже до чистачице! И то све пред изборе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попај!

23.03.2024 19:13

Да,...одавно је позната чињеница да сваки онај-она који буде именован за директора јавног предузећа има обавезу да за потребе владајуће странке, СНСД-А, обезбиједи 10000КМ, да десет хиљада Конвертибилних Марака! Чињеница који никад нити један од њих то неће и не смије потврдити, у противном лети с позиције, а сви се надају "трајном постављању"..!!! Чињеница коју налогодавци никада нећемо потврдити....и исмијавати ће се и демантовали.....јер тај задатак налажу они који их именују! Процес је "заштићен " јер први до ,,вожда,,морају обезбиједити финансирање канцеларија и страначке машинерије и снаге за плаћање потребних им трошкова!.....Бог је велики!,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

23.03.2024 19:26

Лопови идиоти и битанге се сад сјетили како је то против законито. Све на голи оток смјестити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

##

23.03.2024 19:55

Република Српска не може бити примјер никоме и низашта добро.милорад додик је узурпирао и урушио РС у сваком сегменту и нс цијелој РС.12

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре##

24.03.2024 00:01

Није само рудоња дотукао РС него и србски народ му је помогао,није.могао сам никако,мало о отцепљењу мало по муслиманима.и хрватима и ето гласова,србси народ је превиеw националан зато је како је у РС највеxа беда европе,и даље подрзавају рудоњу а цели свет дигао руке од њега и онакви као Јоја сто се види у коментарима ,нека необразована особа ñије даље од села помакео ,а таквих је много,само национализам и ето гласова,залосно али истинито.

Name

БЛ

23.03.2024 19:58

Неце дуго тик так

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ж. Р. С. ДОБОЈ

23.03.2024 19:59

Ми смо на жељезници Српске водећи. Толико су је уништили политички нестручно послушници, да се ни описати не може. Од министара до директора. Почело са зализаним Чубриловићем, главатим Трнинићем, лоповом Ћорићем и опет финиш Зализаним Чубриловићем. А од директора из секте и владајућих сувишно и споменути. Овај данашњи метузален не зна ни гдје је директор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цубриловиц

23.03.2024 21:52

Гробар зељазнице !!! Купивина гласаца радним мјестом подобним без знања и мирала опљацкаооо зељезнице до коске застицен власти тј партијама у власти типа ковацевиц зељко тегелтија бањац цавиц стевандиц итдитд итд! Умрезени у криминалну хобитницу преко Дринw братка Вуцица који пријети становниству на све нацине да замате пљацку братску са директирима одликовањаа Нацелницимаа пљацкасимааа партијскоподибним! Са пипцима до Мадјарскеее Русијеее Турскеее Албанијеее утд

Name

Ллл

23.03.2024 20:59

Код нас је све. Катастрофа. Бозе сачувај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кренули ид 1990 године

23.03.2024 22:07

Пљацка предузеца фабрика Гиганата банака лоповска приватизација пикривена странком на власти и усаврсавали се умрезени директори нацелници предсједници странака са родбином кумовима папцима прелетацима мафија политицко тајкунска тј Израбљиваца радника!!! Са јахтама авионима становима луксузом извуценим новцем по цијелом свијету овдје само испоставе и они спремни да бјезее вилајет тамни овдје су оставили они милионери милијардери! Прљави 21 вијека зло големо!

Name

ма људи

23.03.2024 21:25

ово је суноврат у постављању кадрова на руководеће мјесто. Па замислите шефови незнају зспримити пошту,архивирати,послати пошту преко писарнице.Али знају примити плату без имало стида.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То је уходани сценариј

23.03.2024 21:40

Политицке странке покрале предузецаа тј Групе лопова покривене пол странкама на власти умрезени у све 3 тора са тороводјама осилили се купују папке прелетаасацку масинерију лицни капитсл у милионима миоијардама похарсли опљацкали све категорије станивниства пензионере раднике сиц категорије ! Пљацка стољеца лопови по институцијамааа типа тегелтија дјокиц цубриловиц бањац стевандиц бањац обрен мицо мициц цвијанивиции дидизи радисици дјурици итд итд! За гинисааа! Пустос остаје јис Рударење и елејлктране

