Zaštititi i ispuniti zahtjeve zaposlenih u pravosuđu

Zaposleni u pravosuđu Srpske, ne računajući nosioce pravosudnih funkcija, u četvrtoj su sedmici štrajka, a resorno ministarstvo još uvijek nije pokazalo naznake da će ispuniti njihove zahtjeve.  Po principu - PRAVOSUĐE GORI, A MINISTARSTVO SE ČEŠLJA, kaže Maja Dragojević-Stojić, potpredsjednica SDS.

Republika Srpska 23.03.2024 | 11:14
Zaštititi i ispuniti zahtjeve zaposlenih u pravosuđu

Ona podsjeća da je administrativno-tehničko osoblje nezadovoljno već godinama, jer rade težak i stresan posao za koji su sramotno malo plaćeni. 

„Opravdano traže ostvarivanja svojih prava koja se odnose na topli obrok, regres te povećanje plate. Umjesto razumijevanja i pronalaska rješenja da se ispune uslovi, radnici nailaze na pritisak i prijetnje da će ostati i bez tih plata. Kada su obespravljeni radnici glasniji i uporniji u svojim zahtjevima, prijetnje vlasti su sve jače. Tako to obično biva u nedemokratskim zemljama i društvima gdje su nadležni svjesni da gube kontrolu“, ističe Dragojević-Stojić.

Kaže da je jasno da je vlast u strahu šta će se desiti ako ispuni ove uslove, jer je, ističe Dragojević-Stojić, nezadovoljnih radnika  mnogo i u drugim oblastima. 

Na red će, dodaje ona, doći obespravljeni zdravstveni radnici, prosvjeta i mnogi drugi čiji se problemi godinama guraju pod tepih. 

„Pored toga što je ovaj štrajk prijeti da parališe privredu Srpske, jer brojni privredni subjekti prijete tužbama za naknadu štete koju su pretrpjeli, pravu štetu ćemo osjetiti ukoliko radnici (pogotovo mlađi) sami počnu davati otkaze i pronalaziti bolje plaćene poslove. To bi bio veliki poraz za Republiku Srpsku, ali ne možemo kriviti radnike koji toliko odgovoran posao ne žele da rade za platu od oko 800 KM. Zbog toga, Ministarstvo što hitnije mora da reaguje, riješi ovaj problem i ispuni uslove štrajkača u pravosuđu, prije nego što posljedice budu mnogo veće po sve nas“, napominje Dragojević-Stojić i dodaje:

„A ako kažu da novca nema, neka traže od onog čiji budžet svake godine iznosi 56 miliona KM.“

(BN) Foto: BN

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

re

23.03.2024 12:18

Tim u pravosuđu ako im se ne sviđa da rade (sjede) za te plate mogu da idu široko im polje ima ko jedva čeka da radi za tu platu. Ko izađe na ulicu ustaće na ulici.

ODGOVORITE
Name

X

23.03.2024 15:42

Ti nemas pojma o cemu govoris i kakav je to posao.

Name

Logika

23.03.2024 12:33

Smanjiti plate nosiocima pravosudnih funkcija I prebaciti taj novac administraciji I ostalima u pravosudju. Najrealnije I najpravednije rjesenje. Solidarnost na djelu!

ODGOVORITE
Name

@

24.03.2024 06:38

Zato je nama ovako, kada svako može raditi svugdje. Gospodine nije samo doći naposao i primati platu nego treba raditi za platu.

Name

Jovica

23.03.2024 13:07

Bravo Majo paraima neka se dotični usporedi sa Vučicem i neka računa da smo 7 puta manji

ODGOVORITE
Name

Искрено

23.03.2024 13:18

Неке судије нису достојне судијске плате и звања јер су у служби мафије и политике а не закона и грађана ?!

ODGOVORITE
Name

Profa

23.03.2024 13:38

U čemu je razlika radnika u pravosuđu od radnika u administraciji? Neka navedu koji to oni odgovrniji posao rade? To što imaju malu plaću, uzrok moraju tražiti prvo u sebi i onima koji im plaću određuju. Ova fora sa tim da smanje plaće sudijama i tužiocima, samo je bačena kost. Šta ako onda sudije i tužioci odu u štrajk. Vladajući ako daju paletu radnicima sudova i tužilaštva, morate i ostaloj administraciji na isti način povećati plača, a da ne govorim prosvjeti.

