Svjedoci o pravnim procedurama uvoza maski

Za vrijeme pandemije korona virusa, praksa je pokazala da zaštitne maske koje su ranije deklarisane kao sredstva lične zaštite, pored medicinskog osoblja mogu koristiti i građani, čime su u praksi svrstane u medicinska sredstva, rečeno je u nastavku suđenja optuženima u aferi „Korona ugovori“.

Republika Srpska 22.03.2024 | 13:42
Svjedoci o pravnim procedurama uvoza maski

U nastavku suđenja Branislavu Zeljkoviću i drugim optuženim za malverzacije prilikom javnih nabavki u Institutu za Javno zdravstvo Republike Srpske, svjedoci Tužilaštva govorili su o pravnim procedurama koje su prethodile uvozu maski.

Tanja Savanović, kao nekadašnji načelnik Sektora za medicinska sredstva u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, radila je na poslovima registracije. 

„Mi u svakoj godini imamo i do 5000 zahtjeva za upis u Registar medicinskih sredstava samo u mom sektoru, tako da se konkretnog zahtjeva ne mogu sjetiti. Znam da je te godine nekoliko tipova maski upisano. Registrovane su kao javni respiratori“, rekla je Savanović.  

Da bi se dobilo odobrenje za interventni uvoz maski, bilo je potrebno pribaviti potvrdu o tome da li se maske deklarišu kao medicinska sredstva ili sredstva lične zaštite, rekla je svjedok Ljiljana Trišić, zaposlena u firmi „Promeding“ koja je vršila uvoz maski iz Kine. 

„Mi smo bili u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH. Zamjenik direktora nam je 10 minuta držao monolog o tome kako ga svaki drugi dan zovu u Sarajevo na saslušanje u vezi sa nabavkom maski. Tražio je da mu dostavimo potvrdu o tome kako se te maske deklarišu na tržištu Kine“, kaže Trišićevs.

Branislavu Zeljkoviću, koji je kao kadar Ujedinjene Srpske obavljao funkciju direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, sudi se zbog spornih javnih nabavki medicinske opreme i sredstava za vrijeme trajanja pandemije korona virusa.

Pored Zeljkovića, optužnica tereti i Slavka Bojića, Dragana Dubravca, Sašu Markovića i Sanija Crljića, koji su zajedno sa Zeljovićem, kako stoji u optužnici, budžet Republike Srpske oštetili za više od 1.3 miliona maraka. 

(BN) Foto: BN

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

ŽIKAŽ

22.03.2024 14:23

Zeljkoviću, o kad bi znaoooo !!!

ODGOVORITE
Name

CRVENI KOMBI

22.03.2024 14:28

KRVOPIJEEEEEEEEEEEE US ..STEVANDIC KRVOPIJE NARODNE

ODGOVORITE
Name

Od

22.03.2024 14:32

čega su te maske štitile od virusa? Hahaha strašni virus....

ODGOVORITE
Name

Изворна Возућа

22.03.2024 17:29

Дај више Зељковићу објелодани подјелу лоповског плијена, колико је погани јокширац ушићаријо (црвени комби). Одмотај клупко остани у затвору, боље ти је тамо него да изађеш отуд и да те смакне јокширац па да гледаш траву у жиле (одоздо).

ODGOVORITE
Name

Pera

22.03.2024 17:53

US!! Nestalo jednog i drugog naroda šta se tu može osim pljačkati svoj!

ODGOVORITE
Name

MaXXim

22.03.2024 22:26

I tako ćemo danima, dok ne pomislite da smo svi budale, maloumni i retardirani. Sve je bilo naknadno, a on uzimao pare. ON, baš ON. I sad kao neznamo ko je ON. E baš on. Eto u sudu ni ime ne sme da mu se pomene. A ni tužilaštvo nije smelo da ga pomene. POMENUĆE GA.

ODGOVORITE