U Srpskoj je preko 700 v.d. direktora - Kriminalni način upravljanja i metod za ucjenu

Vršioci dužnosti direktora u javnim preduzećima ostaju godinama, iako je to u praksi zamišljeno kao prelazno rješenje. Ovo pitanje nije zakonom regulisano, što ostavlja dosta prostora za razne malverzacije i dovodi do toga da i narodni poslanici obavljaju duple javne funkcije.

Republika Srpska 23.03.2024 | 18:19
U Srpskoj je preko 700 v.d. direktora - Kriminalni način upravljanja i metod za ucjenu

Zarobiti čovjeka čekanjem, to je najsigurniji način vladanja njim, rekao je svojevremeno Ivo Andrić.

To se u Republici Srpskoj svakim danom već skoro deceniju potvrđuje jer su baš naši VD direktori ili vršioci dužnosti direktora brojnih javnih preduzeća u fazi čekanja čak i po nekoliko godina.

Time se krši zakon jer status VD direktora treba da traje najkraće 3, a najduže 9 mjeseci.

Mnogi kažu da funkcije v.d. direktora služe i kao jedan vid ucjene, jer Vlada u svakom trenutku može smijeniti svakog v.d. direktora bez nekog dodatnog obrazloženja, a ne radi to.

Pravni stručnjak Milan Blagojević objašnjava kako to u praksi izgleda.

„Kad ga postavite na samo dva ili  tri mjeseca vršenja dužnosti direktora neke javne ustanove time mu šaljete poruku kad istekne tri mjeseca ako se ne ponašaš kako ja želim ili uradiš šta ja hoću nećeš biti ponovo izabran i time se ti ljudi pretvaraju u korisne izvršioce potreba moćnih pojedinaca“, kaže Milan Blagojević, pravni stručnjak.

I baš tamo gdje se donose zakoni, najviše se i krše zakoni jer u skupštinskim klupama sjede poslanici koji su istovremeno u mandatu v.d. direktora. Tako je Dražen Vrhovac, od januara 2020. godine v.d. direktora Investiciono-razvojne banke RS.

Maksim Skoko je prije godinu dana postavljen za v.d. direktora Rudnika i termoelektrane Gacko, a Darko Banjac je na istoj poziciji u “Banji Mlječanici” od maja 2020. godine.

Apsolutni rekorder u mandatu v.d. direktora je Dejan Kusturić, koji je imenovan na tu poziciju u Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od 2016. godine, a tu je i Milan Dakić, koji je od decembra 2022. godine u “Putevima RS”.

„To je usuđujem se reći baš i svojevrsni kriminal i kriminalni način upravljanja ljudima kojim se zarobljavaju ne samo ti pojedinci nego i kompletna država i društvo“, smatra Blagojević.

A da je VD biti lako, VD bi bio svako. Zato tu privilegiju u Republici Srpskoj ima više od 700 raznih vd direktora od lokalnih do republičkih institucija i javnih preduzeća koji dolaze iz različitih političkih partija.

Još veći problem je to da većina njih za te pozicije ne ispunjava čak ni najosnovnije uslove, tačnije nemaju potrebnu školsku kvalifikaciju za tako nešto. Tako na primjer imamo situaciju da su poljoprivredni inžinjeri direktori strateških sistema u Elektropirvredi ili da elektroinžinjeri vode veterinarske zavode. 

„U velikoj mjeri uptina je i sama zakonitost kako pravnih tako i poslovnih i personalnih odluka  i akata vršioca dužnosti nakon isteka dozvoljenog zakonom predviđenog perioda“, ističe Mile Dmičić, profesor ustavnog prava.

Javna preduzeća prednjače u vd mandatima. Šume, Putevi, Željeznice Srpske, Elektroprivreda, Aerodromi, svi oni koji bi zbog građana trebalo da posluju po zakonu rade upravo suprotno.

I nikom ništa, svi se prave kao da se to ne dešava, svako svoju korist uzima, a opet su građani na gubitku, smatra opozicija.

„Ova vlast postavlja direktore od danas do sutra. Zamislite kako direktori funkcionišu kada ujutru idu na posao, a poslije podne ne znaju da li će ostati tu.

To je namjeran politički pritisak na rukovodioce pogotovo iz strateških preduzeća gdje pod pritiskom političkih partija direktor uslovljen da mora da sluša svog političkog lidera a ne da radi ono što je porpisano aktima RS“, ističe Slaviša Marković, poslanik PDP-a u NS RS.

