Srpska nastavlja skupa zaduženja, više od Federacije

Vlada Republike Srpske nastavlja da zadužuje Republiku mnogo skuplje nego što federalna Vlada na berzi zadužuje Federaciju. Neslavni skor za Srpsku je skoro duplo veći.

Republika Srpska 23.03.2024 | 18:08
Srpska nastavlja skupa zaduženja, više od Federacije

Martovsko zaduženje Republike Srpske iznosilo je 40 miliona KM. Na Banjalučkoj berzi je prodato 40 hiljada obveznica, po kamatnoj stopi od čak šest odsto.

S druge strane FBiH je 28. novembra prošle godine prodajom obveznica prikupilo 9,9 miliona KM uz kamatnu stopu od 3,741 odsto.

Prije toga, septembra prošle godine prodali su 40 miliona KM po prosječnoj kamatnoj stopi od 2,853 procenta. Brojke neumoljive – Federacija BiH na finansijskom tržištu stoji duplo bolje od Srpske.

“To je jednostavno odnos ponude i potražnje na ovom tržištu. Sjetimo se samo da je i nekoliko prodaja propalo, da nije bilo zainteresovanosti za kupovinu obveznica. Nekoliko je razloga za to. Prvi je očekivanje investitora, drugi je visina relativne zaduženosti, posmatra se u odnosu na BDP i treći je razlog uopštena percepcija investitora o trenutnim finansijskim tokovima i budućim finansijskim tokovima”, kaže ekonomista Admir Čavalić.

“Ako je veći njihov očekivani rizik ulaganja u obveznice, trezorske zapise ili davanje kredita, biće i veća kamatna stopa”, dodaje profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Jelena Trivić.

Na Banjalučkoj berzi 26. februara obavljena je aukcija trezorskih zapisa RS kojima je prikupljeno 17,5 miliona KM po kamati od 4 odsto. Poređenja radi, Vlada FBiH je na Sarajevskoj berzi obavila 75. aukciju trezorskih zapisa - 30 miliona KM, a ostvarili su 28.450.000 KM. Prosječna kamatna stopa 3,5 odsto.
                                
“Republika Srpska je dvostruko zaduženija od FBiH po učešću duga u BDP-u, imamo daleko prenapregnutiji budžet u smislu otplate ranijih dugovanja i održavanja likvidnosti budžeta”, navodi Trivićeva.

Nije tačno, Srpska dobro stoji, poruka je Vlade.

“Ne znam više koliko puta treba da ponovim da je ukupan dug gledano na BDP 40,3 odsto, a javni dug 36,5 odsto. Šta je ovdje toliko teško zapamtiti. Limiti su nam 55 i 60 odsto od BDP-a”, rekao je nedavno premijer Srpske Radovan Višković.

Ekonomista Čavalić ga demantuje i ističe da Federacija BiH još uvijek nije zadužena kao Republika Srpska, čak ako se uzme u obzir i kumulativna zaduženost, kada je riječ o opštinama i gradovima, te o kantonima u FBiH, takođe ni ta računica ne ide u korist Republike Srpske.

Vlast BiH se pohvalila i kredirnim rejtingom “B3 sa stabilnim izgledima”.

“Bilo bi dobro da idemo na B1, ali mi ne možemo na to da utičemo jer to nije stvar političke odluke, to je stvar tržišnih odnosa”, rekao je Čavalić.

“To znači da BiH i dalje doživljavaju kao visokorizičnu zemlju. To je rang Grčke kada je bila u velikoj krizi ili rang loših kompanija na zapadu. Svaka malo bolja kompanija na zapadu ima bolji kreditni rejting od BiH”, objasnio je nedavno dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo.

B3 rejting kao i BiH imaju još Togo, Mongolija, Tadžikistan, Kirgistan i Kongo. Bolje od BiH stoje Albanija, Namibija, Ruanda i Kambodža.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Bagra na tz vlasti(kriinalu)

23.03.2024 18:47

Briga lopova što su skupa zaduženja uglamnom glamnicu pokradu narod NEUMNI neka vraća Skupe kredite

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

23.03.2024 19:47

pogledajte sta pise slobodna bosna o vladi federacoije koliko se zaduzila za tri mjeseca 600 miliona, samo oni ne vristye,kriju, ali sta reci za trivicku,sto vise popljujes po Srpskoj bice vise rangirana ali od oktobra nece je biti nigdje,neka kaze jel joj plata kasini...nizasta ona nije

ODGOVORITE
Name

Re

23.03.2024 20:06

Nije 600 nego 430 miliona i nije za tri mjeseca nego za posljednjih 6 mjeseci. Zadužili su se zbog ispunjenja rekordnog budjeta od 7,4 milijarde koje je Vlada FBiH postavila. Pogledaj koliko je duga vraćeno i sve ce ti jasno biti

Name

Damir

23.03.2024 20:46

Lazes federacija se zaduzila 100 miliona a vi milijardama ali federacija ima duplo stanovnika sarajevo samo obrne kao cije rapublika vasa vi ste odavno bankrot ali necete jos dugo trajati!