Američki Kongres usvojio Zakon o održavanju Dejtona kroz sankcije, čeka se potvrda Senata

Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je Zakon o održavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije, čiji je cilj odvraćanje destabilizujućih aktivnosti u Bosni i Hercegovni.

Svijet 22.03.2024 | 14:21
Američki Kongres usvojio Zakon o održavanju Dejtona kroz sankcije, čeka se potvrda Senata

Da bi zakon postao važeći, mora da prođe i proceduru u Senatu, a potom mora da ga potpiše i predsjednik SAD Džo Bajden, piše Glas Amerike.

– Dejtonski sporazum je simbol američkog liderstva i posvećenosti. Ako pustimo da se to uruši, onda rizikujemo da se nasilje ponovo vrati u BiH – saopštila je nakon usvajanja republikanka iz Predstavničkog doma An Vagner.

Vagner, koja je predložila zakon, navela je da se nada da će Senat brzo reagovati, te dodala da će zakon “uvesti i kodificirati sankcije osobama poput Milorada Dodika u BiH koji, kako tvrdi, “nastavljaju svoju agendu secesionizma, korupcije i destabilizacije”.

Zakon predviđa i sankcije osobama iz inostranstva koje podrivaju Dejtonski sporazum ili na drugi način ugrožavaju stabilnost BiH.

Tekstom ovog zakona predviđen je niz sankcija za državljane SAD, ali i strance koji krše Dejtonski sporazum, rade na njegovom podrivanju, ili narušavaju autoritet Savjeta za implementaciju mira, visokog predstavnika, te institucija BiH, poput Ustavnog suda BiH i drugih.

Takođe, sankcije su predviđene i za one koji direktno ili indirektno rade na formiranju paralelnih institucija, kojima bi se podrivalo djelovanje institucija BiH, ali i osoba koje učestvuju ili pomažu u korupciji, piše Oslobođenje.

Prva predložena sankcija je blokiranje imovine. Ova sankcija podrazumijeva i zabranu američkim bankama da otvaraju i održavaju račune sankcionisanih osoba, kao i da za njih obavljaju finansijske transakcije.

Među sankcijama je navedena i zabrana ulaska u SAD osobama koje se nađu na “crnoj listi”, što podrazumijeva i zabranu izdavanja, te poništavanje već izdatih viza za ulazak u SAD.

Sankcije i za sve članove porodice

Ono što je takođe novost je da se Prijedlogom zakona predviđa postavljanje obaveze predsjedniku SAD da svakih šest mjeseci, odnosno 180 dana, Kongresu saopšti listu osoba koje treba sankcionisati.

Na listi se osim “kršitelja” Dejtonskog sporazuma trebaju naći i svi punoljetni članovi njegove ili njene porodice.

Izuzetak su oni članovi porodice koji su se javno ogradili od antidejtonskog ili koruptivnog ponašanja svog srodnika, ili su poduzeli konkretne korake da to spriječe.

Sankcije se neće preduzimati ni u slučajevima odobrenih aktivnosti američkih obavještajnih, policijskih i sigurnosnih službi. Takođe, zabrana ulaska u SAD neće važiti ako je neophodno da ta osoba dođe u sjedište UN.

Zabrana finansijskih transakcija i ulaska se neće provoditi ni u slučaju da “kažnjenik” treba obaviti neku humanitarnu operaciju, ili da treba uvoziti proizvode u SAD. Sankcije se neće provoditi ni nad osobama koje su od nacionalnog interesa za SAD.

U prijedlogu teksta zakona navedeno je ime samo jednog političara iz BiH, a riječ je o predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku.

Prijedlogom zakona poziva se Evropska unija da slijedi odluke SAD i Velike Britanije, te da i EU nametne sankcije Dodiku zbog njegovog djelovanja na podrivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BIH.

Sličan zakon je usvojen u Kongresu i prije dvije godine, ali da nije potvrđen u Senatu.

(Srpskainfo) Foto: Wikipedia 

Komentari / 41

Ostavite komentar
Name

Mira

22.03.2024 14:43

Zakasnili ste samo 25 godina. Burlo je demontirao Republiku Srpsku, a time i Dejtonski mirovni sporazum.

