Свједоци о правним процедурама увоза маски

За вријеме пандемије корона вируса, пракса је показала да заштитне маске које су раније декларисане као средства личне заштите, поред медицинског особља могу користити и грађани, чиме су у пракси сврстане у медицинска средства, речено је у наставку суђења оптуженима у афери „Корона уговори“.

Република Српска 22.03.2024 | 13:42
Свједоци о правним процедурама увоза маски

У наставку суђења Браниславу Зељковићу и другим оптуженим за малверзације приликом јавних набавки у Институту за Јавно здравство Републике Српске, свједоци Тужилаштва говорили су о правним процедурама које су претходиле увозу маски.

Тања Савановић, као некадашњи начелник Сектора за медицинска средства у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ, радила је на пословима регистрације. 

„Ми у свакој години имамо и до 5000 захтјева за упис у Регистар медицинских средстава само у мом сектору, тако да се конкретног захтјева не могу сјетити. Знам да је те године неколико типова маски уписано. Регистроване су као јавни респиратори“, рекла је Савановић.  

Да би се добило одобрење за интервентни увоз маски, било је потребно прибавити потврду о томе да ли се маске декларишу као медицинска средства или средства личне заштите, рекла је свједок Љиљана Тришић, запослена у фирми „Промединг“ која је вршила увоз маски из Кине. 

„Ми смо били у Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ. Замјеник директора нам је 10 минута држао монолог о томе како га сваки други дан зову у Сарајево на саслушање у вези са набавком маски. Тражио је да му доставимо потврду о томе како се те маске декларишу на тржишту Кине“, каже Тришићевс.

Браниславу Зељковићу, који је као кадар Уједињене Српске обављао функцију директора Института за јавно здравство Републике Српске, суди се због спорних јавних набавки медицинске опреме и средстава за вријеме трајања пандемије корона вируса.

Поред Зељковића, оптужница терети и Славка Бојића, Драгана Дубравца, Сашу Марковића и Санија Црљића, који су заједно са Зељовићем, како стоји у оптужници, буџет Републике Српске оштетили за више од 1.3 милиона марака. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ЖИКАЖ

22.03.2024 14:23

Зељковићу, о кад би знаоооо !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦРВЕНИ КОМБИ

22.03.2024 14:28

КРВОПИЈЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ УС ..СТЕВАНДИЦ КРВОПИЈЕ НАРОДНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од

22.03.2024 14:32

чега су те маске штитиле од вируса? Хахаха страшни вирус....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изворна Возућа

22.03.2024 17:29

Дај више Зељковићу објелодани подјелу лоповског плијена, колико је погани јокширац ушићаријо (црвени комби). Одмотај клупко остани у затвору, боље ти је тамо него да изађеш отуд и да те смакне јокширац па да гледаш траву у жиле (одоздо).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пера

22.03.2024 17:53

УС!! Нестало једног и другог народа шта се ту може осим пљачкати свој!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МаXXим

22.03.2024 22:26

И тако ћемо данима, док не помислите да смо сви будале, малоумни и ретардирани. Све је било накнадно, а он узимао паре. ОН, баш ОН. И сад као незнамо ко је ОН. Е баш он. Ето у суду ни име не сме да му се помене. А ни тужилаштво није смело да га помене. ПОМЕНУЋЕ ГА.

ОДГОВОРИТЕ