ОДГОВОРИТЕ
Name

Политицки сурогат

23.03.2024 22:05

Изгледа да је цијела БиХ В. Д. "дрзава".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

23.03.2024 23:46

Каква смо багра од народа постали фуујјјјј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реx

24.03.2024 00:04

Стварно зашто се дозволи то вд дуже од 3 евентуално 6 мјесеци,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разлог

24.03.2024 07:17

Основни разлог је корупција. Директор у ВД статус обично нема квалификације за позицију директора а и скоро па стопостотно је спреман на све да буде директор. Такви су идеални за вд аранжман од стране политичких мафијашких лидера да исисавају,краду новац из фирми за њих и странку. Први пут кад вд директор,најчешће због страха од кривичног гоњења, одбије крају бива замењен новим ВД директором.

Name

Ех

24.03.2024 00:56

Дмичић, Скоко, Врховец, Алекса Милојевић....Господе, моли се за нас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

24.03.2024 06:28

Ти директори се претварају у "корисне идиоте" продају образ за сићу, изгубе достојанство, карактер!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

24.03.2024 07:06

То су све чланови термити репрезентације,који исисавају и пустоше све чега се дохвате,јер волимо Српску,до задње марке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ведрана

24.03.2024 07:34

Мој Страхиња 6 година вд али јако успјесан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.03.2024 12:47

Како мислис успјесан?????

Name

Одговор

24.03.2024 19:28

Има ли ико да заустави крадју суме на Романији ово је страсно

Name

Ннwст

24.03.2024 08:32

Опозиционари ви само сутите имате добре плате не подносите тужбе вама је добро а народ нека пати таквим понашањем никада нецете доци на власт по вама рудари и пензионери треба да нешто покрену

ОДГОВОРИТЕ
Name

Песимиста са разлогом

24.03.2024 08:49

Све голи лопов. Гдје год погледаш, на коју год страну бациш поглед, а оно - голи лопов. Свуда и свагдје само лопов. Све се претворило у лоповију. Другачије се преживјети не може. Само патња, подсмјех и изругивање сваком ономе ко би да буде иоле поштен и частан. Вјерна реплика политичког и сваког другог система. Лоповлук, корупција, неморал, бешчашће је у темељима политичких партија још од настанка, '90-е. Парадигма свега у овој трулежи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гладеж и грабеж

24.03.2024 12:29

И свака партија која је касније настала у темеље уграђује ту парадигму зла. Па кад узме власт или се приближи, кидише као чопор гладних крвожедних звијери, гризе, пљачка, отима, присваја, власт злоупотребљава. Све исто

Name

Реалан

24.03.2024 09:47

Па код нас је предсједник в.д у Републици Српској, пошто није легално изабран од народа. За ове директоре није ни чудо, тражили сте гледајте за све је народ крив. В. д директор фирму води још у већу дубиозу и пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приват

24.03.2024 09:48

РС лагано и сигурно тоне као Руски брод Москва која мирно спава на дну Црног мора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Емпирија

24.03.2024 12:37

Ко је год судбину везао за Русију настрадао је. Русија само себе гледа, само своје интересе. Ко се год имало заинтересовао за околности у вези ИБ-а '48.године, могао је доћи до таквог закључка. Не треба ту оптуживати Русију, већ само себе преиспитати, шта желиш, шта требаш, гдје ти је мјесто. И у фино са свима. И знати да је својевремено био популаран и код нас гледан филм Москва сузама не вјерује, сачињен по роману исто таквог назива.

Name

пејо

24.03.2024 09:51

Потврда да је много оних који би за позицију ,положај дали и образ,а *фала богу* много је оних који су спремни да се увуку у гузу вољеном и да му врате кроз мјесечна давања!......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зекан

24.03.2024 10:50

Ма не, за ово су криви Енглези, Мериканци, Шмит и бошњачки унитаристи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминални

25.03.2024 21:59

Криминални ентитет са мафијом на челу, шта очекујете Срби? Запјевајмо ми ону нашу Весели се српски роде, још мало је неће имати ко запјевати.

ОДГОВОРИТЕ