U ruskim napadima pogođena i najveća hidroelektrana

Ukrajinske vlasti saopštile su da je u ruskom napadu tokom noći osam puta pogođena najveća ukrajinska hidroelektrana DnjeproHES u Zaporožju i da je ona trenutno van funkcije.

Svijet 22.03.2024 | 14:16
U ruskim napadima pogođena i najveća hidroelektrana

"Danas je Zaporožje bilo pod najmasovnijim napadom - samo je sama hidroelektrana pogođena 8 puta, odnosno 8 raketa koje su pogodile ovaj izuzetno važan objekat za Ukrajinu, koji sadrži ne samo moćnu energetsku komponentu, već obavlja i druge funkcije", rekao je Julij Belousov iz Kancelarije generalnog tužioca.

Ukrajinska državna hidroenergetska kompanija saopštila da je brana pogođena, ali da nema rizika od proboja, preneo je Unian.

Herman Haluščenko, ukrajinski ministar energetike, rekao je prethodno da je to najveći napad na energetsku infrastrukturu Ukrajine u nedavnoj prošlosti.

Tokm noćašnjih napada oštećena su i postrojenja naftne i gasne industrije, saopštila je ukrajinska državna firma Naftogas.

"Stručnjaci već rade na otklanjanju štete, u nekim objektima je ponovo uspostavljeno snabdevanje strujom, takođe se radi i na obnovi gasne mreže", naveo je Naftogas u saopštenju.

Noćašnji napad ruskih snaga na energetski sistem Ukrajine bio je najveći ikada, a karakteriše ga to što su korišćena kombinovana sredstva - krstareće i balističke rakete, kao i dronovi tipa Šahed, izjavio je šef operatera Ukrenergo Volodimir Kudricki.

On je naveo da je napad izveden u različitim regionima Ukrajine, na termo i hidroelektrane, kao i na glavne trafostanice kojima upravlja Ukrenergo.

Prema njegovim rečima, oštećeni su energetski objekti u mnogim regionima, posebno u gradu Harkovu, prenosi Interfaks Ukrajina. 

(Tanjug) Foto: EPA-EFE (Russian Defence Ministry Press), ilustracija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Makro

22.03.2024 14:56

Vrijeme je da EU inicira i realizuje pregovore prije nego otpocne masovno rusenje (materijalno) Ukrajine.

ODGOVORITE
Name

Xx

22.03.2024 18:11

Oni to i hoce da sto vise traje rat ukraina je poligon za nato i ameriku

Name

BRIKS

22.03.2024 15:14

Bal vampira zapadnoevropskih porobljivaca se zavrsava..

ODGOVORITE
Name

Joja

22.03.2024 15:46

Zasto lazete da je pogodjena brana kada natovac zeleni se fali da su sve rakete i dronovi oboreni hahahah joj joj pobice ih Rus sve

ODGOVORITE