ODGOVORITE
Name

Micko

22.03.2024 15:04

E moja Miro, ti dalje od nosa ne vidis....

Name

Василије 1

22.03.2024 15:45

Госпођо шта Вам значи "Бурло", Ви вјероватно имате идеалну линију за мис свијета!

Name

Milan

22.03.2024 15:58

Vi ste doveli ovog bjednika da nas laze,krade i raseljava.

Name

Marko,Njemacka

22.03.2024 17:08

Upravo tako,trebali su odmah to poduzeti,al seljober ih je obmanuo sa laznom demokratiom ,pa se pretvorio u nacionalistu,ali trebali su ga sasjeci odma a ne pustiti da se razmase

Name

Ooo

22.03.2024 17:13

Jadna Miro, pa jedini koji ruše dejton su Ameri i zapad.. Imasli mozga imalo... Ja lično im zelim da se raspadnu na najmanju drzavu sto im postoji u Americi,uz rat, i da se poubijaju kao sto su nas ubijali ovdje

Name

Re

22.03.2024 17:25

Miro tako je,unistio je rs a osnažio BiH.Nisu zakasnili nego je on uspio uništiti rs za 25 godina.

Name

Re Vasilije 1

22.03.2024 18:26

Burlo je nadimak tvog gospodara kojeg finansiras 20 zadnjih godina. Ali, iako prebogat, on i dalje priča kroz nos i bavi se prevarama. A ti Vasilije, prijavi se dobrovoljno na listu da budeš sa svojim idolom. Ipak mislim da te ne bi primili na listu, nije ta lista za sirotinju.

Name

Re

22.03.2024 19:31

Znaci sad je BiH Američki interes

Name

Kasno

22.03.2024 14:48

Narod bijeda nema hljeba da jede a ovi oko njega se bahate

ODGOVORITE
Name

Srbin

22.03.2024 14:59

Ako je tako kao sto kazete onda prvo trebate u Americi sami sebi uvesti sankcije jer vi najvise krsite I rusite Dejtonski sporazum I ustav BiH! Vi ste nasilno nametnuli Oruzane snage BiH, sipu, obu ili osu itd.sto je najgrublje krsenje ustava BiH! SRAM I STID DA VAS BUDE AMERIKO, SAMO LAZETE KAO SORONE STE NA ZEMLJI.. sta radite sve po svijetu, samo ubijate I sijete smrt!

ODGOVORITE
Name

re Srbin

22.03.2024 17:10

Alo, srbine, pa tvoj Mile je potpisao i prenio nadležnosti za sve ovo što ti nabrajaš. Jak si mi ti srbin, ko i tvoj šef.

Name

Re

22.03.2024 17:27

Vidi vidi srbe što se naljutio,krivo ti ha,ma bravo Ameriko samo jačajte BiH,nemoze je niko srušiti.

Name

Re Srbin

22.03.2024 18:29

Tačno je da su nametnuli ali ne na silu nego preko svog vazala Dodika koji uredno vlasao za penos nadleznosti kao sto to i dan danas radi. Samo, narod je dosao u fazu kad vise ni razmisljati ne zna niti vnerovati vlastitim ocima.

Name

Od Bakinaca Baja, ali do ja*a

22.03.2024 15:00

Cekaj, ako sam dobro razumio ovu agresivnu politiku predlazu republikanci. Zar Milorad nije rekao da slijedi ukidanje sankcija njemu i supcima oko njega kad republikanci preuzmu vlast? Crni 'milorade', tebi ce i Putin uvesti sankcije, jer ni ti vise ne znas sta si kome obecao.

ODGOVORITE
Name

Micko

22.03.2024 15:06

Kako tako ne stadoste u odbranu teritorijalnog integriteta SFRJ,a posle i Srbije. Samo budali nije jasno da su vase sankcije uvijek usmerene prema svemu sto ima veze sa srpstvom.Ali osvetice vam se neko dok sam ja ziv, to vam garantujem....