A rješenje ovog problema itekako postoji. A to je Ombudsman za ljudska prava koji u svako doba ima pravo po zakonu da pokrene sudski postupak tamo gdje smatra da se krši zakon.

Ipak, sudskih postupaka i žalbi, bar što se tiče vd direktora nije bilo, ali je tokom 2022. godine razmatrano 104 žalbi druge vrste i upućeno je 50 preporuka, saopšteno je za BN iz Institucije Ombudsmana za ljudska prava BiH.

(BN)

Komentari / 41

Ostavite komentar
Name

Saša

23.03.2024 18:38

Ako je po zakonu to neustavno gde su optužbe zakon je za sve isti

ODGOVORITE
Name

Prika bn

23.03.2024 21:16

Ko treba da podnese tužbu. Il se čeka da se podnese sama. Znači mnogi Ne rade svoj posao. Organizovani kriminal na višem nivou. Ko će nas pustit u eu. 500g dobro je neko rekao.

Name

RUSIJA

24.03.2024 00:43

Zakon bira dodik. Drzava u kreditu nije drzava to je bankrot. A dodik je toliko kredita uzeo da dnevno nemoze biti milion I 100 godina

Name

Duja

24.03.2024 02:01

A većina ih sa privatnim fakultetima gdje se diploma dobije kao na pijaci. Diplomci su jedva rang osnovne škole.

Name

RUSIJA

24.03.2024 03:26

NARODE NARODE NARODE VAS SE PITA 14

Name

Уб

24.03.2024 06:56

Склоните се,лопови и криминалци,мрзи вас народ

Name

Osmatrač

24.03.2024 09:10

Jedno lice je vlasnik Repiublike Srpske i svih njenih tzv institucija,skupštine,vlade,policije,tužilaštva,sudova,crkve,škola,biblioteka,muzeja,sportskih klubova.A zašto je to tako odgovor bi trebalo tražiti u karakteru osoba koji egzistiraju na ovom prostoru.

Name

Osmatrač

24.03.2024 09:59

U budućnosti će se izučavati pojava zarobljavanja institucija od strane jednog lica u 21 vijeku na tlu Evrope

Name

re

24.03.2024 10:20

I to 90% njih sa kupljenim diplomama, ucenjeni, drže ih na tankom ledu, svaki dan mogu dobiti otkaz. Nikad neznaju kad će omrknuti a ne osvanuti na funkciji. Tako funkiconiše diktatorski sistem, do savršenstva su ga razradili za 26g.

Name

Xr

24.03.2024 11:09

E moj narode ! Srbende ce nam doci glave, Brine mo se za Srbiju Rusiju a nase nas srbende pljackaju na moderan i suvremen nacin, "VRSILAC DUZNOSTI DIREKTORA" Patentirajte to,,,,, pozicijo ili politicka sekto

Name

Šume i Pošte Srpske

23.03.2024 18:48

Smjenili direktore i sada postavili v.d! Crveni dali koalicionim partnerima da postavljaju svoje kadrove po dubini i širini! Što naš narod kaže do čistačice! I to sve pred izbore!

ODGOVORITE
Name

Popaj!

23.03.2024 19:13

Da,...odavno je poznata činjenica da svaki onaj-ona koji bude imenovan za direktora javnog preduzeća ima obavezu da za potrebe vladajuće stranke, SNSD-A, obezbijedi 10000KM, da deset hiljada Konvertibilnih Maraka! Činjenica koji nikad niti jedan od njih to neće i ne smije potvrditi, u protivnom leti s pozicije, a svi se nadaju "trajnom postavljanju"..!!! Činjenica koju nalogodavci nikada nećemo potvrditi....i ismijavati će se i demantovali.....jer taj zadatak nalažu oni koji ih imenuju! Proces je "zaštićen " jer prvi do ,,vožda,,moraju obezbijediti finansiranje kancelarija i stranačke mašinerije i snage za plaćanje potrebnih im troškova!.....Bog je veliki!,

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

23.03.2024 19:26

Lopovi idioti i bitange se sad sjetili kako je to protiv zakonito. Sve na goli otok smjestiti.

