Заштитити и испунити захтјеве запослених у правосуђу

Запослени у правосуђу Српске, не рачунајући носиоце правосудних функција, у четвртој су седмици штрајка, а ресорно министарство још увијек није показало назнаке да ће испунити њихове захтјеве.  По принципу - ПРАВОСУЂЕ ГОРИ, А МИНИСТАРСТВО СЕ ЧЕШЉА, каже Маја Драгојевић-Стојић, потпредсједница СДС.

Република Српска 23.03.2024 | 11:14
Заштитити и испунити захтјеве запослених у правосуђу

Она подсјећа да је административно-техничко особље незадовољно већ годинама, јер раде тежак и стресан посао за који су срамотно мало плаћени. 

„Оправдано траже остваривања својих права која се односе на топли оброк, регрес те повећање плате. Умјесто разумијевања и проналаска рјешења да се испуне услови, радници наилазе на притисак и пријетње да ће остати и без тих плата. Када су обесправљени радници гласнији и упорнији у својим захтјевима, пријетње власти су све јаче. Тако то обично бива у недемократским земљама и друштвима гдје су надлежни свјесни да губе контролу“, истиче Драгојевић-Стојић.

Каже да је јасно да је власт у страху шта ће се десити ако испуни ове услове, јер је, истиче Драгојевић-Стојић, незадовољних радника  много и у другим областима. 

На ред ће, додаје она, доћи обесправљени здравствени радници, просвјета и многи други чији се проблеми годинама гурају под тепих. 

„Поред тога што је овај штрајк пријети да паралише привреду Српске, јер бројни привредни субјекти пријете тужбама за накнаду штете коју су претрпјели, праву штету ћемо осјетити уколико радници (поготово млађи) сами почну давати отказе и проналазити боље плаћене послове. То би био велики пораз за Републику Српску, али не можемо кривити раднике који толико одговоран посао не желе да раде за плату од око 800 КМ. Због тога, Министарство што хитније мора да реагује, ријеши овај проблем и испуни услове штрајкача у правосуђу, прије него што посљедице буду много веће по све нас“, напомиње Драгојевић-Стојић и додаје:

„А ако кажу да новца нема, нека траже од оног чији буџет сваке године износи 56 милиона КМ.“

(БН) Фото: БН

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

ре

23.03.2024 12:18

Тим у правосуђу ако им се не свиђа да раде (сједе) за те плате могу да иду широко им поље има ко једва чека да ради за ту плату. Ко изађе на улицу устаће на улици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

23.03.2024 15:42

Ти немас појма о цему говорис и какав је то посао.

Name

Логика

23.03.2024 12:33

Смањити плате носиоцима правосудних функција И пребацити тај новац администрацији И осталима у правосудју. Најреалније И најправедније рјесење. Солидарност на дјелу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

@

24.03.2024 06:38

Зато је нама овако, када свако може радити свугдје. Господине није само доћи напосао и примати плату него треба радити за плату.

Name

Јовица

23.03.2024 13:07

Браво Мајо параима нека се дотични успореди са Вучицем и нека рачуна да смо 7 пута мањи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

23.03.2024 13:18

Неке судије нису достојне судијске плате и звања јер су у служби мафије и политике а не закона и грађана ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Профа

23.03.2024 13:38

У чему је разлика радника у правосуђу од радника у администрацији? Нека наведу који то они одговрнији посао раде? То што имају малу плаћу, узрок морају тражити прво у себи и онима који им плаћу одређују. Ова фора са тим да смање плаће судијама и тужиоцима, само је бачена кост. Шта ако онда судије и тужиоци оду у штрајк. Владајући ако дају палету радницима судова и тужилаштва, морате и осталој администрацији на исти начин повећати плача, а да не говорим просвјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

23.03.2024 15:44

Каквој просвјети? Од јуна до септембра сте на распусту, господо. Наплацујете инструкције као да предајете квантну физику. Вама треба и смањити плате. Е тако.

Name

ре

23.03.2024 17:58

Они раде од норме, па ако не наплате довољно судских такси нема им плате. А то што се овде буџетске плате исплаћују из ММФ кредита, то ће нас главе коштати.

Name

Ре

23.03.2024 22:03

Радници у администрацији имају веће плате од радника у правосуђу са истом стручном спремом. И то за 50%. Људи школују дјецу и уздржавају породице. Онај ко је подстанар пола плате минимално плаћа стан. Будимо хумани...

Name

Милан

23.03.2024 14:23

Ти си ваљда медицински радни, какве ти везе имаш са правосуђем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

23.03.2024 17:27

Магарац један,какве ти везе имас са политиком?

Name

Мира за Милана

24.03.2024 07:06

Лазове,колико плата примас? Колико те газда плаца за лази?

Name

Ре

24.03.2024 09:47

Дес лопове?

Name

Профа

23.03.2024 19:25

Ја не дајем инструкције, а колеге које дају, вјерујте то морају ако иоле хоће пристојно живјети. Уосталом они су за то ишли у школу, па код мизерије коју примају, ваљда могу барем приватно, најбитније поштено, зарадит који динар. Ја сам само питао зашто би већу плаћу имали они у правосуђу од оних у администрацији? Не видим да ми је неко дао сувисао одговор. А ти Милане си срамота и неспособњаковић,..., али ти то већ и сам знаш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

,@

24.03.2024 06:47

Ово је одличан пут до нестанка омладине у овој држави. Само погледјте ко сједи у влади и какве резултате праве "катастрофа". Него нека предсједник има новца, даће он коме треба само тражите. Народ њему и не треба може он све сам. Поготово не треба му писмен народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Благоје

24.03.2024 08:57

Је л’ то Маја што се кандидовала за градоначелника Приједора, омогућивши да СНСД узме Приједор. Ето, толико се она разумије у политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нада у боље

24.03.2024 16:59

Нема разлике мора се удовољити захтевима радника у страјку ово је брука и срамота у РС /Недостатак средстава за исплату потразивања ових радника није разлог ни оправдање за органе РС уставни суд БИХ И ЕСЈЛ донијели су пар одлука у корист радника који ду тузили Рс то су били судије /

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио Дјапа

25.03.2024 07:46

Ста се ви буните из СДС бољи су од вас СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Www

25.03.2024 16:30

Административни радници у прависудју имају минимално око 1.500 КМ Нека показу платне листе Црно на бијело Себи из тог износа избијају ово оно топли оброк, регрес, превоз, дезурства, а плате судија приказују са свим тим урацунатим Друго не могу они са ССС бити плацени као судије са ВСС заврсеним факултетом, полозеним правосудним испитом, који су уз то и магистри доктори права Изједнацавањем плата се потцјењује образовање Кад би се судијама смањиле плате за 20%, а истовремено њима повецале за 20 %, имали би сви отприлике исте плате Дајте им и да суде са само полозеним курсом за дактилографа Судије знају сами себи и куцати и радити њихов посао, а они посао судије никад не могу знати радити, па ето колико су они потребни судији Треба да се упоредјују са другим запосленима са ССС у другим областима, а не са судијама са ВСС Сто је њихов посао стресан, ниста не размисљају, ни заста не одговарају, куцају ста им судија диктира, за њихов рад одговара судија Страјкују, а никад не би напустили правосудје А због цега, зато сто нигдје не би имали вецу плату него у суду и лазу јавност, да добију јос висе

ОДГОВОРИТЕ