ODGOVORITE
Name

re

22.03.2024 17:11

Hoće, hoće.

Name

Vuk

22.03.2024 18:00

Micko, kada porasteš, shvatićeš da se Srbima ne bavi niko, jer smo na svjetskom nivou, zaista nebitni. Nama se bave naši lopovi, bitange i pljačkaši, a da mi ne bi shvatili da nam naša vlast guli kožu, izmisle 40 Engleza, izmisle Nijemce, evo i ti vjeruješ sa se Amerika bavi Srbima, a da nas Rusi pomažu i štite. Pored takvih "pametnih" kao što si ti Micko, ne treba nam spoljni neprijatelj.

Name

mai

22.03.2024 15:21

Najbolje da svoj prozivod iz bakinaca uzmete nazad ..onako kako ste ga doveli , samo sada moze i kombi sa resetkama ...i seku i batu , i red je da saznamo zasto stevndic nikada nije odgovarao za svoje zlocine ..imate i njega u saci , jer je vas .

ODGOVORITE
Name

prijedor

22.03.2024 15:25

Dejton je američko djelo i čuvat če ga 100% Ko se suprostavi i pokuša naku samostalnost ukidanje Dejtona ne bi mu bio u koži ...

ODGOVORITE
Name

Re

22.03.2024 16:35

Tako je sutra slavim ovu vijest ima ražanj da legne u to ime živjeli i to je to bravo Ameriko nedaj svoje.Mislio je dodo i dodići da se k.ali eto im ga sad i zbog njega nestat ce i rs.

Name

Milan

22.03.2024 15:27

Znači nema ništa od građanske BiH! Džaba im sve pare kojima su plaćali strano lobiranje za ukidanje entiteta a što je običan bošnjački narod plaćao crno ispod nokta! Sarajevo je posle ovog na aparatima! Ahahahaha!

ODGOVORITE
Name

Re

22.03.2024 16:39

E milane bas si tokmak,posle ovoga BiH a time i Sarajevo su ojačali do nebasa a ti i takvi za vas ni aparata vise nema.Svi su rekli da ce dodo ukinuti rs svojim NEdjelima i evo to se i dešava.Mislili ste da Dodig moze uništiti američko djelo,zajefrkali ste se.

Name

Re Milan

22.03.2024 16:43

Ahahahahaha ode tvoj rudonja sa vlasti. Jel ti zao magare? Kome ces se sada uvlaciti u zadnjicu?

Name

re Milan, magarac neslani

22.03.2024 17:14

E moj magarče, nikada se nećeš opametiti, bo li te tvoj šef što ga veličaš u nebesa. On će ti biti najveće razočarenje u životu, ali tada će biti kasno. Ma i sada je već kasno, ahahahahahahahaha...

Name

Crvena nepismena bagra!

22.03.2024 15:31

Nakotilo se crvene sekte za ovih 25 godina ko glista posle kiše! Sve je to lijepo napisano ako EU ne blokira mafiji izvore novca! Da sada krene hapšenje bagre treba deset godina i hiljadu zatvora! Kod crvene sekte je karakteristično da su svi kao jaje jajetu! Svi oponašaju svoga vođu tj.primitivca đikana! Svi su vulgarni, drski, siledžije, prosti i svi skloni korupciji! Zato, daj bože, da se ovom jadnom narodu skine jaram s vrata.

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

22.03.2024 15:31

Ako ovaj zakon prođe u senatu, i potpuno se usvoji, to bi zaista moglo da bude veoma negativno za određene strukture u vlasti RS, i sva ona lica koja se već nalaze na crnoj listi SAD, a bez sumnje će se krajnje negativno odraziti i na obićne građane, jer bi se RS u tom slućaju mogla naći u potpunoj izolaciji!!

ODGOVORITE
Name

X

22.03.2024 18:04

Ovo se i radi da se entiteti i narodi ne dovedu u izolaciju ili, ne daj Bože, sukob. Počelo je čišćenje smeća, neće biti dovoljno zatvorskih ćelija. Pa samo pogledajte posljedice otvaranja sky app, ni za sto života ne bi isplivala korupcija da stranci nisu umiješali prste.