ODGOVORITE
Name

X

23.03.2024 15:44

Kakvoj prosvjeti? Od juna do septembra ste na raspustu, gospodo. Naplacujete instrukcije kao da predajete kvantnu fiziku. Vama treba i smanjiti plate. E tako.

Name

re

23.03.2024 17:58

Oni rade od norme, pa ako ne naplate dovoljno sudskih taksi nema im plate. A to što se ovde budžetske plate isplaćuju iz MMF kredita, to će nas glave koštati.

Name

Re

23.03.2024 22:03

Radnici u administraciji imaju veće plate od radnika u pravosuđu sa istom stručnom spremom. I to za 50%. Ljudi školuju djecu i uzdržavaju porodice. Onaj ko je podstanar pola plate minimalno plaća stan. Budimo humani...

Name

Milan

23.03.2024 14:23

Ti si valjda medicinski radni, kakve ti veze imaš sa pravosuđem.

ODGOVORITE
Name

Re Milan

23.03.2024 17:27

Magarac jedan,kakve ti veze imas sa politikom?

Name

Mira za Milana

24.03.2024 07:06

Lazove,koliko plata primas? Koliko te gazda placa za lazi?

Name

Re

24.03.2024 09:47

Des lopove?

Name

Profa

23.03.2024 19:25

Ja ne dajem instrukcije, a kolege koje daju, vjerujte to moraju ako iole hoće pristojno živjeti. Uostalom oni su za to išli u školu, pa kod mizerije koju primaju, valjda mogu barem privatno, najbitnije pošteno, zaradit koji dinar. Ja sam samo pitao zašto bi veću plaću imali oni u pravosuđu od onih u administraciji? Ne vidim da mi je neko dao suvisao odgovor. A ti Milane si sramota i nesposobnjaković,..., ali ti to već i sam znaš.

ODGOVORITE
Name

,@

24.03.2024 06:47

Ovo je odličan put do nestanka omladine u ovoj državi. Samo pogledjte ko sjedi u vladi i kakve rezultate prave "katastrofa". Nego neka predsjednik ima novca, daće on kome treba samo tražite. Narod njemu i ne treba može on sve sam. Pogotovo ne treba mu pismen narod.

ODGOVORITE
Name

Blagoje

24.03.2024 08:57

Je l’ to Maja što se kandidovala za gradonačelnika Prijedora, omogućivši da SNSD uzme Prijedor. Eto, toliko se ona razumije u politiku.

ODGOVORITE
Name

Nada u bolje

24.03.2024 16:59

Nema razlike mora se udovoljiti zahtevima radnika u strajku ovo je bruka i sramota u RS /Nedostatak sredstava za isplatu potrazivanja ovih radnika nije razlog ni opravdanje za organe RS ustavni sud BIH I ESJL donijeli su par odluka u korist radnika koji du tuzili Rs to su bili sudije /

ODGOVORITE
Name

Dario Djapa

25.03.2024 07:46

Sta se vi bunite iz SDS bolji su od vas SNSD

ODGOVORITE
Name

Www

25.03.2024 16:30

Administrativni radnici u pravisudju imaju minimalno oko 1.500 KM Neka pokazu platne liste Crno na bijelo Sebi iz tog iznosa izbijaju ovo ono topli obrok, regres, prevoz, dezurstva, a plate sudija prikazuju sa svim tim uracunatim Drugo ne mogu oni sa SSS biti placeni kao sudije sa VSS zavrsenim fakultetom, polozenim pravosudnim ispitom, koji su uz to i magistri doktori prava Izjednacavanjem plata se potcjenjuje obrazovanje Kad bi se sudijama smanjile plate za 20%, a istovremeno njima povecale za 20 %, imali bi svi otprilike iste plate Dajte im i da sude sa samo polozenim kursom za daktilografa Sudije znaju sami sebi i kucati i raditi njihov posao, a oni posao sudije nikad ne mogu znati raditi, pa eto koliko su oni potrebni sudiji Treba da se uporedjuju sa drugim zaposlenima sa SSS u drugim oblastima, a ne sa sudijama sa VSS Sto je njihov posao stresan, nista ne razmisljaju, ni zasta ne odgovaraju, kucaju sta im sudija diktira, za njihov rad odgovara sudija Strajkuju, a nikad ne bi napustili pravosudje A zbog cega, zato sto nigdje ne bi imali vecu platu nego u sudu i lazu javnost, da dobiju jos vise

ODGOVORITE