Амерички Конгрес усвојио Закон о одржавању Дејтона кроз санкције, чека се потврда Сената

Представнички дом Конгреса САД усвојио је Закон о одржавање Дејтонског мировног споразума кроз санкције, чији је циљ одвраћање дестабилизујућих активности у Босни и Херцеговни.

Свијет 22.03.2024 | 14:21
Амерички Конгрес усвојио Закон о одржавању Дејтона кроз санкције, чека се потврда Сената

Да би закон постао важећи, мора да прође и процедуру у Сенату, а потом мора да га потпише и предсједник САД Џо Бајден, пише Глас Америке.

– Дејтонски споразум је симбол америчког лидерства и посвећености. Ако пустимо да се то уруши, онда ризикујемо да се насиље поново врати у БиХ – саопштила је након усвајања републиканка из Представничког дома Ан Вагнер.

Вагнер, која је предложила закон, навела је да се нада да ће Сенат брзо реаговати, те додала да ће закон “увести и кодифицирати санкције особама попут Милорада Додика у БиХ који, како тврди, “настављају своју агенду сецесионизма, корупције и дестабилизације”.

Закон предвиђа и санкције особама из иностранства које подривају Дејтонски споразум или на други начин угрожавају стабилност БиХ.

Текстом овог закона предвиђен је низ санкција за држављане САД, али и странце који крше Дејтонски споразум, раде на његовом подривању, или нарушавају ауторитет Савјета за имплементацију мира, високог представника, те институција БиХ, попут Уставног суда БиХ и других.

Такође, санкције су предвиђене и за оне који директно или индиректно раде на формирању паралелних институција, којима би се подривало дјеловање институција БиХ, али и особа које учествују или помажу у корупцији, пише Ослобођење.

Прва предложена санкција је блокирање имовине. Ова санкција подразумијева и забрану америчким банкама да отварају и одржавају рачуне санкционисаних особа, као и да за њих обављају финансијске трансакције.

Међу санкцијама је наведена и забрана уласка у САД особама које се нађу на “црној листи”, што подразумијева и забрану издавања, те поништавање већ издатих виза за улазак у САД.

Санкције и за све чланове породице

Оно што је такође новост је да се Приједлогом закона предвиђа постављање обавезе предсједнику САД да сваких шест мјесеци, односно 180 дана, Конгресу саопшти листу особа које треба санкционисати.

На листи се осим “кршитеља” Дејтонског споразума требају наћи и сви пунољетни чланови његове или њене породице.

Изузетак су они чланови породице који су се јавно оградили од антидејтонског или коруптивног понашања свог сродника, или су подузели конкретне кораке да то спријече.

Санкције се неће предузимати ни у случајевима одобрених активности америчких обавјештајних, полицијских и сигурносних служби. Такође, забрана уласка у САД неће важити ако је неопходно да та особа дође у сједиште УН.

Забрана финансијских трансакција и уласка се неће проводити ни у случају да “кажњеник” треба обавити неку хуманитарну операцију, или да треба увозити производе у САД. Санкције се неће проводити ни над особама које су од националног интереса за САД.

У приједлогу текста закона наведено је име само једног политичара из БиХ, а ријеч је о предсједнику Српске Милораду Додику.

Приједлогом закона позива се Европска унија да слиједи одлуке САД и Велике Британије, те да и ЕУ наметне санкције Додику због његовог дјеловања на подривању суверенитета и територијалног интегритета БИХ.

Сличан закон је усвојен у Конгресу и прије двије године, али да није потврђен у Сенату.

(Српскаинфо) Фото: Wикипедиа 

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Мира

22.03.2024 14:43

Закаснили сте само 25 година. Бурло је демонтирао Републику Српску, а тиме и Дејтонски мировни споразум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

22.03.2024 15:04

Е моја Миро, ти даље од носа не видис....

Name

Василије 1

22.03.2024 15:45

Госпођо шта Вам значи "Бурло", Ви вјероватно имате идеалну линију за мис свијета!

Name

Милан

22.03.2024 15:58

Ви сте довели овог бједника да нас лазе,краде и расељава.

Name

Марко,Њемацка

22.03.2024 17:08

Управо тако,требали су одмах то подузети,ал сељобер их је обмануо са лазном демократиом ,па се претворио у националисту,али требали су га сасјеци одма а не пустити да се размасе

Name

Ооо

22.03.2024 17:13

Јадна Миро, па једини који руше дејтон су Амери и запад.. Имасли мозга имало... Ја лично им зелим да се распадну на најмању дрзаву сто им постоји у Америци,уз рат, и да се поубијају као сто су нас убијали овдје

Name

Ре

22.03.2024 17:25

Миро тако је,унистио је рс а оснажио БиХ.Нису закаснили него је он успио уништити рс за 25 година.