Name

Pa da

22.03.2024 16:02

Vas i jeste vi ste ga doveli na vlast a izgleda opet mu vjetar u ledja dajete posto mu je bas opo rejting otkako sina gura da bude presednik

ODGOVORITE
Name

Najsmo bolji!

22.03.2024 16:07

Nije BiH protektorat, mi imamo svoje sudstvo i vladu!

ODGOVORITE
Name

re

22.03.2024 17:15

Naj smo jači!

Name

+

22.03.2024 16:15

Olbrajtova ga je dovela. On je uništio Narod. Zbog toga ste vi AMERI SAUČESNICI U TOME. VAS TREBA NAROD RS TUŽITI HAŠKOM MEĐUNARODNOM SUDU .

ODGOVORITE
Name

Uspjeh

22.03.2024 16:20

Kad predsednik Republike Srpske bude Ljubisa Petrović ( gradonačelnik Bijeljine) Jelena Trivic Ministar a Vukanović predsednik skupštine , onda bi u nekoj budućnosti mogli nešto i uraditi !! Ovako , zivjecemo u mraku još dugo godina!!

ODGOVORITE
Name

Samo lagano

22.03.2024 16:37

Dodik se vec prepao. U zadnje vrijeme sve manje prica o secesiji i ne vrijedja Amere i Smita. Polako dolazi iz guzice u glavu.

ODGOVORITE
Name

Uvesti i sankcije EU

22.03.2024 16:45

Staviti na listu sve korumpirane milionere iz politike i obavezno clanove njihovih porodica, pa iako ne znaju sta ce od pokradenih para, neka putuju u Rusiju, Bjelorusiju , Ceceniju, a ne po evropskim metropolama. Treba im konfiskovati svu imovinu u zemljama EU i racune. Pa da bar malo plate, sta su ucinili ovom narodu.

ODGOVORITE
Name

Djed Simo

22.03.2024 18:07

Ovo bi mogao biti presedan u politici SAD,oni svoje poslusnike,izdajnike sopstvenog naroda obicno koriste dok im treba,a onda ga 'puste niz vodu'.Ovdje nije slucaj,Milokrad je uradio sve sto je trazeno od njega za interes njih,a protiv sopstvenog naroda i sad mu nalijepe toboz sankcije,a on sve funkcije preda svojoj sincini",pa lijepo sa unucima provede godine starosti,niti odgovara za lopoviju,niti mu je glava na kocu',a sincini pomaze iz sjene u dezavuisanju srpskog Naroda i ostalih uz nas i daljem bogacenju.

Name

Prle

22.03.2024 17:29

Daleko je Amerika. Srbi sa "crne liste" otvaraće ili su već otvorili račune u Srbiji, pa čak i Rusiji, "kažnjeni" Bošnjaci u Turskoj, a Hrvati u "lijepoj njihovoj". Nekima je krajnja opcija "slamarica" ili dušek kao što je to prikazano u jednom popularnom domaćem filmu. Nije svima njima baš svejedno zbog američkih sankcija, ali će pojedini od njih i dalje pjevati onu poznatu Mitra Mirića :"Ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine". Malo zbilje, malo šale...

ODGOVORITE
Name

Svasta

22.03.2024 17:41

Cuj Mile se bavi korupcijom !!!

ODGOVORITE
Name

Ajde

22.03.2024 19:36

SAD lopuze, misle da su najbitniji u ovom svijetu ali nisu.

ODGOVORITE
Name

Istina

22.03.2024 19:45

Kapa dole lobistima iz Bošnjačke dijaspore koji besplatni rade i imaju rezultate,a mi plaćamo neke spodobe u nekakvoj kancelariji koji nit znaju a nit šta rade!

ODGOVORITE
Name

Trump

22.03.2024 20:36

Čekajte da Trump dođe na vlast, sve će promijeniti. Čak će zaustaviti rat u Ukrajini i dati židovima Gazu i Zapadnu obalu.

ODGOVORITE