У руским нападима погођена и највећа хидроелектрана

Украјинске власти саопштиле су да је у руском нападу током ноћи осам пута погођена највећа украјинска хидроелектрана ДњепроХЕС у Запорожју и да је она тренутно ван функције.

Свијет 22.03.2024 | 14:16
У руским нападима погођена и највећа хидроелектрана

"Данас је Запорожје било под најмасовнијим нападом - само је сама хидроелектрана погођена 8 пута, односно 8 ракета које су погодиле овај изузетно важан објекат за Украјину, који садржи не само моћну енергетску компоненту, већ обавља и друге функције", рекао је Јулиј Белоусов из Канцеларије генералног тужиоца.

Украјинска државна хидроенергетска компанија саопштила да је брана погођена, али да нема ризика од пробоја, пренео је Униан.

Херман Халушченко, украјински министар енергетике, рекао је претходно да је то највећи напад на енергетску инфраструктуру Украјине у недавној прошлости.

Токм ноћашњих напада оштећена су и постројења нафтне и гасне индустрије, саопштила је украјинска државна фирма Нафтогас.

"Стручњаци већ раде на отклањању штете, у неким објектима је поново успостављено снабдевање струјом, такође се ради и на обнови гасне мреже", навео је Нафтогас у саопштењу.

Ноћашњи напад руских снага на енергетски систем Украјине био је највец́и икада, а карактерише га то што су коришц́ена комбинована средства - крстареће и балистичке ракете, као и дронови типа Шахед, изјавио је шеф оператера Укренерго Володимир Кудрицки.

Он је навео да је напад изведен у различитим регионима Украјине, на термо и хидроелектране, као и на главне трафостанице којима управља Укренерго.

Према његовим речима, оштећени су енергетски објекти у многим регионима, посебно у граду Харкову, преноси Интерфакс Украјина. 

(Тањуг) Фото: ЕПА-ЕФЕ (Руссиан Дефенце Министрy Пресс), илустрација

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Макро

22.03.2024 14:56

Вријеме је да ЕУ иницира и реализује преговоре прије него отпоцне масовно русење (материјално) Украјине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

22.03.2024 18:11

Они то и хоце да сто висе траје рат украина је полигон за нато и америку

Name

БРИКС

22.03.2024 15:14

Бал вампира западноевропских поробљиваца се заврсава..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

22.03.2024 15:46

Засто лазете да је погодјена брана када натовац зелени се фали да су све ракете и дронови оборени хахахах јој јој побице их Рус све

ОДГОВОРИТЕ