Name

Ре Василије 1

22.03.2024 18:26

Бурло је надимак твог господара којег финансирас 20 задњих година. Али, иако пребогат, он и даље прича кроз нос и бави се преварама. А ти Василије, пријави се добровољно на листу да будеш са својим идолом. Ипак мислим да те не би примили на листу, није та листа за сиротињу.

Name

Ре

22.03.2024 19:31

Знаци сад је БиХ Амерички интерес

Name

Касно

22.03.2024 14:48

Народ биједа нема хљеба да једе а ови око њега се бахате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

22.03.2024 14:59

Ако је тако као сто казете онда прво требате у Америци сами себи увести санкције јер ви највисе крсите И русите Дејтонски споразум И устав БиХ! Ви сте насилно наметнули Орузане снаге БиХ, сипу, обу или осу итд.сто је најгрубље крсење устава БиХ! СРАМ И СТИД ДА ВАС БУДЕ АМЕРИКО, САМО ЛАЗЕТЕ КАО СОРОНЕ СТЕ НА ЗЕМЉИ.. ста радите све по свијету, само убијате И сијете смрт!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Србин

22.03.2024 17:10

Ало, србине, па твој Миле је потписао и пренио надлежности за све ово што ти набрајаш. Јак си ми ти србин, ко и твој шеф.

Name

Ре

22.03.2024 17:27

Види види србе што се наљутио,криво ти ха,ма браво Америко само јачајте БиХ,немозе је нико срушити.

Name

Ре Србин

22.03.2024 18:29

Тачно је да су наметнули али не на силу него преко свог вазала Додика који уредно власао за пенос надлезности као сто то и дан данас ради. Само, народ је досао у фазу кад висе ни размисљати не зна нити внеровати властитим оцима.

Name

Од Бакинаца Баја, али до ја*а

22.03.2024 15:00

Цекај, ако сам добро разумио ову агресивну политику предлазу републиканци. Зар Милорад није рекао да слиједи укидање санкција њему и супцима око њега кад републиканци преузму власт? Црни 'милораде', теби це и Путин увести санкције, јер ни ти висе не знас ста си коме обецао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

22.03.2024 15:06

Како тако не стадосте у одбрану територијалног интегритета СФРЈ,а после и Србије. Само будали није јасно да су васе санкције увијек усмерене према свему сто има везе са српством.Али осветице вам се неко док сам ја зив, то вам гарантујем....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.03.2024 17:11

Хоће, хоће.

Name

Вук

22.03.2024 18:00

Мицко, када порастеш, схватићеш да се Србима не бави нико, јер смо на свјетском нивоу, заиста небитни. Нама се баве наши лопови, битанге и пљачкаши, а да ми не би схватили да нам наша власт гули кожу, измисле 40 Енглеза, измисле Нијемце, ево и ти вјерујеш са се Америка бави Србима, а да нас Руси помажу и штите. Поред таквих "паметних" као што си ти Мицко, не треба нам спољни непријатељ.

Name

маи

22.03.2024 15:21

Најбоље да свој прозивод из бакинаца узмете назад ..онако како сте га довели , само сада мозе и комби са ресеткама ...и секу и бату , и ред је да сазнамо засто стевндиц никада није одговарао за своје злоцине ..имате и њега у саци , јер је вас .

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

22.03.2024 15:25

Дејтон је америчко дјело и чуват че га 100% Ко се супростави и покуша наку самосталност укидање Дејтона не би му био у кожи ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.03.2024 16:35

Тако је сутра славим ову вијест има ражањ да легне у то име живјели и то је то браво Америко недај своје.Мислио је додо и додићи да се к.али ето им га сад и због њега нестат це и рс.

Name

Милан

22.03.2024 15:27

Значи нема ништа од грађанске БиХ! Џаба им све паре којима су плаћали страно лобирање за укидање ентитета а што је обичан бошњачки народ плаћао црно испод нокта! Сарајево је после овог на апаратима! Ахахахаха!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.03.2024 16:39

Е милане бас си токмак,после овога БиХ а тиме и Сарајево су ојачали до небаса а ти и такви за вас ни апарата висе нема.Сви су рекли да це додо укинути рс својим НЕдјелима и ево то се и дешава.Мислили сте да Додиг мозе уништити америчко дјело,зајефркали сте се.

Name

Ре Милан

22.03.2024 16:43

Ахахахахаха оде твој рудоња са власти. Јел ти зао магаре? Коме цес се сада увлацити у задњицу?