ODGOVORITE
Name

##

23.03.2024 19:55

Република Српска не може бити примјер никоме и низашта добро.милорад додик је узурпирао и урушио РС у сваком сегменту и нс цијелој РС.12

ODGOVORITE
Name

Re##

24.03.2024 00:01

Nije samo rudonja dotukao RS nego i srbski narod mu je pomogao,nije.mogao sam nikako,malo o otcepljenju malo po muslimanima.i hrvatima i eto glasova,srbsi narod je preview nacionalan zato je kako je u RS najvexa beda evrope,i dalje podrzavaju rudonju a celi svet digao ruke od njega i onakvi kao Joja sto se vidi u komentarima ,neka neobrazovana osoba ñije dalje od sela pomakeo ,a takvih je mnogo,samo nacionalizam i eto glasova,zalosno ali istinito.

Name

BL

23.03.2024 19:58

Nece dugo tik tak

ODGOVORITE
Name

Ž. R. S. DOBOJ

23.03.2024 19:59

Mi smo na željeznici Srpske vodeći. Toliko su je uništili politički nestručno poslušnici, da se ni opisati ne može. Od ministara do direktora. Počelo sa zalizanim Čubrilovićem, glavatim Trninićem, lopovom Ćorićem i opet finiš Zalizanim Čubrilovićem. A od direktora iz sekte i vladajućih suvišno i spomenuti. Ovaj današnji metuzalen ne zna ni gdje je direktor.

ODGOVORITE
Name

Cubrilovic

23.03.2024 21:52

Grobar zeljaznice !!! Kupivina glasaca radnim mjestom podobnim bez znanja i mirala opljackaooo zeljeznice do koske zasticen vlasti tj partijama u vlasti tipa kovacevic zeljko tegeltija banjac cavic stevandic itditd itd! Umrezeni u kriminalnu hobitnicu preko Drinw bratka Vucica koji prijeti stanovnistvu na sve nacine da zamate pljacku bratsku sa direktirima odlikovanjaa Nacelnicimaa pljackasimaaa partijskopodibnim! Sa pipcima do Madjarskeee Rusijeee Turskeee Albanijeee utd

Name

Lll

23.03.2024 20:59

Kod nas je sve. Katastrofa. Boze sačuvaj.

ODGOVORITE
Name

Krenuli id 1990 godine

23.03.2024 22:07

Pljacka preduzeca fabrika Giganata banaka lopovska privatizacija pikrivena strankom na vlasti i usavrsavali se umrezeni direktori nacelnici predsjednici stranaka sa rodbinom kumovima papcima preletacima mafija politicko tajkunska tj Izrabljivaca radnika!!! Sa jahtama avionima stanovima luksuzom izvucenim novcem po cijelom svijetu ovdje samo ispostave i oni spremni da bjezee vilajet tamni ovdje su ostavili oni milioneri milijarderi! Prljavi 21 vijeka zlo golemo!

Name

ма људи

23.03.2024 21:25

ово је суноврат у постављању кадрова на руководеће мјесто. Па замислите шефови незнају зспримити пошту,архивирати,послати пошту преко писарнице.Али знају примити плату без имало стида.

ODGOVORITE
Name

To je uhodani scenarij

23.03.2024 21:40

Politicke stranke pokrale preduzecaa tj Grupe lopova pokrivene pol strankama na vlasti umrezeni u sve 3 tora sa torovodjama osilili se kupuju papke preletaasacku masineriju licni kapitsl u milionima mioijardama poharsli opljackali sve kategorije stanivnistva penzionere radnike sic kategorije ! Pljacka stoljeca lopovi po institucijamaaa tipa tegeltija djokic cubrilovic banjac stevandic banjac obren mico micic cvijanivicii didizi radisici djurici itd itd! Za ginisaaa! Pustos ostaje jis Rudarenje i elejlktrane

ODGOVORITE
Name

Politicki surogat

23.03.2024 22:05

Izgleda da je cijela BiH V. D. "drzava".

ODGOVORITE
Name

Nikola

23.03.2024 23:46

Kakva smo bagra od naroda postali fuujjjjj.

