Српска наставља скупа задужења, више од Федерације

Влада Републике Српске наставља да задужује Републику много скупље него што федерална Влада на берзи задужује Федерацију. Неславни скор за Српску је скоро дупло већи.

Република Српска 23.03.2024 | 18:08
Српска наставља скупа задужења, више од Федерације

Мартовско задужење Републике Српске износило је 40 милиона КМ. На Бањалучкој берзи је продато 40 хиљада обвезница, по каматној стопи од чак шест одсто.

С друге стране ФБиХ је 28. новембра прошле године продајом обвезница прикупило 9,9 милиона КМ уз каматну стопу од 3,741 одсто.

Прије тога, септембра прошле године продали су 40 милиона КМ по просјечној каматној стопи од 2,853 процента. Бројке неумољиве – Федерација БиХ на финансијском тржишту стоји дупло боље од Српске.

“То је једноставно однос понуде и потражње на овом тржишту. Сјетимо се само да је и неколико продаја пропало, да није било заинтересованости за куповину обвезница. Неколико је разлога за то. Први је очекивање инвеститора, други је висина релативне задужености, посматра се у односу на БДП и трећи је разлог уопштена перцепција инвеститора о тренутним финансијским токовима и будућим финансијским токовима”, каже економиста Адмир Чавалић.

“Ако је већи њихов очекивани ризик улагања у обвезнице, трезорске записе или давање кредита, биће и већа каматна стопа”, додаје професор Економског факултета у Бањалуци Јелена Тривић.

На Бањалучкој берзи 26. фебруара обављена је аукција трезорских записа РС којима је прикупљено 17,5 милиона КМ по камати од 4 одсто. Поређења ради, Влада ФБиХ је на Сарајевској берзи обавила 75. аукцију трезорских записа - 30 милиона КМ, а остварили су 28.450.000 КМ. Просјечна каматна стопа 3,5 одсто.
                                
“Република Српска је двоструко задуженија од ФБиХ по учешћу дуга у БДП-у, имамо далеко пренапрегнутији буџет у смислу отплате ранијих дуговања и одржавања ликвидности буџета”, наводи Тривићева.

Није тачно, Српска добро стоји, порука је Владе.

“Не знам више колико пута треба да поновим да је укупан дуг гледано на БДП 40,3 одсто, а јавни дуг 36,5 одсто. Шта је овдје толико тешко запамтити. Лимити су нам 55 и 60 одсто од БДП-а”, рекао је недавно премијер Српске Радован Вишковић.

Економиста Чавалић га демантује и истиче да Федерација БиХ још увијек није задужена као Република Српска, чак ако се узме у обзир и кумулативна задуженост, када је ријеч о општинама и градовима, те о кантонима у ФБиХ, такође ни та рачуница не иде у корист Републике Српске.

Власт БиХ се похвалила и кредирним рејтингом “Б3 са стабилним изгледима”.

“Било би добро да идемо на Б1, али ми не можемо на то да утичемо јер то није ствар политичке одлуке, то је ствар тржишних односа”, рекао је Чавалић.

“То значи да БиХ и даље доживљавају као високоризичну земљу. То је ранг Грчке када је била у великој кризи или ранг лоших компанија на западу. Свака мало боља компанија на западу има бољи кредитни рејтинг од БиХ”, објаснио је недавно декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Марко Ђого.

Б3 рејтинг као и БиХ имају још Того, Монголија, Таџикистан, Киргистан и Конго. Боље од БиХ стоје Албанија, Намибија, Руанда и Камбоџа.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Багра на тз власти(крииналу)

23.03.2024 18:47

Брига лопова што су скупа задужења угламном гламницу покраду народ НЕУМНИ нека враћа Скупе кредите

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

23.03.2024 19:47

погледајте ста писе слободна босна о влади федерацоије колико се задузила за три мјесеца 600 милиона, само они не вристyе,крију, али ста реци за тривицку,сто висе попљујес по Српској бице висе рангирана али од октобра неце је бити нигдје,нека казе јел јој плата касини...низаста она није

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.03.2024 20:06

Није 600 него 430 милиона и није за три мјесеца него за посљедњих 6 мјесеци. Задужили су се због испуњења рекордног будјета од 7,4 милијарде које је Влада ФБиХ поставила. Погледај колико је дуга враћено и све це ти јасно бити

Name

Дамир

23.03.2024 20:46

Лазес федерација се задузила 100 милиона а ви милијардама али федерација има дупло становника сарајево само обрне као ције рапублика васа ви сте одавно банкрот али нецете јос дуго трајати!