Name

ре Милан, магарац неслани

22.03.2024 17:14

Е мој магарче, никада се нећеш опаметити, бо ли те твој шеф што га величаш у небеса. Он ће ти бити највеће разочарење у животу, али тада ће бити касно. Ма и сада је већ касно, ахахахахахахахаха...

Name

Црвена неписмена багра!

22.03.2024 15:31

Накотило се црвене секте за ових 25 година ко глиста после кише! Све је то лијепо написано ако ЕУ не блокира мафији изворе новца! Да сада крене хапшење багре треба десет година и хиљаду затвора! Код црвене секте је карактеристично да су сви као јаје јајету! Сви опонашају свога вођу тј.примитивца ђикана! Сви су вулгарни, дрски, силеџије, прости и сви склони корупцији! Зато, дај боже, да се овом јадном народу скине јарам с врата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

22.03.2024 15:31

Ако овај закон прође у сенату, и потпуно се усвоји, то би заиста могло да буде веома негативно за одређене структуре у власти РС, и сва она лица која се већ налазе на црној листи САД, а без сумње ће се крајње негативно одразити и на обићне грађане, јер би се РС у том слућају могла наћи у потпуној изолацији!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

22.03.2024 18:04

Ово се и ради да се ентитети и народи не доведу у изолацију или, не дај Боже, сукоб. Почело је чишћење смећа, неће бити довољно затворских ћелија. Па само погледајте посљедице отварања скy апп, ни за сто живота не би испливала корупција да странци нису умијешали прсте.

Name

Па да

22.03.2024 16:02

Вас и јесте ви сте га довели на власт а изгледа опет му вјетар у ледја дајете посто му је бас опо рејтинг откако сина гура да буде преседник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Најсмо бољи!

22.03.2024 16:07

Није БиХ протекторат, ми имамо своје судство и владу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.03.2024 17:15

Нај смо јачи!

Name

+

22.03.2024 16:15

Олбрајтова га је довела. Он је уништио Народ. Због тога сте ви АМЕРИ САУЧЕСНИЦИ У ТОМЕ. ВАС ТРЕБА НАРОД РС ТУЖИТИ ХАШКОМ МЕЂУНАРОДНОМ СУДУ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Успјех

22.03.2024 16:20

Кад председник Републике Српске буде Љубиса Петровић ( градоначелник Бијељине) Јелена Тривиц Министар а Вукановић председник скупштине , онда би у некој будућности могли нешто и урадити !! Овако , зивјецемо у мраку још дуго година!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само лагано

22.03.2024 16:37

Додик се вец препао. У задње вријеме све мање прица о сецесији и не вриједја Амере и Смита. Полако долази из гузице у главу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Увести и санкције ЕУ

22.03.2024 16:45

Ставити на листу све корумпиране милионере из политике и обавезно цланове њихових породица, па иако не знају ста це од покрадених пара, нека путују у Русију, Бјелорусију , Цеценију, а не по европским метрополама. Треба им конфисковати сву имовину у земљама ЕУ и рацуне. Па да бар мало плате, ста су уцинили овом народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјед Симо

22.03.2024 18:07

Ово би могао бити преседан у политици САД,они своје послуснике,издајнике сопственог народа обицно користе док им треба,а онда га 'пусте низ воду'.Овдје није слуцај,Милокрад је урадио све сто је тразено од њега за интерес њих,а против сопственог народа и сад му налијепе тобоз санкције,а он све функције преда својој синцини",па лијепо са унуцима проведе године старости,нити одговара за лоповију,нити му је глава на коцу',а синцини помазе из сјене у дезавуисању српског Народа и осталих уз нас и даљем богацењу.

Name

Прле

22.03.2024 17:29

Далеко је Америка. Срби са "црне листе" отвараће или су већ отворили рачуне у Србији, па чак и Русији, "кажњени" Бошњаци у Турској, а Хрвати у "лијепој њиховој". Некима је крајња опција "сламарица" или душек као што је то приказано у једном популарном домаћем филму. Није свима њима баш свеједно због америчких санкција, али ће поједини од њих и даље пјевати ону познату Митра Мирића :"Не може нам нико ништа, јачи смо од судбине". Мало збиље, мало шале...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сваста

22.03.2024 17:41

Цуј Миле се бави корупцијом !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

22.03.2024 19:36

САД лопузе, мисле да су најбитнији у овом свијету али нису.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

22.03.2024 19:45

Капа доле лобистима из Бошњачке дијаспоре који бесплатни раде и имају резултате,а ми плаћамо неке сподобе у некаквој канцеларији који нит знају а нит шта раде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трумп

22.03.2024 20:36

Чекајте да Трумп дође на власт, све ће промијенити. Чак ће зауставити рат у Украјини и дати жидовима Газу и Западну обалу.

ОДГОВОРИТЕ