ODGOVORITE
Name

rex

24.03.2024 00:04

Stvarno zašto se dozvoli to vd duže od 3 eventualno 6 mjeseci,

ODGOVORITE
Name

Razlog

24.03.2024 07:17

Osnovni razlog je korupcija. Direktor u VD status obično nema kvalifikacije za poziciju direktora a i skoro pa stopostotno je spreman na sve da bude direktor. Takvi su idealni za vd aranžman od strane političkih mafijaških lidera da isisavaju,kradu novac iz firmi za njih i stranku. Prvi put kad vd direktor,najčešće zbog straha od krivičnog gonjenja, odbije kraju biva zamenjen novim VD direktorom.

Name

Eh

24.03.2024 00:56

Dmičić, Skoko, Vrhovec, Aleksa Milojević....Gospode, moli se za nas!

ODGOVORITE
Name

Pera

24.03.2024 06:28

Ti direktori se pretvaraju u "korisne idiote" prodaju obraz za siću, izgube dostojanstvo, karakter!

ODGOVORITE
Name

Milan

24.03.2024 07:06

To su sve članovi termiti reprezentacije,koji isisavaju i pustoše sve čega se dohvate,jer volimo Srpsku,do zadnje marke!

ODGOVORITE
Name

Vedrana

24.03.2024 07:34

Moj Strahinja 6 godina vd ali jako uspjesan

ODGOVORITE
Name

Re

24.03.2024 12:47

Kako mislis uspjesan?????

Name

Odgovor

24.03.2024 19:28

Ima li iko da zaustavi kradju sume na Romaniji ovo je strasno

Name

Nnwst

24.03.2024 08:32

Opozicionari vi samo sutite imate dobre plate ne podnosite tužbe vama je dobro a narod neka pati takvim ponašanjem nikada necete doci na vlast po vama rudari i penzioneri treba da nešto pokrenu

ODGOVORITE
Name

Pesimista sa razlogom

24.03.2024 08:49

Sve goli lopov. Gdje god pogledaš, na koju god stranu baciš pogled, a ono - goli lopov. Svuda i svagdje samo lopov. Sve se pretvorilo u lopoviju. Drugačije se preživjeti ne može. Samo patnja, podsmjeh i izrugivanje svakom onome ko bi da bude iole pošten i častan. Vjerna replika političkog i svakog drugog sistema. Lopovluk, korupcija, nemoral, beščašće je u temeljima političkih partija još od nastanka, '90-e. Paradigma svega u ovoj truleži.

ODGOVORITE
Name

Gladež i grabež

24.03.2024 12:29

I svaka partija koja je kasnije nastala u temelje ugrađuje tu paradigmu zla. Pa kad uzme vlast ili se približi, kidiše kao čopor gladnih krvožednih zvijeri, grize, pljačka, otima, prisvaja, vlast zloupotrebljava. Sve isto

Name

Realan

24.03.2024 09:47

Pa kod nas je predsjednik v.d u Republici Srpskoj, pošto nije legalno izabran od naroda. Za ove direktore nije ni čudo, tražili ste gledajte za sve je narod kriv. V. d direktor firmu vodi još u veću dubiozu i propast.

ODGOVORITE
Name

Privat

24.03.2024 09:48

RS lagano i sigurno tone kao Ruski brod Moskva koja mirno spava na dnu Crnog mora.

ODGOVORITE
Name

Empirija

24.03.2024 12:37

Ko je god sudbinu vezao za Rusiju nastradao je. Rusija samo sebe gleda, samo svoje interese. Ko se god imalo zainteresovao za okolnosti u vezi IB-a '48.godine, mogao je doći do takvog zaključka. Ne treba tu optuživati Rusiju, već samo sebe preispitati, šta želiš, šta trebaš, gdje ti je mjesto. I u fino sa svima. I znati da je svojevremeno bio popularan i kod nas gledan film Moskva suzama ne vjeruje, sačinjen po romanu isto takvog naziva.

Name

pejo

24.03.2024 09:51

Potvrda da je mnogo onih koji bi za poziciju ,položaj dali i obraz,a *fala bogu* mnogo je onih koji su spremni da se uvuku u guzu voljenom i da mu vrate kroz mjesečna davanja!......

ODGOVORITE
Name

Zekan

24.03.2024 10:50

Ma ne, za ovo su krivi Englezi, Merikanci, Šmit i bošnjački unitaristi

ODGOVORITE
Name

Kriminalni

25.03.2024 21:59

Kriminalni entitet sa mafijom na čelu, šta očekujete Srbi? Zapjevajmo mi onu našu Veseli se srpski rode, još malo je neće imati ko zapjevati.

ODGOVORITE